Hlavní obsah

Zápotočný: Prodat zápas by mi svědomí nedovolilo

Jan KrůtaSport.czPrávo

Nejlepším hráčem ligy byl podle deníku Právo kapitán Liberce Tomáš Zápotočný. Kapitán mistrovského celku v rozhovoru přiznává, že by nikdy nedokázal prodat zápas, ve kterém nastoupí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Kapitán fotbalistů Liberce s vítězným doutníkem

Článek

Podle počtu zařazení v sestavách kola jste se stal nejlepším hráčem ligového ročníku. Co to pro vás znamená?

Hodně si toho vážím, protože je to ocenění od novinářů. Manželka mi vždycky sestavy kola z novin vystřihuje a dělá mi doma takový archiv.

Platí se za sestavy kola v Liberci do kasy?

Sazebník na to je. Tři stovky za sestavu v kterýchkoliv novinách. Letos jsem dával docela dost...

Odehrál jste životní sezónu?

Zatím určitě ano. Byla vynikající. Poprvé v kariéře jsem v lize odehrál 24 zápasů, to se mi nikdy předtím nepodařilo. Navíc jsme hned získali titul. Bylo to krásné.

Jak byste uplynulý ročník zhodnotil z hlediska Liberce?

Titul byl obrovským překvapením pro nás všechny. I přes odchody některých hráčů se trenérům podařilo poskládat skvělý tým. Ani jsme tomu nemohli uvěřit.

Souhlasíte s názorem, že úroveň ligy znovu klesla?

Mrzí mě, že spousta lidí náš titul zpochybňuje, ale nikdo nám nedal nic zadarmo. Vždycky proti nám hrálo jedenáct lidí, museli jsme si to vydřít. A my ligou prošli jako nůž máslem, nikdy jsme se nedostali do krize ani pod tlak. Na druhou stranu je pravda, že úroveň trochu dolů šla. Hráči odcházejí ven, ale pořád je tady dost slušných fotbalistů.

Zaujal vás tedy v lize někdo z hráčů?

Marek Kulič z Mladé Boleslavi. Když jsme se v zimě s prezidentem klubu panem Karlem bavili o možných posilách, říkal jsem mu: Kupte nám sem Kuliče. To je borec a frajer v dobrém slova smylu. Znám ho ještě z Příbrami. V sobotu udělal zápas proti nám sám. Je to vynikající hráč a divím se, že dávno nekope někde v cizině.

Co vás nejvíc zklamalo?

Asi sudí. Chybí mi tam lidi jako Puček nebo Liba. Ti měli u hráčů velkou autoritu. Pískli a skoro nikdo si nedovolil protestovat. Teď jsem z toho trochu na rozpacích. Mladí rozhodčí nemají moc zkušeností, ale někteří, jako třeba paní Damková, se snaží.

V souvislosti s posledním zápasem Liberce se objevila řada spekulací. Vědělo se, že když vás Boleslav porazí, může vám to pomoci při nasazení do 3. předkola Ligy mistrů. A Boleslav vyhrála...

Ale nic jsme nikomu nepustili! Za stavu 0:2 jsme se zvedli. Mně kdyby někdo zavolal, ať to prodám, poslal bych ho do kytek. Svědomí by mi to nedovolilo. Ono se stejně může stát, že nasazeni nebudeme, a kdybychom to Boleslavi nechali, ten nahoře by nám to při losu mohl vrátit i s úroky.

Budete se o Ligu mistrů rvát v libereckém dresu i vy?

Rád bych, mám tady ještě rok smlouvu a šance zahrát si Ligu mistrů se nemusí opakovat. Měl jsem schůzku se svým manažerem a říkal mi, že nabídka z tureckého Manisasporu je stále aktuální, trenér mě do týmu pořád chce. Zatím nikomu nic neslibuji, uvidíme.

Reklama

Související témata: