Hlavní obsah

Pařížská antuka opět ožívá

Na druhém grandslamu sezóny a v pořadí 102. ročníku tenisového French Open se od pondělí představí i dvojice českých tenistů. Třináctý nasazený Jiří Novák a Radek Štěpánek přijeli do Paříže posilněni úspěšným tažením ve Světovém poháru. V zákulisí skloňovaná jména favoritů 102. ročníku turnaje v areálu Rolanda Garrose ovšem česky neznějí.

Foto: www.infotennis.com

Vítěz French Open 2002, Španěl Albert Costa.

Článek

Osmadvacetiletý Novák postoupil v předchozích dvou ročnících French Open vždy do třetího kola. Dál se na tamní antuce nedostal, ač by k tomu měl mít předpoklady. Ani v uplynulých měsících nehrál Novák vyrovnaně. "V Düsseldorfu to byla skvělá příprava," liboval si však, i když prohrál ve Světovém poháru tři dvouhry ze čtyř.

Sebevědomí si každopádně zvedl Štěpánek. Na antuce hrál nebývale aktivně, držel se specialisty krok ve hře od základní čáry a úspěšně přecházel k vítězným výpadům k síti. "Cítím se výborně. Doufám, že přenesu svoje výkonu také do Paříže," přál si Štěpánek.

Costovi se nevěří

Jen málokdo věří, že Španěl Albert Costa dokáže obhájit titul v mužské dvouhře. To se naposledy povedlo Gustavu Kuertenovi z Brazílie v roce 2001. Loni jeho sedmnáctizápasovou vítěznou sérii ukončil v osmifinále právě Costa. Španěl ovšem od té doby nepředvedl žádný dobrý výsledek a na turnajích před Paříží se trápil.

Rekordní tabulky může na Roland Garros měnit Američan Andre Agassi. Když vyhraje v prvním kole, tak překoná Švéda Matse Wilandera v počtu vítězných zápasů na French Open. Jenom Guillermo Vilas, Ivan Lendl, Nicola Pietrangeli a Björn Borg pak budou mít na pařížské antuce lepší bilanci.

Postupem do třetího kola by třiatřicetiletý Agassi, vítěz lednového Australan Open, vyrovnal svého rivala a krajana Peta Samprase v počtu 762 vítězných zápasů v kariéře mezi aktivními hráči na ATP.

Mezi ženami je středem zájmu Serena Williamsová

Ve dvouhře žen se zase upírají zraky fanoušků a odborníků k Sereně Williamsové, jež bude útočit na pátý grandslamový titul za sebou. Zasvěcenci tvrdí, že Američanka letos není na French Open dobře připravená, ale samotná hráčka rozdává v Paříži úsměvy a straší soupeřky.

"Moje fyzička je neuvěřitelně skvělá. Prostě se neunavím a mám formu," ujišťovala po krátkém nedělním tréninku světová jednička a obhájkyně trofeje.

Pomalý antukový povrch Serenu nijak nestraší. "Není pro mě těžké na ní hrát. Mám antuku ráda," řekla tenistka, která loni ve finále porazila svoji sestru Venus. Turnajem by ráda prošla hladce a bez problémů. "Důležité je první kolo, neztratit koncentraci. Do každého zápasu musím jít na dvě stě procent," naplánovala si.

Pondělní program (začátky 11:00)
Kurt P. Chatriera:
S. Williamsová (1-USA) - Rittnerová (Něm.), Federer (5-Švýc.) - Horna (Peru), Razzanová (Fr.) - Mauresmová (5-Fr.), Beck (SR) - Agassi (2-USA).
Kurt M. Lenglenové:
El Aynaoui (23-Mar.) - Dupuis (Fr.), Heninová-Hardenneová (4- Belg.) - Wartuschová (Rak.), Boutter (Fr.) - Kafelnikov (17- Rus.), Pierceová (Fr.) - Fernandezová (28-Arg.).
Kurt č. 1, 4. zápas:
Novák (13-ČR) - Benneteau (Fr.).
Kurt č. 11, 2. zápas:
Taylorová (USA) - Kleinová (ČR).
Kurt č. 17, 3. zápas:
Foretzová (Fr.) - Birnerová (ČR).

Reklama