Hlavní obsah

Jihlavskou zkázu v Mladé Boleslavi řídil Kulič

Fotbalisté Mladé Boleslavi dál živí sen o získání druhého místa v lize. Ve středečním utkání 29. kola doma rozstříleli Jihlavu 4:0, když dvě branky zaznamenal kapitán Marek Kulič. Ten v závěru připravil ještě gól pro Luboše Pecku, který se dnes také trefil dvakrát.

Článek

Boleslav má nyní stejně bodů jako druhá Slavia, ale horší skóre a patří jí tak třetí místo. V konečném účtování však budou rozhodovat vzájemné zápasy a v nich jsou na tom boleslavští fotbalisté lépe. Ligový nováček z Jihlavy sice neodvrátil hrozbu sestupu, ale stále je na tom lépe než předposlední Plzeň. Dokonce i domácí prohra v posledním kole se Slavií by ho neposlala do druhé ligy, pokud by Plzeň nevyhrála na Spartě.

Domácí si chtěli cestu za vítězstvím nad jihlavským outsiderem ulehčit úvodním drtivým náporem, ale na začátku dění na trávníku vůbec nepřipomínalo souboj aspiranta na pohárové příčky s týmem bojujícím o záchranu. Jihlavané, kteří v minulých čtyřech zápasech nepoznali hořkost prohry, také díky dobré hře pětičlenné zálohy nepustili soupeře do očekávaného tlaku a většinou diktovali tempo hry.

V prvním náznaku šance se objevil Vladyka, ale jeho střelu z voleje chytil uzdravený brankář Kučera. Nebezpečně vypadal i průnik rychlonohého Svobody, po jehož pasu těsně před nabíhajícím Malínkem odvrátil míč do bezpečí obránce Palát.

Na Boleslav jako by dolehla tíha minulého čtyřbrankového debaklu v Brně, ještě hůř domácím bylo ve 34. minutě, když aktivní Svoboda unikl domácím zadákům a jen za cenu červené karty jej těsně před pokutovým územím zastavil Ševinský. Jihlava ale přesilovku vůbec nezvládla: tři minuty před poločasem selhali její zadáci při ofsajd systému a do té doby nevýrazný kapitán Kulič zařídil vedení domácího mužstva.

Hosty ve druhém poločase srážely nepřesné kombinace ve středu pole, kvůli kterým se vůbec nedostali do finální fáze. Mladá Boleslav s přehledem bránila těsné vedení a občas vyrážela k rychlým brejkům. Po hodině hry unikl na levé straně Kulič, ale brankáře Rzeszota nepřehodil. V 74. minutě se sny o jihlavském vyrovnání definitivně rozplynuly. Nový muž na trávníku Kysela si před pokutovým územím pohrál s Veselým, udělal kličku Rzeszotovi a ten si za faul vysloužil červenou kartu. Boleslavský hrdina Kulič z penalty nedal šanci náhradnímu gólmanovi Macháčkovi, který se v nejvyšší soutěži objevil po čtyřech letech.

Návrat současnému trenérovi jihlavských gólmanů na ligový trávník v závěru zhořkl ještě víc. Pět minut před koncem posadil Matějovský míč na hlavu Peckovi a ten hlavou zamířil neomylně pod břevno. Nažhavení domácí závěr změnili ve svoji exhibici a hlavně Kulič byl k neudržení. Svůj další výpad po pravé straně zakončil ostrým pasem před branku a Pecka na brankové čáře nadvakrát dotlačil míč do sítě. Euforii na mladoboleslavském stadionu v závěru ještě zvýšila zpráva o remíze konkurenta z Teplic v Olomouci.

FK Mladá Boleslav - FC Vysočina Jihlava 4:0 (1:0)
Branky: 42. a 77. z pen. Kulič, 85. a 87. Pecka. Rozhodčí: Damková - Wilczek, Lhoták. ŽK: Brezinský - Kadlec, Liška, Lovětínský. ČK: 34. Ševinský - 74. Rzeszoto. Diváci: 4856.
Boleslav: Kučera - Ševinský, Brezinský, Vít, Palát - Vaculík, Matějovský, Šmerda, Rychlík (71. Kysela) - Pecka (89. Ordoš), Kulič (88. Sedláček). Trenér: Uhrin ml.
Jihlava: Rzeszoto - Veselý, Šourek, Kadlec, Liška (70. Vácha) - Svoboda, Vladyka, Zúbek, Lovětínský, Malínek (46. Peška) - Kaplan (75. Macháček). Trenér: Večeřa.
TABULKA

Reklama

Související témata: