Hlavní obsah

Plzeň propadla na Bazalech a znovu se bojí o udržení

Šestigólovým debaklem na Bazalech si fotbalisté Viktorie Plzeň přitížili v boji o záchranu mezi elitou. V Ostravě hráli téměř poločas vyrovnanou partii, ale jejich odpor ochabl s druhým gólem Davida Střihavky. Baník je v nejvyšší soutěži už osm kol neporažen a výhrou 6:0 dosáhl nejvyššího vítězství od roku 1995, kdy doma porazil Benešov 7:2.

Článek

Plzeň poslala na trávník jediného klasického útočníka, ale ofenzivní orientace celé jedenáctky v úvodu převýšila domácí. Hlavně hbitý Fillo motal hlavy ostravským zadákům. Po čtvrthodině z pravého křídla prošel do pokutového území a jeho sraženou střelu před brankovou čárou odkopl do bezpečí až Hoffmann. To už ale Viktoria mohla prohrávat: Střihavka však s Rajtoralovým centrem nenaložil podle svých představ a z ideální pozice našel pouze Bičíkovu náruč.

Oboustranně útočný fotbal ovšem diváky nenudil. Bičík musel ve 22. minutě zmařit dalekonosnou ránu Bystroně, avšak tím, že míč vyboxoval na roh jen oddálil pohromu. Vzápětí totiž odražený Hoffmannův roh přistál na pravačce neobsazeného Lukeše, který skákavým volejem z hranice velkého vápna překvapil plzeňského gólmana. To Plzenští ještě netušili, jak se jim snaha o ofenzivní pojetí hry nakonec vymstí.

Baník pak nadobro získal převahu. Žůrek ve 40. minutě orazítkoval tyč, ale průlom ve vývoji utkání udělal Střihavka. Přesně dvě sekundy před vypršením regulérní hrací doby si na prsou ztlumil Bystroňův pas a bez přípravy ho umístil ke vzdálenější tyči. Když v nástupu do druhé půle potrestal po spolupráci s Rajtoralem další zaváhání hostující obrany Žůrek, hosté se zcela rozsypali.

Ostravanům narostla křídla, zatímco zdecimovaný soupeř se propadl do totální deprese a kupil v defenzívě chybu na chybu. Před čtvrtým gólem Baník rozebral zadní řady Západočechů tak, že Varadi zakončil do zcela prázdné branky. To už rezignoval i impulsivní kouč Viktorie František Straka a smířeně usedl pod stříšku střídačky.

Střelecký zmar hostů dokumentoval Kousal, který zblízka zahodil stoprocentní příležitost. Obrannou formaci hostů pak potupil neúnavný Lukeš dlouhým sólem s přesnou koncovkou a o šest minut nato se z přímého volného kopu přes zeď trefil i Hoffmann. Domácím vyšlo prakticky vše, na co sáhli. Hrstka nejvěrnějších fanoušků se pak zahřívala skandováním "deset, deset", ale jejich prosby už zůstaly i přes Žůrkovy další příležitosti nevyslyšeny. Šance ke korekci hrůzostrašného rozdílu měli i hosté, ale Raška zneškodnil i střelu Filla.

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 6:0 (2:0)
Branky: 23. a 64. Lukeš, 45. Střihavka, 49. Žůrek, 60. Varadi, 70. Hoffmann. Rozhodčí: Racek - Filgas, Goňa. ŽK: Žůrek - M. Knakal, Zakopal, T. Rada, Fillo, V. Procházka. Diváci: 3013.
Ostrava: Raška - Hoffmann, Klimpl, Besta, Čoupek - Varadi (61. Tomašák), Bystroň, Lukeš (69. Slončík), Rajtoral - Střihavka (74. Magera), Žůrek. Trenér: Hapal.
Plzeň: Bičík - M. Knakal, Vlček, Zakopal, Smola - T. Rada, V. Procházka - Kousal (60. Vágner), Barteska, Fillo - Krbeček. Trenér: Straka.
TABULKA

Reklama

Související témata: