Hlavní obsah

Parkety ničily zdraví fotbalistů, a tak dostaly přednost skromné podmínky na ostrově

Praha

Memento v podobě sedmi zraněných hráčů z první části loňské zimní přípravy bylo tak silné, že fotbalový Liberec vyrazil za kondičním soustředěním na Kypr. Z pobytu na ostrově ve Středozemním moři byl nadšený trenér Jindřich Trpišovský i hráči, byť museli vstřebat nemalé tréninkové dávky. Ovšem vše v příjemných klimatických podmínkách.

Slovan dřel na KypruVideo: Twitter FC Slovan Liberec

 
Článek

„Minulý rok jsem zažil poprvé v roli trenéra libereckou zimu a ve zdejších klimatických podmínkách šlo o nesmírně náročný proces. Tudíž za možnost absolvovat i úvodní část soustředění v teple jsem nesmírně rád," netajil liberecký trenér Jindřich Trpišovský, jak moc vítal rozhodnutí klubového vedení vyslat tým za teplem během zimy hned dvakrát. V únoru totiž Liberec vyrazí znovu na Kypr na herní kemp.

„Loni jsme první blok absolvovali v Břízkách. A vinou počasí vše sklouzlo k tréninkům na umělé trávě nebo na parketách v hale. A následně jsme měli po třech nedělích sedm zraněných hráčů," připomínal strašidelnou statistiku Trpišovský.

Vedení Severočechů i proto rozhodlo netrápit hráče v domácích podmínkách. „Na Kypru jsme našli variantu, kde není žádný zásadní nadstandard. Hlavním motivem bylo dopřát hráčům možnost polykat velké tréninkové dávky spojené s nynějším obdobím v dobrém počasí. A to jsme pochopitelně netušili, jaké podmínky budou v Liberci, kde máme metr sněhu a teploty nestoupají nad minus pět stupňů. Tudíž tréninky by v daném objemu byly nerealizovatelné a neměly kvalitu," přiznával liberecký sportovní manažer Jan Nezmar.

Z ekonomického hlediska navíc výjezd za teplem nepředstavoval pro Severočechy dramatický zásah do rozpočtu. „Odpadlo soustředění v Břízkách a přejezdy za kvalitnějšími terény do Nymburka, což nás stálo nemalé peníze," připomínal Trpišovský.

Trénoval i Piško a Voltr

Na Kypru měl jeho tým k dispozici výborné podmínky, jen jednou musel tým kvůli silnému odpolednímu dešti upravit program a absolvovat danou jednotku v posilovně. „Zvolili jsme pro tento kemp skromnější podmínky, ale byli v teple a na přírodní trávě," lebedil si Trpišovský.

K dispozici měl devatenáct hráčů do pole a tři brankáře. Během zimní pauzy se kádr Slovanu totiž výrazně pročistil. Kabinu opustili Komličenko, Folprecht, Lesniak, Súkenník, Nitrianský, Markovič, Da Silva, Hadaščok, Sýkora a Navrátil. V kádru trenér Trpišovský přivítal jen Obročníka, který se vrátil z hostování na Slovensku. V přípravě jsou i mladý stoper Piško ze Sparty a útočník Voltr ze Slavie.

„Nechci posuny nazývat čistkou. Některým hráčům skončilo hostování, jiným přišla zajímavá nabídka. Nicméně skončili i hráči, s nimiž jsme nebyli spokojeni," komentoval liberecký trenér kádr, který má k dispozici.

Tým by rád doplnil o zkušeného stopera, středního záložníka, v neposlední řadě pak o útočníka, přičemž všichni by se v ideálním případě měli zapojit během příštího týdne, kdy bude Liberec trénovat v domácích podmínkách.

Trpišovský: Na některých místech máme podstav

„Musíme vyřešit vlastně celou osu týmu. Hráči, o něž usilujeme, se připravují ve svých klubech. Už jsme třikrát podobnou situaci zvládli a věřím, že nynější zima nebude jiná," připomínal Trpišovský, že od příchodu do Liberce se musel v každé přípravě potýkat s dramatickou proměnou kádru.

„V ideálním případě nás čeká dvacet zápasů v lize i domácím poháru, tudíž doplnění je třeba," narážel Trpišovský na touhu Severočechů ovládnout druhou nejprestižnější soutěž v Česku, což by Liberec posunulo potřetí v řadě do evropských pohárů.

V nejvyšší soutěži čekají na Trpišovského tým bitvy o záchranu. Vždyť Liberec je třináctý a má pouhé dva body k dobru na pásmo sestupu. „Aktuálně se moje myšlenky týkají jen přípravy a složení kádru. Na některých místech máme podstav. Nebudu zastírat, že z nízkého počtu hráčů jsem trochu nervózní. Ale uklidňuji se tím, že do začátku sezóny zbývá dost času."

Reklama

Související témata: