Hlavní obsah

Česko už má vyškolené videorozhodčí. Ti ale zatím budou pracovat v utajení

Praha

Fotbalová asociace ČR je jednou z dvanácti, které mají smlouvu s FIFA a pravidlovou komisí IFAB na testování videa při zápasech. Na soustředění českých sudích v Portugalsku bylo vyškoleno osm arbitrů na funkci videorozhodčího.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda na archivním snímku.

Článek

S testováním v tzv. off-line fázi se začne na jaře, vytipováno bylo šestadvacet zápasů, převážně televizních. Ve víkendovém kole to budou duely Slavie s Jihlavou a Sparty s Bohemians 1905.

„Hráči ani fanoušci si toho ani nevšimnou. Na stadiónu bude odbavovací pracoviště, kde bude sedět proškolený videorozhodčí, který bude mít k dispozici záběry z kamer a verdikty rozhodčího na hřišti bude podrobovat kritickému hodnocení. Vybírat bude nejlepší a nejprokazatelnější záběry. Výsledky budou zaznamenávány a data odeslána k vyhodnocení na univerzitu v belgické Lovani. Následně budou výsledky ještě přezkoumávat univerzity v Mnichově a na Harvardu. Videorozhodčí nebude v kontaktu s hlavním sudím a z výsledků nebudou v této fázi komisí rozhodčích vyvozovány žádné závěry. Vše je v kompetenci IFAB," vysvětlil šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

„Zatím jde o testování, zda je videorozhodčí ve fotbale použitelný. My tuto myšlenku podporujeme a jsme maximálně aktivní. Projekt je však rozdělen do několika fází po dobu dvou let. Na podzim jsme ho připravovali, na jaře projde off-line fází. V létě by v přípravných zápasech mohlo být video zkoušeno už v on-line fázi, tedy videorozhodčí by byl spojen s hlavním sudím, a mohl by video využít, jako tomu bylo například na mistrovství světa klubů," zdůraznil Svoboda.

O tom, zda bude video zavedeno oficiálně do soutěží FIFA, kontinentálních federací a ligových soutěží, by měla FIFA na základě výsledků rozhodnout přibližně na jaře 2019. „O jednotlivých fázích v účastnických zemích rozhodují FIFA a IFAB, my nesmíme udělat žádný krok mimo ně. Věřím, že video bude ve fotbale zavedeno, i když má stále hodně odpůrců," konstatoval Svoboda.

Reklama