Hlavní obsah

Hrůzný okamžik v Ďolíčku! Berkovec zůstal po srážce nehybně ležet, soupeř mu vytahoval zapadlý jazyk

Praha
Aktualizováno

Tohle bylo jen pro otrlé povahy. Divákům na stadiónu Bohemians 1905 v 29. minutě sobotního duelu 18. kola první fotbalové ligy tuhla krev v žilách. Brankář Klokanů Martin Berkovec po ošklivé srážce se spoluhráčem Danielem Krchem zůstal nehybně ležet na trávníku. Z hlavy kapitána domácích tekla krev a Berkovcovi zapadl jazyk, který mu ale duchapřítomným zákrokem vytáhl hostující Francis Koné. Oba zranění hráči museli vystřídat a byli odvezeni k ošetření ve Vinohradské nemocnici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólman Bohemians Martin Berkovec.

Článek

"Nejdříve ze všeho chci poděkovat Konému, který poskytl první pomoc Berkovcovi. Zachoval se profesionálně, znalý první pomoci, vytáhl Berkovcovi jazyk. Tento moment předčil zápas,"odstartoval pozápasovou tiskovou konferenci trenér Bohemians Miroslav Koubek.

Koné už počtvrté v roli záchranáře

Co přesně se v 29. minutě utkání stalo? Na dlouhý míč za domácí obranu sprintoval hostující útočník Koné a stoper Bohemians 1905 Krch, který zahrál míč hlavou směrem k vlastní brance, kde očekával Berkovce. Jenže si nevšiml, že gólman vystartoval na balón také. Vzápětí se oba střetli hlavami.

Po dopadu na zem zůstal Berkovec nehybně ležet na hranici velkého vápna. Koné se k němu okamžitě sehnul, chytil mu hlavu a snažil se gólmanovi vytáhnout zapadlý jazyk. „Klobouk dolů před Francisem, jak se zachoval," ocenil duchapřítomnost tožského reprezentanta vršovický asistent trenéra Michal Kordula.

"Nebylo to poprvé, co jsem takhle zasahoval. Toto je už čtvrtý případ, předtím jsem protihráči pomáhal dvakrát v Africe a jednou v Itálii. Když vidím, že je problém, snažím se pomoct. Snažil jsem se ihned zkontrolovat, jestli nemá brankář zapadlý jazyk," říkal po utkání skromně šestadvacetiletý útočník.

Berkovec zůstal na pozorování v nemocnici

K oběma zraněným v mžiku přiběhli i lékaři a bezvládného Berkovce bleskově přiměli k vědomí. Po pětiminutovém ošetření byl vršovický gólman odnesen na nosítkách do kabiny. Krch, jenž v prvních chvílích po srážce působil silně dezorientovaně, odešel i s rozbitou hlavou po svých. I pro něj ale utkání předčasně skončilo a oba hráči putovali na vyšetření do nemocnice, kde podstoupili vyšetření na CT.

Lékaři u obou fotbalistů diagnostikovali otřes mozku, Krch ale mohl po ošetření nemocnici opustit. Berkovec, jenž při tvrdém nárazu přišel navíc o zub, měl zůstat přes noc na pozorování. "Je to těžký úraz, musí se vyloučit všechna rizika," podotkl trenér Koubek.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice