Hlavní obsah

Srbský rychlík zvládl i diktát a čeká. Když to vyjde, může ho Jarolím nasadit do kvalifikace už na jaře

Praha

Rychlonohý záložník zlínských fotbalistů, Srb Vukadin Vukadinovič, by měl mít v lednu jasno, zda obdrží české občanství. Naskytla by se mu tím šance usilovat o nominaci do Jarolímova reprezentačního výběru a zasáhnout tak do kvalifikace MS v Rusku. Stihnout by tak mohl už březnový duel v San Marinu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Vukadin Vukadinovič ze Zlína (vlevo) před Josefem Hušbauerem ze Slavie.

Článek

„Teď už je všechno v rukou úředníků, my jsme veškeré podklady předali. Čekáme, že si ho po Novém roce pozvou na pohovor," říká zlínský manažer Zdeněk Grygera, z jehož hlavy nápad vzešel. „Když za mnou Vukadin přišel, abych mu pomohl vyřídit v Česku trvalý pobyt, doporučil jsem mu zažádat si taky o občanství. Nejen kvůli národnímu týmu, ale mohlo by to být důležité i pro jeho život po skončení fotbalové kariéry, když se hodlá u nás usadit," vysvětlil Grygera.

Pětadvacetiletý Vukadinovič, který působí v Česku už sedm a půl roku, potřeboval pro případný zisk občanství splnit osm podmínek. Kromě potřebné délky pobytu a zkoušky z češtiny nesmí být kupříkladu soudně trestán, musí být u nás řádně zaměstnán či nesmí zatěžovat tuzemský sociální systém.

„Administrativně jsem už všechno splnil. Zvládl jsem i zkoušku z českého jazyka, která nebyla snadná. Třeba diktát mi dal docela zabrat. Z patnácti uchazečů, mezi nimiž byli především Ukrajinci a Vietnamci, jsme uspěli jenom tři," pochlubil se rodák z Bělehradu, který před příchodem do Zlína nastupoval za Táborsko, Jablonec, Žižkov i Slavii.

Nejvyšší meta

Reprezentovat Česko by považoval za obrovskou čest. „Vždyť tady žiju už hodně dlouho. Je to pro mě ta absolutně nejvyšší meta. Potěšila mě slova trenéra Jarolíma, že by se mojí případné nominaci nebránil. Cesta k tomu je ovšem ještě dlouhá. Nároďák se ale po mistrovství Evropy mění a po odchodu řady opor je naděje dostat se do něj určitě větší než v minulosti," domnívá se Vukadinovič. Grygera by jeho vyzkoušení doporučil. „Je to zajímavý hráč, jakých u nás moc po krajích hřiště neběhá. Pokud s občanstvím všechno dobře dopadne, měl by dostat šanci," je přesvědčený bývalý vynikající reprezentační obránce.

Pro je i zlínský trenér Bohumil Páník. „Typologicky podobného hráče s takovou rychlostí tady nemáme. U Vukadinoviče navíc existuje potenciál se neustále zlepšovat. Je mentálně vyspělý a schopný reagovat na vývoj střetnutí. Minulé kvalifikační utkání s Norskem ukázalo, že noví kluci můžou hru nároďáku výrazně oživit," míní kouč.

Trenéři srbského národního mužstva o Vukadinoviče dosud nestáli. „Až teď se najednou objevily spekulace, že bych mohl dostat příležitost. Neberu to moc vážně, když doteď zájem neměli. A nerad bych to příliš komentoval," má jasno.

Oblékne zlínský dres i na jaře?

Nejlepší ligový nahrávač Vukadinovič patřil k největším hvězdám podzimní části nejvyšší soutěže, po níž Zlíňané obsazují v tabulce výtečnou čtvrtou příčku. Okamžitě se vyrojily spekulace, zda bude zlínský dres oblékat i na jaře. Smlouvu má ještě na rok a půl. „Žádnou konkrétní nabídku na přestup na něj momentálně nemáme. Chceme ho udržet, rádi bychom se dál pohybovali v popředí tabulky. Ve fotbale ale těžko něco můžeme předjímat, hodně lukrativní nabídku by bylo asi těžké odmítnout," ví Grygera.

Vukadinovič určitý zájem agentů zaznamenal. Stáli by prý o něj třeba v Nizozemsku, Rakousku či dokonce v Německu. „Na nějakou solidní západoevropskou ligu bych si troufl. Nejsem už žádný zajíc, zkušeností mám docela dost. Nechávám tomu ale volný průběh, ze Zlína nespěchám. Podzim nám až na zaváhání v posledních dvou kolech vyšel skvěle, jsem tady hodně spokojený. Je tady klid a super parta," tvrdí.

Reklama

Související témata: