Hlavní obsah

Cítím, že bych měl na jaře Spartě víc pomoct, tvrdí uzdravený útočník Kadlec

Praha

V létě se stal čtyřiadvacetiletý útočník Václav Kadlec historicky nejdražší posilou Sparty i české nejvyšší soutěže, stál 73 miliónů korun. Velká očekávání však na podzim nenaplnil. Dal jen tři góly. Dva měsíce mu pak sebralo svalové zranění. Teď už je v pořádku, drobné potíže s kolenem za problém nepovažuje, a jak přiznal pro Právo a Sport.cz, cítí, že by měl Spartě na jaře víc pomoct v Evropské lize i boji o titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty David Holoubek a útočník Václav Kadlec.

Článek

„Sval je v pořádku, cítím se dobře. Momentálně mě trochu zlobí koleno, ale není to vážné. Dohodli jsme se s trenéry, že nebudu riskovat a na zmrzlé umělé trávě z preventivních důvodů hrát nebudu. Když kluci hrají, trénuji individuálně. Odtrénoval jsem ale naprosto všechno. Dokonce si myslím, že mám natrénováno víc, než v předchozích letech v tomhle období," říkal přesvědčivě.

Teď už se potřebuje jen dostat do herní pohody. K tomu by mělo stačit herní soustředění ve Španělsku, kam Sparta odletěla v pátek ráno. „Věřím, že to zvládnu. Bude to herní soustředění s několika přípravnými zápasy. Hlavně by mi mělo sloužit k tomu, abych dostal v herním zatížení správný cit do nohy a praxi s míčem," přál si. „Pokud se nestane nic mimořádného a budu zdravý, pak bych měl stihnout už první zápasy play off Evropské ligy v polovině února v Rostovu," dodal.

Titul je prý reálný

Kadlec nehrál od konce října. Sparta měla na podzim obrovskou marodku. „Klukům jsem fandil a mrzelo mě, že jim nemohu pomoci na hřišti. Podzim byl skutečně obtížný, ale v Evropské lize jsme postoupili a v domácí nejvyšší soutěži také není nic ztraceno. Liga bude ještě dlouhá a stát se může cokoliv," říkal uznale.

A nabídl i recept, jak by Sparta mohla vybojovat vysněný titul. „Musíme vyhrát nejméně devadesát procent zápasů. Těch deset procent jsou utkání, kdy naši největší soupeři ztratí body. Nemyslím si, že by Plzeň, Slavia nebo Zlín byly na jaře stoprocentní. My musíme co nejvíc vyhrávat, a to je v našich silách," zdůraznil Kadlec.

Je si také dobře vědom, že fanoušci od něj čekali bez ohledu na zranění mnohem víc. „Cítím to podobně, vím, že se ode mne čekalo víc, ale věřím, že na jaře se střelecky prosadím. Jsem na fotbal hodně natěšený. Cítím, že bych měl Spartě na jaře víc pomoct. Spasitelem ale nejsem a nebudu, chtěl bych však být rozdílovým hráčem," pravil přesvědčivě.

Na hrotu nebo na křídle...

V zimě díky návratům marodů a příchodu Néstora Albiacha hodně vzrostla konkurence. „Ta ve Spartě byla vždycky, a pokud chceme uspět, pak být i musí. Toho jsem se nikdy nebál, tak to je správné," odmítl obavy, že by na jaře seděl na lavičce.

Přestup španělského útočníka, který přišel z Dukly, vítá. „ Hráčů z domácí ligy, zajímavých pro Spartu, není mnoho. Néstor je jedním z mála, kdo má předpoklady stát se posilou. Je to kvalitní fotbalista, líbí se mi. Je dobře, že jsme ho získali," konstatoval.

Kadlec si také nevybírá pozici, na které by chtěl hrát. „Je mi to opravdu jedno. Vybírat si nemohu a ani nechci. Budu hrát tam, kam mne trenér postaví," pravil.

O tom, že by znovu odešel do zahraničí, momentálně neuvažuje. „V téhle době rozhodně ne. Nepřišel jsem do Sparty na půl roku, abych zase zmizel. Chci jí pomoct tam, kam patří, tedy na špičku tabulky. Zahraničnímu angažmá se určitě nebráním, ale v průběhu tohoto roku to nevidím, nic mi tu také nechybí," řekl.

A reprezentace? „Kdo by v ní nechtěl být... Bude záležet na mých výkonech ve Spartě. Když se mi bude dařit, a skutečně se stanu tím rozdílovým hráčem, šance jistě přijde," přál si Václav Kadlec.

Reklama

Související témata: