Hlavní obsah

Jablonský touží v Brně hlavně hrát. Piano už ale odmítne

Brno

Měl šanci zopakovat si ve Slavii mistrovské oslavy, které už v Edenu zažil v roce 2009, ale místo toho bude na jaře pomáhat v boji o záchranu fotbalistům Brna, kam minulý týden nečekaně přestoupil. Devětadvacetiletého obránce Tomáše Jablonského přivedla do moravské metropole především touha pravidelně nastupovat k ligovým zápasům.

Foto: František Vrážel

Tomáš Jablonský ze Zbrojovky v souboji s Lukášem Hruškou (vpravo) ze Skalice v utkání zimní Tipsport ligy.

Článek

„Na můj post levého beka přišel loni v létě do Slavie Dušan Švento a nyní v zimě i Nor Per Flo. Bylo jasné, že dostat se do základní sestavy by pro mě bylo skoro nemožné. Vždyť už na podzim jsem prakticky nehrával. Ještě jsem teď se Slavií absolvoval soustředění v Číně, ale když mi tam zavolal trenér Zbrojovky Habanec s nabídkou přestupu, dlouho jsem neváhal. Z Edenu se mi neodcházelo snadno, Slavii mám a budu vždycky mít v srdci. Moc jí přeju, aby na jaře vyhrála ligu. V Brně teď ovšem cítím možnost mnohem většího zápasového vytížení. To je pro mě klíčové," vylíčil Jablonský.

Aktuálně čtrnáctá příčka Brňanů v tabulce nejvyšší soutěže ho při rozhodování nestrašila. „Zbrojovka je velký klub, který má zvuk. Na chvost tabulky určitě nepatří. Pevně věřím, že chytneme začátek jara a rychle se posuneme co nejblíž k pátému místu, na němž mužstvo skončilo v minulé sezóně. Vím, jak skvělou kulisu umějí vytvořit brněnští fanoušci, moc se na ně těším. A zamlouvá se mi vize kouče Habance, který je vyznavačem ofenzivního fotbalu," tvrdí Jablonský.

V kabině našel řadu známých tváří. „S Honzou Štohanzlem jsem působil ve Slavii a dobře znám třeba i Honzu Poláka, Pavla Zavadila či Dušana Melichárka. Všechno jsou to kvalitní fotbalisté," má jasno.

Obdivuje Albu a Marcela

Totéž tvrdí také o Milanu Lutonském, jenž bude jeho hlavním konkurentem v boji o místo v sestavě. „Nemám zdaleka dopředu nic jisté. Udělám ale maximum, abych hrál co nejčastěji," předsevzal si Jablonský, který se snaží leccos odkoukat od levých obránců působících v nejlepších evropských klubech. „Nejvíc se mi líbí Alba z Barcelony či Marcelo z Realu. To už jsou ovšem skoro křídla," vypozoroval při sledování zápasů španělské Primera División.

Přestože Jablonský dosud zaznamenal ve 171 prvoligových utkáních jen tři góly, od mala se mu po slavném italském kanonýrovi přezdívá Baggio. „V deseti jsem byl ještě taky střelcem. Na trénincích jsem nosil jeho jméno na dresu, a tak se to uchytilo a vydrželo dodnes," usmívá se.

Připouští, že si ve volných chvílích rád zazpívá a zahraje na piano. V předchozích působištích ve Slavii a v Jablonci dokonce vystoupil i na klubových plesech. „To bylo ovšem hodně nedobrovolné. Doufám, že v Brně po mně nic takového chtít nebudou. Určitě bych už odmítl. Moje hudba totiž není určena fotbalistům, ale především ženám," uculuje se Jablonský.

Reklama

Související témata: