Hlavní obsah

Finálové utkání tenisté neotočili

DÜSSELDORF

Čeští tenisté Jiří Novák a Radek Štěpánek nalezli na jubilejním 25. ročníku Světovém poháru v Düsseldorfu přemožitele až ve finále. V zápasu s hráči Chile ale scénář ze základní skupiny nezopakovali a po ztracené první dvouhře vývoj utkání již neotočili.

Foto: ČTK

Radek Štěpánek se raduje při utkání Světového poháru s Chile.

Článek

O výsledku rozhodla až závěrečná čtyřhra, v níž proti sobě nastoupil na turnaji dosud neporažené dvojice Novák, Štěpánek a Fernando Gonzalez, Nicolas Massu. Chilané uspěli ve dvou setech.

Začátek čtyřhry byl vyrovnaný, koncovku prvního setu však lépe zvládli Jihoameričané a vyhráli 6:4. Hned v úvodní hře druhé sady ztratil český pár svůj servis, čímž odstartoval hladkou cestu Chilanů za vítězstvím ve čtyřhře a rozhodujícím druhým bodem.

Novák zaváhal, Štěpánek vracel naději

Češi i počtvrté ztratili první dvouhru, když Novák nestačil na Gonzaleze, s kterým prohrál po boji ve dvou zkrácených hrách. V druhém setu přitom český tenista podával za stavu 5:4 na vítězství, výhodu vlastního servisu však nedokázal využít a v závěrečném tie-breaku prohrál 5:7.

Jediný finálový bod českých tenistů tak získal v druhé dvouhře Štěpánek, jenž dokázal ve dvou setech porazit bývalou světovou jedničku Marcela Riose.

Po vyhraném prvním dějství český tenista na začátku druhé sady zaváhal a pustil Riose do vedení 3:1. Pak však vývoj setu otočil a za stavu 6:5 podával na vítězství. Tuto příležitost sice ještě nezužitkoval, v následujícím tie-breaku však vyhrál 7:5.

ČR - Chile 1:2
Novák - Gonzalez 6:7 (4:7), 6:7 (5:7), Štěpánek - Rios 6:3, 7:6 (7:5), Novák, Štěpánek - Gonzalez, Massu 4:6, 2:6.

Chilané jsou neoficiálními mistry světa

Tenisté Chile se po finálové výhře se tak mohou radovat z neoficiálního titulu mistrů světa.

Samostatná Česká republika, která se turnaje zúčastnila po pětileté pauze, se na německých antukových dvorcích představila celkem pošesté a v letech 1996, 1998 a 2003 se probojovala až do finále.

Před rozdělením federace si československý tým připsal devět startů: dvakrát se radoval z celkového prvenství (1981, 1987), finále hrál celkem pětkrát.

Reklama

Související témata: