Hlavní obsah

Košťál chce prosadit rozpuštění komise rozhodčích a delegátů

Místopředseda fotbalového svazu Vlastimil Košťál chce prosadit rozpuštění současných komisí rozhodčích a delegátů v reakci na kontroverzní závěr první ligy. Košťál po středečním jednání s premiérem Jiřím Paroubkem novinářům řekl, že hodlá zásadní změny iniciovat už na pátečním zasedání výkonného výboru svazu v Liberci.

Článek

Košťál tak reagoval na dotazy, jaké kroky hodlá udělat fotbalový svaz, aby předešel podobným závěrům soutěže, "Obě komise by měly být minimálně ze 70 až 80 procent obměněny," uvedl Košťál. Zatím ale netuší, kdo by měl současné členy obou komisí nahradit.

Paroubek vyvrátil, že by označil současný stav ve fotbale za ostudu, jak ho citovala některá média. "Já se nemohu z pozice státu vměšovat do dění fotbalového svazu, to bych mohl být brzy obviněn, že se chovám jako diktátor. Já se sice jako fanoušek jednoho klubu můžu cítit ne zcela spokojen s posledním vývojem, ale je na funkcionářích, aby s tím sami naložili," uvedl předseda vlády.

Naznačil, že neuvažuje ani o zásahu do státních dotací na fotbal, především kvůli amatérskému podhoubí. "Nemůžeme negovat práci desítek tisíc malých sportovců a dobrovolných funkcionářů. Fotbal stojí na dobrých základech a přál bych si, abychom v každé oblasti byli na druhém místě světového žebříčku," připomněl postavení české reprezentace v žebříčku FIFA. Sám by rád národní tým na světovém šampionátu v Německu podpořil.

Závěr sezóny v první lize zvedl vlnu diskusí

Paroubek ale zopakoval svoje doporučení, aby někteří nedůvěryhodní lidé z fotbalu na rok, či dva alespoň přechodně odešli. "Mně se tento způsob osvědčil a už několikrát se prokázalo, že ten člověk byl nevinen a mohl se pak vrátit," uvedl Paroubek.

Závěr sezóny v první lize zvedl vlnu diskusí poté, co Plzeň i díky dvěma sporným penaltám zvítězila na hřišti pražské Sparty a zajistila si záchranu v nejvyšší soutěži. Mladá Boleslav zase díky dvěma přísně nařízeným pokutovým kopům vyhrála v Liberci a získala druhé místo zaručující účast ve druhém předkole Ligy mistrů.

Košťál prý věří, že najde se svými kolegy dostatek nových lidí, aby komise byly "okysličeny". "Nemůžeme se uspokojit s tím, že nemáme dostatek lidí. V pátek návrh předložím a předpokládám, že pak by měl být nejprve rozpracován, aby složení nových struktur bylo odsouhlaseno ihned po mistrovství světa," prohlásil Košťál.

Fotbalová liga by se mohla zbavit také Milana Šedivého

Zatím nechtěl spekulovat, zda by mělo dojít i k výměně dalších lidí, především rozhodčích spjatých s korupční aférou v blízké, či dávné minulosti. Fotbalová liga by se tak mohla zbavit například Milana Šedivého, který stejně jako někteří současní delegáti figuroval v odposleších při vyšetřování korupční aféry v předminulé sezoně.

"To bude práce nových komisařů, ale kdyby nedošlo ke změnám až na poli arbitrů, tak by se změny míjely účinkem," uvedl Košťál.

Reklama