Hlavní obsah

Krejčího chce AC Milán, o Nováka se zajímal Hull, prozradil hráčský agent Kolář

Praha

Zájem o české fotbalisty v zahraničí už zase je. Alespoň o některé. Šéf agentury Sport Invest International Viktor Kolář si ze zimních transferů nejvíc cení přestupu Lukáše Pokorného z Liberce do Montpellieru. V létě by se mohl zrealizovat transfer záložníka Ladislava Krejčího do AC Milán a mohlo by dojít k obnovení jednání Hullu o obránce Filipa Nováka.

Foto: Sport-Invest

Reprezentační záložník Ladislav Krejčí a hráčský agent Viktor Kolář.

Článek

Jaký byl v zimně přestupový pohyb vašich hráčů?

V podstatě to, co jsme chtěli realizovat, se podařilo. Velkou radost máme z dotažení transferu stopera Lukáše Pokorného z Liberce do Montpellieru, na němž jsme hodně dlouho pracovali. Blízko jsme byli už v létě, kdy se o něj ucházely tři zahraniční kluby. Po domluvě s vedením Liberce jsme ale přestup odložili. Mezitím se Lukáš zranil, ale Montpellier ho znal, takže jsme teď dolaďovali podrobnosti smlouvy. Důležité je, že už jsme si připravili i půdu pro některá jednání na letní přestupový termín.

V Itálii se mluví o zájmu AC Milán a AS Řím o Ladislava Krejčího...

Jednali jsme s vedením Boloni o různých možnostech transferů. Řeč přišla i na Krejčího. Velmi rychle se adaptoval, podává kvalitní výkony, o nichž věříme, že půjdou ještě nahoru, a velké kluby ho skutečně sledují. Máme informace, že mezi těmi, kdo se o něj hodně zajímají, jsou i dva kluby, o nichž jste hovořil. Rozhodující bude jeho jaro...

Co je pravdy na spekulacích, že o obránce Filipa Nováka je zájem v Anglii?

Filip je hodnocen jako jeden ze dvou nejlepších levých obránců v Dánsku, společně s Ludwigem Augustinssonem z Kodaně. Midtjylland ho bere jako svého nejlepšího hráče a nabídl mu prodloužení smlouvy za velmi zajímavých finančních podmínek. Vzhledem k jeho výkonnosti a adaptabilitě v zahraničí, je spektrum, kde by se mohl uplatnit, široké. V Anglii o něj má zájem především ambiciózní Brentford z Championship, který má stejného majitele jako Midtjylland. Ozval se i Hull z Premier League, ale to padlo. Zatím. Jsou tu však i kluby z Německa, Itálie či Turecka, kde by se jistě uplatnil.

Dotažen nebyl ani přestup gólmana Sparty Tomáše Koubka do Dánska. Proč?

Chtěli jsme udělat transfer za tři milióny eur. Velký zájem měl velice ambiciózní Bristol v Championship, nebo belgické trio Anderlecht, Genk a Gent. Nakonec to pro ně byla za gólmana příliš vysoká částka. Tomášovi ale během jara nic neuteče.

Co soudíte o spekulacích anglických médií o tom, že je ohrožen post jedničky Petra Čecha v brance Arsenalu?

Spekulace jsou v anglickém sportovním tisku na denním pořádku, Petr Čech jakožto výrazná osobnost Arsenalu je jejich častým námětem. Petrova pozice v klubu je nicméně velmi pevná a letní odchod můžeme stoprocentně vyloučit. Petr bude součástí Arsenalu minimálně do konce stávajícího kontraktu a jsem přesvědčen o tom, že bude nadále potvrzovat roli jasné jedničky týmu i výrazné persony celé soutěže. Konečně, vyvrátil to i kouč Arséne Wenger.

V Premier Legue a evropských TOP klubech není kromě Petra Čecha momentálně žádný český fotbalista. Nemají na to?

V Česku není momentálně žádný, který by na to měl. Z těch, kteří jsou v zahraničí, k tomu má nejblíž Tomáš Kalas, v současnosti klíčový stoper Fulhamu, bojujícího o návrat do Premier League. Kalas patří Chelsea a v létě má tři možnosti. Poprat se o místo v jejím velmi nabitém kádru, zůstat ve Fulhamu, nebo vzít nabídku některého klubu z Premier League, zájem o něj je. Kalas je také úkol na léto. Výkonnostně jde nahoru Jirka Skalák, ale ten to má dál.

V čem je hlavní problém českých hráčů?

U hráčů z Česka například v tom, že jsou zvyklí na třicet soutěžních zápasů za sezónu, v Anglii je jich dvojnásobek a v mnohem větším tempu. Největší problém je v práci s mládeží, mentalita mladých je dnes jiná. Znát je i to, že dřív chodili hráči ven převážně ze Sparty, Slavie, Plzně, nově Liberce, kde odehráli víc těžkých utkání. Při vší úctě, české kluby bez účasti v evropských pohárech takovou porci nemají. Vyspělá Evropa nám utekla a nároky na hráče jsou stále vyšší. Teď to manko doháníme i prostřednictvím akademií, je to dobrá cesta, ale i běh na delší trať.

Je vůbec venku zájem o mladé české fotbalisty?

Určitě ano, záleží i na ročnících narození. Silný byl ročník 1992, ještě lépe vypadá ročník 2002. Jsou v něm talenty, které se mohou přiblížit hráčům, jako jsou Rosický, Poborský a jejich úspěšná generace. V zahraničí jsme hodně aktivní i prostřednictvím našich poboček. Nově jsme jednu otevřeli v Nizozemsku, léta pracují v Anglii, Rusku, máme spolupracovníky i v dalších zemích. Do zahraničí už odcházejí na zkušenou dorostenci, a to i do velkých klubů. Samozřejmě nejdou za velké peníze.

Zmínil jste pobočky v zahraničí. Nejzajímavěji vypadá ta anglická. Máte tam podepsané nějaké zajímavé hráče?

Mezi mladými je několik super talentů. V Bristolu z Chelsea hostuje devatenáctiletý Tammy Abraham, koncem ledna vytvořil nový rekord v počtu branek teenagera v Championship, už jich dal sedmnáct. A to sezóna zdaleka nekončí. Už hraje za anglickou jednadvacítku. Za reprezentační dvacítku kope stoper Fikayo Tomori, který hostuje z Chelsea v Brightonu. V Anglii máme asi osm hráčů s velkým potenciálem. Dva talentovaní mladíci jsou ve Villarrealu. Dobré fotbalisty máme i v předních ruských klubech a vodíme odtud hráče i do Čech, například Karavajeva do Sparty, Komličenka do Liberce, o místo v Mladé Boleslavi bojuje Levin.

Podle ruských médií spolupracujete s bývalým koučem CSKA Moskva a reprezentace Leonidem Sluckým.

Je to pravda, zastupujeme ho. Říkáme mu Leo, je to moc fajn chlap. Má ambici trénovat v Anglii, intenzivně vylepšuje jazyk, je na stáži v Chelsea, zná se dobře s majitelem klubu Romanem Abramovičem. Snažíme se mu v Anglii najít klub, kde by od léta trénoval. Nemusí to být Premier League.

Reklama