Hlavní obsah

Po čtvrtém výprodeji kádru Trpišovský přiznává: Přestupové období je černá můra

Radek MalinaSport.czPrávo

Boxera po těžkém direktu připomínal fotbalový Liberec během podzimu. Po výrazném letním oslabení tým zpod Ještědu dokázal postoupit do skupiny Evropské ligy, ovšem následně už jen inkasoval rány. I přes pouhý dvoubodový odstup od sestupové propasti však Severočeši uspořádali další výprodej. Není divu, že trenér Jindřich Trpišovský je notně napnutý.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Trenér Jindřích Trpišovský při utkání Evropské Ligy Fiorentina-Liberec.

Článek

S Libercem absolvujete čtvrtou přípravu a počtvrté skládáte prakticky nový tým. Není to pro vás deprimující?

Největší stres podle všech tvrzení prožívá trenér při zápasech. Ale já zjistil, že nejhorší je to při přestupovém období. Jsem v ještě větším napětí, než během sezóny. Odchodů bylo hodně, teď už snad budou přibývat jen zářezy v kolonce příchodů. Nějaké finance jsme vydělali dvěma postupy do skupiny Evropské ligy v řadě a něco klub získal i na přestupovém trhu. Přestože jsme skončili třináctí, na ekonomickém poli jsme byli hodně úspěšní a prodali jsme hráče za výraznou částku. To je odraz kvality.

Vyhlížíte tedy i přes značně neucelený kádr start jarní sezóny jako vysvobození?

Přiznávám, že přestupové období je pro mě černá můra. V sezóně pracuji celý týden a o víkendu přijde výhra nebo prohra. Ale během transferů je deprimujících zpráv daleko více. Už se těším, až začne soutěž a budu jen trénovat. Volno nemám žádné, dovolenou jsem si neužil. Hlava mi šrotuje více, než v sezóně. Pořád s někým telefonuji. Vánoční svátky a nyní i celý leden denně kromě tréninků sleduji pět až osm hráčů a sháním o nich informace. Když člověk věnuje tolik času a přestup se nezdaří, je to zmar. Ale jestliže se transfer realizuje, dodává mi to energii. Je to prostě houpačka.

Odešli vám čtyři hráči základní sestavy, jeden je zraněny. Naplňují příchody očekávání s ohledem na velké oslabování?

Rozhodně! Potočný, Kúdela, Kerbr i Voltr představují výrazné posílení mužstva. Patří do kategorie pracovitých a zkušených hráčů. Ale jsme si vědomi, že s ohledem na letní odchody v součtu s těmi nynějšími potřebujeme získat více hráčů. Z hlediska kvality i kvantity. Zásah do kostry týmu je veliký. Jsme ve fázi hledání. Mužstvo si bude sedat herně i v kabině.

Na jaře vás v nejvyšší soutěži čeká boj o záchranu. Není mužstvo na takovou psychickou zátěž příliš mladé?

Do příchodu Kerbra a Kúdely jsme byli takové juniorské mužstvo, které mělo dva povolené starší hráče v Barošovi a Latkovi. Mladých a talentovaných máme hodně. Vždyť devět hráčů spadá do kategorie do jednadvaceti let, potřebujeme střední generaci i hráče kolem třiceti let. Ještě tři hráče bychom rádi přivedli.

Ustojí tým ztrátu kapitána Lukáše Pokorného, který přestoupil do Montpellieru?

Lukáš byl úspěšný v osobních i hlavičkových soubojích, řídil naši hru, byl srostlý s kabinou. Měl nabídky už v létě, ale žádná nebyla odpovídající. Ta nynější byla skvělá. Jeho odchod do Francie je skvělou vizitkou sportovního úseku klubu. Jsme ve stejné situaci jako před rokem, kdy nás opustil David Pavelka. Ztráta kapitána je obrovský zásah. Ale s jeho odchodem jsme počítali. V Liberci musí být člověk prostě připravený, že v přestupovém období je velký zájem o klíčové hráče.

Ale není přeci jen odchodů za čtyři přestupová období příliš ve srovnání s konkurenty, kteří stejně jako vy chtějí do evropských pohárů?

Pochopitelně bych raději měl stabilní kádr, ale Liberec je klub určený pro startování hráčských kariér. Odchody opor nepřináší trenérům snadné chvíle, ale má to i příjemné stránky. Když mi třeba právě Lukáš Pokorný posílá fotografie z představení v kabině Montpellieru, je to odměna i pro mě. Vidím, že jdeme správnou cestou.

Reklama

Související témata: