Hlavní obsah

Slavia musí zaplatit pokutu dva milióny

PRAHA

Disciplinární komise ČMFS ve čtvrtek potrestala fotbalový klub Slavia Praha za opuštění hřiště v utkání proti Liberci pokutou dva milióny korun. Trenér Karel Jarolím zaplatí 100 tisíc korun, Stanislav Vlček nesmí dělat rok kapitána. Tresty dostali i další členové realizačního týmu Slavie.

Článek

Vedoucí mužstva Martin Lafek zaplatí 50 tisíc korun, hlavní pořadatel Miroslav Rýdl nesmí dva roky zastávat funkci. S ostatními hráči Slavie nebude zahájeno disciplinární řízení. V poutě pro klub je i trest pro vedení Slavie, které dalo k odchodu do kabin pokyn. Slavii tak nebyly odebrány body v ligové tabulce.

Disciplinární komise se zabývala třemi událostmi z inkriminovaného utkání z 26. dubna. Nejprve rozhodovala o opuštění hřiště domácí Slavií, jednala o nedostatečném výkonu pořadatelské služby a řešila i osobní urážky mezi jednotlivými aktéry.

Fotbalisté Slavie z hřiště odešli v 68. minutě utkání proti Liberci poté, co je po gestikulaci s VIP tribunou a následnou debatou s členy klubového představenstva gestem stáhl trenér Karel Jarolím. "Na tribunu se otáčím nejen v tomhle zápase. Máme tam čtvrtého trenéra, který vše sleduje z tribuny. Nebylo to z důvodu, že bych se chtěl domlouvat s pány Leškou nebo Rosenem. Mužstvo jsem z hrací plochy neodvolal z vlastní vůle bez rozhodnutí lidí, kteří o chodu klubu rozhodují," řekl před disciplinárkou Jarolím.

Plnou odpovědnost převzal generální ředitel Slavie Vladimír Leška. "Došlo k přerušení utkání ze strany Slavie na můj pokyn a pokyn Tomáše Rosena. My jsme se rozhodli dát pokyn trenérovi mužstva, aby hráče odvolal z plochy a přerušil tak utkání. Musíme dbát na čest klubu, fanoušků. Odhodlali jsme se ke kroku, který je nestandardní. Jsme si vědomi, že se jedná o precedent. Ale jako jediné dvě osoby, zodpovědné za všechny události, jsme my. A jsme připraveni převzít veškerou zodpovědnost," uvedl slávistický boss.

Leška prohlásil, že ho udělené tresty nepřekvapily. "Mediální vyjádření prvního místopředsedy svazu Vlastimila Košťála, který dával bezprecedentním způsobem noty komisi, tuto tvrdost trestu avizovala," řekl Leška novinářům. "Zajímavé v této souvislosti je porovnat trest Slavie, která se rozhodla byť nestandardním způsobem poukázat na situaci v českém fotbale, proti trestům, které dostali kluby a jednotlivci, kteří se dopustili korupčního jednání," dodal slávistický funkcionář. Klub se podle něj odvolá k odvolací a revizní komisi svazu.

Žádný politický podtext

Předseda svazu Pavel Mokrý ČTK řekl, že disciplinární komise by nepochybně rozhodla stejně, ať by šlo o kterýkoli jiný klub. "Slavia by v tom neměla hledat žádný politický podtext, že je to snad nějaký trest za to, že při volbách stála za Ivanem Haškem. To je naprosto mylná představa. Liberec podporoval Haška taky a vyhrál ligu," uvedl nejvyšší svazový funkcionář.

Po přestávce se ale slávisté vrátili a zápas byl dohrán. V závěru Liberec ještě gólem potvrdil vítězství. Domácí neuvažovali o tom, že by odchodem do kabin duel skončil. "Nebylo naším zájmem předčasně utkání ukončit. Sdělovali jsme rozhodčím, že přerušíme hru. Ne že ji ukončíme. Zvolili jsme formu určitého gesta a pak pokračovali ve hře," vysvětloval na dotaz předsedy DK Vladimír Leška.

Situace připomínala anarchii

Po přerušení zápasu zamířili rozhodčí do své kabiny, cestou čelili podle zápisu z utkání nadávkám i házeným kelímkům s tekutinami. Podle zápisu domácí trenér Jarolím hlavnímu rozhodčímu řekl: "Ty už do Prahy nejezdi ty hajzle." Slávistický lodivod to popřel. "Tuhle větu jsem nepronesl. To můžu říct s čistým svědomím. Možná si to pan Jára myslel, protože jsme se zrovna setkali pohledem," uvedl Karel Jarolím. Výrok nicméně disciplinární komisi potvrdil čtvrtý rozhodčí Oldřich Racek.

Delegát zápasu Evžen Amler ve svém zápise uvedl, že pořadatelský služba svoji úlohu nezvládla. "Situace s výraznými prvky anarchie. Vyzdvihuji fanoušky hostí, kteří se chovali příkladně. Pořadatelská služba vše nezvládla, neexistovala. Situace se vymkla kontrole a bylo štěstí, že návštěva nebyla vysoká a fanoušci Liberce zůstali ve svém sektoru. Mohlo dojít k neštěstí, jakých jsme už v minulosti byli svědky. Rozhodně utrpěla prestiž českého fotbalu," uvedl Amler.

Amler se prý musel zbláznit

S názorem delegáta hrubě nesouhlasil hlavní pořadatel Miroslav Rýdl. "Jsem úplně otřesen, co pan Amler napsal v zápise. Po zápase za mnou přišel, poděkoval mi a vytkl mi jen, že se do technické zóny dostali pánové Leška s Rosenem. Jsem si myslel, že se pan doktor Amler musel zbláznit. Když jsem četl v novinách, že pořadatelská služba zkolabovala. Pane doktore nevím, kde se to ve vás bere," řekl Rýdl vedle sedícímu Evženu Amlerovi.

Slávisté odešli ze hřiště na dvacet minut v 68. minutě za stavu 1:2 na protest proti výrokům rozhodčího Jaroslava Járy, který nařídil proti domácí brance penaltu za Krajčíkův faul a slovenského obránce vyloučil, stejně jako předtím jeho spoluhráče Aračiče. V kabinách si slávisté po dvacet minutách vše rozmysleli a na hřiště se vrátili. Liberec na Strahově vyhrál 3:1.

Slavia už pokutu platila

Nejvyšší pokutou, kterou v rámci české ligy udělila některému z klubů disciplinární komise, dosud byla částka 500 000 korun. Tímto postihem byly za účast v korupční aféře od července 2004 do února 2005 potrestány prvoligové týmy Synotu, Opavy a Liberce a druholigové kluby Opava a Žižkov. Půlmiliónovou pokutu dostali v květnu 2003 i Bohemians za inzultaci asistenta rozhodčího jedním z domácích fanoušků v zápase se Spartou.

Za výtržnosti diváků už několik klubů postihl dvousettisícový trest. V březnu 2000 například zaplatila tuto sumu právě Slavia za to, že jeden z fanoušků hodil při zápase zapalovačem po delegátovi.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice