Hlavní obsah

Odborníci většinou Slavii odsoudili, Vízek ji ale chápe

PRAHA

Odchod fotbalistů Slavie Praha ze hřiště v průběhu středečního prvoligového souboje s Libercem vyvolal mezi odborníky rozčarování. Takový způsob protestu proti rozhodování rozhodčího Jaroslava Járy většinou označili bývalí internacionálové za neuvážený a krajně neobvyklý krok. Z oslovených osobností se jen Ladislav Vízek vyjádřil, že postup vedení Slavie chápe.

Článek

Vízek uvedl, že jednání Slavie bylo vyvrcholením všeobecné nespokojenosti s kvalitou rozhodčích a s vedením v českém fotbalu. "Podle mě se čekalo, že to někdo udělá. Že to byla Slavia, to je jen logické. Všichni říkají, že stále brečí, ale myslím, že díky rozhodčím už přišla o strašně bodů. Proto se ani moc nedivím, že jim došla trpělivost," řekl ČTK Vízek.

"To, co se děje v našem fotbale, je strašné. Rozhodčí Jára, tím že vyhodil libereckého hráče, který nic neudělal, se vlastně usvědčil sám," pokračoval tvrdý kritik poměrů v českém fotbale. Vízek si nicméně nedovolil tvrdit, že on sám by mužstvo odvolal z trávníku, kdyby se ocitl v podobné situaci. Nedivil se však prý, že se k tomu Slavia odhodlala. "Já se Slavii nesměji, já ji chápu," dodal Vízek.

Fotbalový internacionál Václav Němeček sledoval počínání slávistů přímo z tribuny strahovského stadionu ve společnosti zahraničních manažerů. Ti podle něj byli ze strahovských událostí "paf".

"Ve fotbale toho díky svému věku zažili více než já, ale nemohli si vzpomenout na podobnou situaci. Možná by si ještě vzpomněli na nějaký odchod z trávníku, ale rozhodně ne, že se mužstvo vrátí a v zápasu pokračuje," uvedl v rozhovoru s ČTK nynější hráčský manažer.

Němeček považuje opuštění hřiště za hloupost

Němeček prošel francouzskou, švýcarskou i čínskou ligou, ale marně lovil v paměti, že by se někdo o odchod ze hřiště vůbec pokoušel. Zažil však jiný případ, dokonce v roli kapitána Toulouse. "Hráli jsme v Bordeaux, kde proti nám sudí nařídil trestný kop uvnitř šestnáctky za ruku brankáře po malé domů. Nepostupoval ale přesně podle regulí a ve Francii bylo pravidlo, že se musel protest podat okamžitě na hřišti," vybavil si neobvyklou situaci.

Scéna to prý byla podobná dění na Strahově: manažer klubu seběhl k lavičce a zavolal si Němečka k lavičce. "Ještě jsem v té době neuměl perfektně francouzsky, ale musel jsem ihned v přerušené hře podat protest a sudí si ho musel napsat. To se také stalo a zápas pokračoval," líčil Němeček.

Střetnutí jeho tým prohrál 0:1, ale nakonec se rozhodlo u zeleného stolu. "Funkcionáři nám dali za pravdu a poprvé v historii francouzské ligy se zápas opakoval. Ale my ho stejně prohráli."

Sám považuje opuštění hřiště, jakého se dopustili slávisté, za hloupost. "Dá se pochopit jen v okamžiku nějakého násilí, ale reagovat tak na rozhodnutí sudího, to mi připadá nepatřičné," podivoval se Němeček.

Panenka nechtěl situaci hodnotit

Podle Antonína Panenky středeční skandál uškodí celému fotbalu. Bývalý skvělý technik nicméně nechtěl příliš situaci hodnotit, protože o dění na Strahově věděl pouze z doslechu. "Každopádně je to případ neobvyklý, i když v minulosti se taky párkrát stalo, že mužstvo bylo odvoláno.

Trenéři jsou ve vypjatých chvílích psychicky zranitelní, ale divím se, že právě vedení Slavie protestuje. Divím se proto, že jindy zase rozhodčí pomohli jim a to mužstvo z trávníku nestáhli," dodal ironicky Panenka

Reklama

Související témata: