Hlavní obsah

Fotbalová liga vrcholí, jde o poháry i sestup

Český fotbalový mistr je sice již více než týden znám, přesto první liga stále nezodpověděla řadu otázek. Tvrdě se bojuje o pohárové příčky a snad ještě dramatičtější je situace v boji o záchranu. První sestupové místo může už ve středečním 29. kole připadnout Blšanům, oba sestupující by mohli být známi jen v případě překvapivých výsledků v Plzni a Mladé Boleslavi.

Foto: čtk

Trenér Plzně František Straka bude se svým týmem bojovat o záchranu proti Slovácku.

Článek

V Mladé Boleslavi se hraje další klíčový zápas letošní ligy. Středočeši naposledy doma porazili Spartu, jenže pokud chtějí doufat v druhé místo, musí uspět i s Jihlavou, která bojuje o holý život. "Jsou to stejně důležité zápasy," potvrdil kouč Dušan Uhrin, který upozornil na nebezpečí, které při standardních situacích hrozí od Vladyky. Švejdík je v trestu.

Případná porážka by Vysočinu přiblížila návratu do druhé ligy. Nováček se ale činí: neprohrál tři zápasy a na stejný počin myslí i nyní. Zúbek proto bude myslet spíš na týmové úkoly, než na svůj 300. zápas v nejvyšší soutěži. Oba soupeři se utkali před čtyřmi týdny v bezbrankové dohrávce. "Čeká nás silný protivník, ale motivem je záchrana. Věřím, že se nebudeme vracet s prázdnou," řekl trenér Karel Večeřa, jemuž chybí potrestaní Perniš, Kopic a marodi Demeter, Vávra a Bartoš.

Plzeň má nůž na krku

Plzeň má nůž na krku, zatímco Slovácko už má jistotu záchrany na dosah. Západočeši se museli vyhrabat z půltuctového přídělu v Ostravě, který může být v případě vítězství zapomenut. Ve Štruncových sadech panuje odhodlání, ale každý ví, že další ztráta by mohla být osudná. "Během pauzy jsem na hráčích viděl, jak moc chtějí ten zpackaný zápas na Baníku odčinit. Pořád není nic ztraceno, ale ve středu půjde o celý plzeňský fotbal a já věřím, že to kluci vyjádří výkonem na trávníku," uvedl kouč František Straka.

Před klíčovým zápasem roku má ale velké starosti se sestavou: záložník Limberský stále pyká za vyloučení v Jihlavě a navíc je po operaci menisku, brankář Ticháček viděl červenou kartu v duelu rezervního týmu, osm žlutých karet navíc vyřadilo ze hry stopera Zakopala a záložníka Pilaře.

Slovácku stačí k jistotě remíza

K prvoligové jistotě stačí fotbalistům Slovácka v Plzni remíza. Rádi by proto natáhli pětizápasovou neporazitelnost. "Venku se nám v letošní sezoně podařilo pětkrát remizovat a nerozhodný výsledek v Plzni by byl určitě nejcennější, neboť by zaručoval ligovou jistotu," řekl trenér Stanislav Levý. Petržela je v trestu.

Jablonci se během jara rozpadla základní sestava, a tak ze všeho nejvíc se diváci mohou radovat z tamní nové tribuny. I přání v klubu je zřejmé: už aby byl konec ligy. "Je to náš poslední zápas doma a chceme se s diváky hezky rozloučit," řekl kouč Petr Rada. Pro zranění však bude postrádat Zábojníka, Hrotka a Klapku.

Blšany to nebalí

Blšanský osud se zdá být nenávratně zpečetěn a dokonce ani překvapivá výhra by chmelaře nemusela uchránit před jistým sestupem. Mají sice teoretickou naději, že se zachrání, ale jejich soupeři by museli vše prohrát a oni sami vítězit. "Jedeme vyhrát, budeme hodně útočit. Pravděpodobnost je sice malá, ale nebalíme to," slíbil blšanský kouč Michal Bílek. Chybět mu budou Pešír a Krejčí, oba pykající za vyloučení.

Olomouc doma Teplice už pět a půl roku neporazila. A má poslední šanci dokázat to ještě na současném trávníku, protože ihned po středečním duelu bude zahájena rozsáhlá rekonstrukce hrací plochy. "Chceme se rozloučit vítězstvím hlavně s diváky, Teplicím nic nedarujeme," řekl trenér Petr Uličný, pro něhož to bude poslední domácí zápas na olomoucké lavičce. Má ale problémy se sestavou: kvůli trestům chybí Hudec, Horáček a Špiláček, zranění nedovolí hrát Chmelíčkovi a Michalu Hubníkovi.

Remíza může zničit teplický sen

Teplice neprohrály už šestnáct zápasů, ale tentokrát musí myslet na výhru; remíza by jejich sen o druhém místě mohla zničit. "Olomouc v minulosti už několikrát prokázala své kvality. Navíc její motivace bude umocněná tím, že pro trenéra Uličného je to domácí loučení," připomněl trenér Vlastislav Mareček. Chybět mu bude zraněný Sabou, hrát nemohou ani Szabo s Ryškou, nejistý je Hunalův start.

Slavia vyhrála všechny čtyři poslední zápasy s Ostravou, jenže nyní přijede devětkrát neporažený Baník, který výrazně vylepšil nevydařenou sezonu. Všechny tři poslední duely slávistů skončily výsledkem 3:1, z toho dvakrát vítězně. Na Strahově by se nezlobili, pokud by se série natáhla. "Budeme hrát podobně jako proti Brnu, tak bychom měli uspět," věří trenér Karel Jarolím. Pro zranění jsou stále mimo hru Švec a Suchý, nejistý je i start Vlčka, který má ze sobotního souboje s Brnem bolestivě nakopnutou nohu, Dosoudil je po operaci zánártních kůstek.

Ostrava chce být na Strahově aktivní

Ostravský trenér Pavel Hapal věří, že se jeho mužstvo na Strahově představí ve světle posledních kol. "To znamená být dostatečně aktivní v útoku a navíc proměnit šance. Základním stavebním kamenem bude ale obrana, ofenziva Slavie je velice kvalitní," tvrdil Hapal. Zranění jsou Čížek s Metelkou.

Liberecký mistr přijede do Zlína, odkud se body nevozí snadno. Severočeši ale chtějí prokázat, že jejich titul není náhodný. Domácí už sezonu jen dohrávají. "Proto by utkání mělo přinést kvalitní fotbal. Motivaci ještě zvyšuje možnost porazit mistra," řekl trenér Lubomír Blaha, který bude postrádat trojici zraněných: Baránka, Lukaštíka a Krause.

Liberec chce ligu dohrát se ctí

Fotbalisté Liberce přijedou do Zlína již s nálepkou mistra. "Chceme ligu se ctí dohrát, určitě to nejedeme jen odehrát. Na tréninku je cítit uvolnění a chci věřit, že hráči souboj nepodcení. Bylo by špatné si pokazit dojem z celé sezóny," řekl Vítězslav Lavička. K souboji bude mít kompletní kádr, vrací se i Holenda, ale zatím nastoupí jen za rezervu.

Příbram prožívá složité jaro, ale záchranu už má v kapse. O to více se chce předvést proti Spartě, která stále koketuje s myšlenkami na poháry. "Rádi bychom na závěr předvedli pěkný fotbal s úspěšnou tečkou," slíbil trenér Pavel Tobiáš, jemuž chybí zranění Huňa (rameno) a Pleško (kotník).

V Mostě se bude slavit

Sparta nevyhrála v Příbrami už šest let, ale stále je ve hře o poháry. "Po větším zápasovém zatížení byl čas na pořádnou přípravu. Devět hráčů bylo hrát za rezervu, ostatní měli na programu tréninky," nastínil trenér Stanislav Griga náplň během ligové pauzy. Zraněni jsou Slepička a Drobný, do mužstva se vrací Herzán. S týmem už trénoval také stoper Řepka.

V Mostě se bude především slavit. Domácí nováček si záchranu vybojoval už dříve a teď pomalu začíná plánovat druhou prvoligovou sezonu. Vedle poděkování za udržení nejvyšší soutěže budou diváci aplaudovat především Jiřímu Novotnému, který sehraje svůj 400. ligový zápas. Kouč Zdeněk Ščasný si bude chtít vyzkoušet některé varianty, na které nebyl prostor. Nasadit ale nemůže zraněné Pikla se Škodou, a také Hainaulta, který se těsně před duelem vrátil z přípravy kanadského olympijské výběru pro Peking.

Brňané na oslavy náladu mít nebudou přinejmenším před zápasem. Po něm ale mohou být také spokojeni, jejich záchranná mise může být úspěšná. Po náročné sérii, v níž v rozmezí 23 dnů odehráli osm ligových zápasů a pohárové čtvrtfinále, mají potíže se zraněnými. Kromě Holka na tom jsou nejhůře Kuncl, Večeřa a Švancara. "Na našich hráčích se už projevuje kombinace psychické i fyzické únavy, vymlouvat se ale nechci. Pokusíme se v Mostě uhrát alespoň bod," oprášil svou tradiční formulku kouč Josef Mazura.

Program 29. kola:
Sigma Olomouc - FK Teplice
Bilance: 19 5-6-8 19:22. Podzimní zápas: 0:1.
Tescoma Zlín - FC Slovan Liberec
Bilance: 13 4-4-5 9:13. Podzimní zápas: 0:1.
FK Jablonec - Chmel Blšany
Bilance: 15 7-3-5 17:19. Podzimní zápas: 0:1.
FK Mladá Boleslav - FC Vysočina Jihlava
Bilance: 1 0-1-0 0:0 Podzimní zápas: 0:0.
Marila Příbram - Sparta Praha
Bilance: 19 1-9-9 15:35. Podzimní zápas: 1:1.
FK SIAD Most - 1. FC Brno
Bilance: 1 0-0-1 0:1. Podzimní zápas: 0:1.
FC Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko
Bilance: 5 1-1-3 3:9. Podzimní zápas: 0:1.
Slavia Praha - Baník Ostrava
Bilance: 25 17-5-3 44:19. Podzimní zápas: 3:1.

Reklama