Hlavní obsah

Sparta podle Foglara, aneb Sáček poslední záchrany

Letenští se nejspíš s drobnou úpravou zařídí podle okřídleného rčení. S myšlenkou krabičky poslední záchrany přišel Jaroslav Foglar, legendární spisovatel a skautský vůdce. A ve fotbalové Spartě teď momentálně funguje zase Sáček poslední záchrany. S ohledem na Zahustelovo zranění se mladý záložník stává dvorní alternativou na místo pravého obránce za Rusa Karavajeva.

Michal SáčekVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Krabička poslední záchrany neboli KPZtka podle slovníku obsahuje drobnosti, které mohou majiteli pomoci ve svízelných situacích.

Pro fotbalovou Spartu nastal svízel ve chvíli, kdy reprezentant Ondřej Zahustel musel vleklé patálie s kotníkem vyřešit plastikou vazu. Na marodce tak zůstane dlouhodobě.

„Ondrovo zranění je pro nás problém. Přemýšlíme, jak zareagujeme. Na pravý kraj obrany máme Karavajeva, což je varianta číslo jedna. Teď hledáme variantu číslo dvě. Michal Sáček může být druhou volbou," rekapituluje situaci hlavní trenér Tomáš Požár.

Z Hodonína až do áčka

Dvacetiletého středního záložníka přivedl do sparťanského dorostu kouč David Holoubek. Technického a rychlého šikulu mu doporučil Mario Rossi, spolužák z FTVS, který trénuje Hodonín.

Hustopečský rodák Michal Sáček se přes juniorku brzy probil do prvního týmu a nyní zažívá novou roli. Ve Španělsku s Freiburgem i v úterý na Meteoru proti Ružomberku nastoupil jako pravý obránce.

„Není to úplně poprvé, hrál jsem ho v jednom zápase za juniorku a párkrát na tréninku. Trenér mi řekl, že bych mohl pravého beka zkusit. Nevadí mi to. Jsem rád, že hraju," usmívá se.

Karavajev si místo pravého obránce na Letné rychle pronajal. Sáček však cítí, že jako bek může mít do sestavy blíž. V záloze bude po uzdravení všech marodů velká konkurence.

„Máme asi sedm středních záložníků. Beru to tak, že na pravém beku mám větší šanci hrát," uvědomuje si Sáček.

Rozhodne se ve Španělsku

„Je to univerzál a velmi chytrý hráč. Dobře reaguje na změny a zvládá tuto pozici takticky i běžecky. Máme pocit, že by mohl novou roli zvládnout," líčí Požár.

Kouč nicméně nevylučuje, že by si Sparta mohla nového beka také koupit. Směrodatné bude nadcházející soustředění ve Španělsku, kde Pražany čekají zápasy se Štýrským Hradcem, Ferencvárosem a Petrohradem.

„Tam se rozhodneme, jestli si vystačíme z vlastních zdrojů, nebo zda by ještě někdo do mužstva přišel," avizuje Požár.

Reklama

Související témata: