Hlavní obsah

Zatočí konečně s marodkou? Sparta vsadila na podprsenky s GPS za milión

Marbella

Prakticky celý minulý rok se potýkali s nebývalou marodkou. Také proto fotbalisté pražské Sparty na prvním zimním soustředění ve Španělsku používají nové technologie snímání výkonů v tréninku. Vesty nápadně připomínající podprsenky obsahují systém GPS a nejsou vůbec levné. Základní balíček vyjde asi na milión korun, proto je v českém fotbale zatím raritou.

Foto: sparta.cz

Také Václav Kadlec velkou část podzimu promarodil. Pomůže mu podprsenka s GPS?

Článek

I stav podloží tréninkového hřiště prozkoumali, aby přišli záhadě na kloub. Jarní a posléze i podzimní kalvárie zranění nemůže být náhoda, to je Letenským jasné. Udržet fotbalisty zdravé, to je základní předpoklad k reálnému splnění sportovních cílů.

„Dokázali jsme si zanalyzovat, proč ke zraněním docházelo. Donutilo nás to, více se nad tím zamyslet a vyhledávat slabé stránky, které se objevily. Chceme na tom pracovat, postavit na tom tréninkový proces. Mám na mysli hlavně prevenci," hlásí na klubovém webu kondiční trenér Tomáš Malý ze soustředění ve španělské Marbelle.

„Používáme nové technologie snímání výkonů hráčů v tréninku. Také jsme rozšířili trenérský štáb v sekci fyzioterapie. To vše nám pomůže, aby hráči byli zdraví. Dnes není umění hráče na tréninku zničit, umění je, dobře ho připravit," dodává Malý.

Prominentními klienty Real Madrid či Chelsea

Pokud jde o monitorování výkonu hráčů, v Česku jsou mnohem rozšířenější sporttestry, systémy upevněné na ruku. Sparťané teď premiérově navlékli vesty využívající při snímání výkonů systém GPS. Firma GPSports je z Austrálie a jako své prominentní fotbalové klienty uvádí reprezentaci Španělska, Real Madrid, Chelsea, Atlétiko Madrid či Fiorentinu.

Systém je drahý, proto ho až dosud z východní Evropy využívaly jen elitní kluby z Ruska či Rumunska. Rozšířil se i v jiných sportech, basketbalu či ragby. Třeba při přenosech z posledního ragbyového MS si diváci mohli všimnout, jak mají pořízci všité „gpesky" na zádech do dresů.

Neocenitelný pomocník

Podle expertů je nový systém při určování schopnosti hráčů z fyziologického hlediska neocenitelný. Přispívá k rychlejšímu návratu do formy po zranění. Na základě zátěžových testů je před tréninkem stanovena hodnota, na kterou se hráč má dostat. Jakmile jí dosáhne, trénink pro něj končí, aby nedošlo k poranění. Naopak v případě, že nedojde k naplnění výkonu, musí si hráč přidat, aby dosáhl požadovaných dat.

S avantgardními podprsenkami mají zkušenosti i borci z Barcelony či Bayernu Mnichov. Pomohou Spartě konečně zatočit s marodkou?

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava