Hlavní obsah

Janů by teď chtěl s Libercem do Ligy mistrů

PRAHA

Dvakrát vyhrál Tomáš Janů s Libercem fotbalový titul. Před čtyřmi lety vedl Slovan jako kapitán. Nyní byl už řadovým hráčem, ale nepostradatelným pilířem obrany. Nechyběl v jediném utkání letošní Gambrinus ligy. Po zpečetění mistrovského titulu stvrdil podpisem nového kontraktu na další dva roky svoji přítomnost v mistrovském týmu.

Článek

Může tak spřádat smělé plány. "Vyhrát s Libercem podruhé titul, to je fantazie. Teď mám však mnohem větší sen. Chtěl bych se tu dožít Ligy mistrů," přibližuje velké přání dvaatřicetiletý obránce. Před čtyřmi lety vedl jako kapitán severočeský Slovan do boje v 3. předkole Champions League proti AC Milán. Po výsledcích 0:1 a 2:1 tehdy svěřenci trenéra Škorpila a Csaplára putovali do Poháru UEFA.

"Hrál jsem Intertoto cup i Pohár UEFA, ale Ligu mistrů jsme v Liberci ještě neměli. V předkole uděláme všechno, abychom ji vybojovali. Pro nás všechny by to byl absolutní vrchol," vyhlíží nedočkavě srpnový boj o nejprestižnější evropskou soutěž.

Fanoušci nechtěli bývalého kapitána ztratit

Ještě pár dnů před soubojem s Mostem, v němž Liberec pečetil ligový triumf, žil přitom Janů v nejistotě. "Měl jsem smlouvu na tři zápasy," usmívá se.

Fanoušci při utkání, na jehož konci všichni v Liberci slavili, vyvěsili transparent s číslovkou 17 a textem: Musí zůstat. Nechtěli ztratit bývalého kapitána a nynější oporu defenzivy Severočechů. "Už před zápasem jsme se s šéfem klubu panem Karlem domluvili na nové dvouleté smlouvě. Jsem za ni nesmírně šťastný," rozplývá se Janů.

Tuší, že soustředit se na závěrečná dvě ligová kola nebude snadné. "Před čtyřmi lety jsme se o titulu dozvěděli v poslední minutě při závěrečném utkání na Bohemians. Pak už následovaly oslavy," pátrá v paměti. Nyní propuklo bujaré veselí už během minulého víkendu. V plánu jsou však ještě utkání ve Zlíně a s Mladou Boleslaví.

Do startu letní přípravy nebudou zlití

"Ty zápasy odehrajeme jako Slovan Liberec, který vyhrál ligu," dušuje se Janů. Tvrdí, že žádné podcenění soupeřů či lehkovážný přístup není na místě. "Rozhodně nemáme v plánu zbývající zápasy odehrát jako někde na pouti. Určitě to nebude tak, že budeme do startu letní přípravy zlití," uculuje se zkušený liberecký matador.

Už proti Mostu mohli Severočeši slavit se svými fanoušky. "Na stadiónu bylo šest tisíc lidí, což bylo parádní," lebedí si Janů. Věří, že proti Mladé Boleslavi za necelých čtrnáct dnů bude návštěva minimálně stejná. "Doufám, že to bude perfektní rozloučení," vyhlíží poslední duel sezóny.

Reklama

Související témata: