Hlavní obsah

Liberec má podle expertů titul zaslouženě, nejvíc zklamala Sparta

PRAHA

Titul ve fotbalové lize patří libereckým fotbalistům zcela po právu, naopak největším zklamáním sezóny byly výkony pražské Sparty, která po roce znovu opustila své místo na českém trůnu a elitu sledovala s velkým odstupem až z pátého místa. To si myslí domácí fotbaloví experti, které po skončení nejvyšší soutěže oslovila ČTK.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pražské kluby patří podle expertů ke zklamáním sezóny.

Článek

Podle většiny z nich ale úroveň české ligy dlouhodobě stagnuje především kvůli každoročnímu výprodeji nejlepších hráčů do zahraničí.

"I přesto si myslím, že to s naší soutěží není tak špatné a tragické, jak často slyším. Spíš jde o celkovou atmosféru kolem fotbalu. Lidé jsou nedůvěřiví a za každým výsledkem se jen hledá špinavost. Když jasně "domluvený" výsledek nevyjde, nic se neděje, v opačném případě se hned začíná spekulovat," uvedl bývalý kouč Jablonce, Zlína a Opavy Vlastimil Palička, který se od nové sezóny ujme olomouckého týmu.

Úroveň ligy jde dolů

Internacionál Ladislav Vízek doufal, že se taková sezóna už nebude opakovat. "Jsem strašně rád, že ten "Kocourkov" už skončil," prohlásil Vízek a narážel na události z posledního kola, v němž si Plzeň překvapivou výhrou na Spartě zajistila záchranu v nejvyšší soutěži a Mladá Boleslav vítězstvím v mistrovském Liberci druhé místo a účast v druhém předkole Ligy mistrů. "Úroveň ligy ale jde celkově dolů. Výstižné je, že králi střelců stačí na vítězství 11 branek," dodal Vízek.

Odborníky prý letos překvapilo, že velkokluby z Prahy, Sparta i Slavia, vyklidily pozice v čele ligového pelotonu a nechaly se přeskočit dravými pronásledovateli - mistrovským Libercem a druhou Mladou Boleslaví. Vítězství Liberce je ale podle nich prý jednoznačně zasloužené. "Titul je letos určitě ve správných rukou. Liberec během celé sezóny neměl vážnější krizi," uvedl internacionál a trenér Vladimír Táborský.

"Liberci sice před sezonou odešlo pět klíčových hráčů, ale ukázalo se, že byl tým i předtím i potom vnitřně dost silný. Ale teď bude hodně důležité, jestli Liberec současné mužstvo dokáže udržet a případně jej ještě doplní," připojil se kouč Jiří Kotrba.

Dobrá atmosféra v klubu

Podle Paličky mužstvo těžilo z celkově dobré atmosféry v klubu. "To je pro úspěch klíčová věc. Liberec vsadil na týmovou práci, soudržnost a disciplínu a jednoznačně se jim to vyplatilo, všechno dokázali ustát. Velkou roli tam sehrála i postava výborného trenéra Víti Lavičky, který vyznává stejnou filozofii. Samozřejmě Liberci pomohlo i to, že se Sparta letos hodně trápila," řekl Palička.

Právě klopýtání Sparty letos nemile překvapilo i jejího někdejšího kouče a bývalého reprezentačního trenéra Dušana Uhrina. "Sparta pro mě byla jednoznačně největším zklamáním ligy. Tradice, ekonomická síla a síla hráčského kádru ji předurčuje k tomu, aby byla doma dominantní. Ale zřejmě jí uškodilo to, že se tam během sezóny zase vystřídali dva trenéři a mužstvo si muselo znovu zvykat na novou koncepci. I tak by ale tým měl odvádět mnohem víc," uvedl Uhrin.

Alarmující odstup Sparty

Ani Táborský s propadem loňských šampiónů nepočítal. "Být patnáct bodů za prvním Libercem, to je už alarmující," upozornil Táborský. Trenér Josef Pešice si myslí, že Sparta doplácí také na špatnou koncepční práci, která se odráží například při přestupové politice.

"Poslední dva tři přestupní termíny se Spartě vůbec nepovedly. V týmu skoro nejsou techničtí hráči s nadstandardním herním projevem. Takové individuality, které by samy rozhodovaly zápasy," poznamenal Pešice. Oslovení si ale shodně myslí, že tým z Letné už v příští sezóně půjde výkonnostně nahoru. "Sparta bude hodně hladová, bude chtít napravit reputaci," uvažoval Palička.

Také Slavia prý letos podle expertů v lize zůstala za očekáváním. Uhrinovi se sice její herní styl zamlouval, ale "sešívání" prý doplatili na úzký kádr. "Slavie hrála velmi dobrý fotbal, hlavně na podzim. Ale jakmile jí vypadlo několik zraněných opor, hned se to negativně projevilo," povšiml si zkušený kouč. Podobný názor měl i Kotrba. "Slavia má v zásobě řadu talentovaných mladíků, ale jen s nimi se liga, natožpak poháry hrát nedají. Ale každopádně v sobě mají velký potenciál," řekl Kotrba.

Nováček příjemně překvapil

Příjemným překvapením byly pro experty naopak výkony Mladé Boleslavi. Loňský nováček v nejvyšší soutěži letos dosáhl až na druhé místo. "Moc se mi ten tým líbí. Jsou tam hráči, kteří třeba byli jinde odložení, a teď se ženou za úspěchem. Hráli agresivní, přímočarý fotbal, navíc tým se může opřít o perfektní zázemí zajištěného klubu," podotkl Palička.

Kotrba zase vyzdvihl přínos útočníka a kapitána Marka Kuliče, který týmu pomohl deseti nastřílenými góly. "Znám dobře jeho schopnosti. Je to výborný hráč, který se v civilním životě navíc hodně uklidnil a teď v Boleslavi splatil důvěru, když z něj udělali kapitána," řekl Kotrba. "Konečně naplno prodal svůj talent, hodně na sebe upozornil. V lize sice letos žádný hráč úplně neoslnil, ale Kulič byl jedním z nejvýraznějších hráčů," souhlasil Pešice.

Oslovení trenéři přesto očekávají, že by se v příští sezoně mohl poměr sil znovu změnit a roli dominantních mužstev převezmou Sparta se Slavií. "Věřím, že se vrátí nahoru. Bylo by to asi dobře pro celý český fotbal, protože tyhle kluby mají šanci prosadit se v evropských pohárech a získat body do českého koeficientu. To není nic proti Liberci a Mladé Boleslavi, nijak nesnižuju jejich úspěch, ale oni budou mít v pohárech dost složitou pozici i kvůli tomu, že budou mít nevýhodu v nasazení," řekl Pešice. "Hodně důležité bude, jestli v Liberci a Mladé Boleslavi přes léto udrží kádr a případně jej ještě dokáží zkvalitnit. Hlavně tam nesmí dojít k nějakému výprodeji," dodal Palička.

Reklama