Hlavní obsah

Otce už Mihálik překonal, jeho radám však stále naslouchá. A sní o šampionátu v Polsku

Jablonec nad Nisou

Talent, jehož si vypiplali od žáků, začíná fotbalovému Jablonci splácet důvěru. Devatenáctiletý Ondřej Mihálik je po nedělní trefě do sítě Sparty s pěti zásahy nejproduktivnějším útočníkem týmu. Přitom zdaleka nepatří mezi jedenáct vyvolených pro základní sestavu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký Ondřej Mihálik v úspěšném hlavičkovém souboji s Michalem Kadlecem ze Sparty Praha.

Článek

„Je to fajn pravidlo, že když jdu do hry z lavičky, tak dávám góly. Nejprve proti Slovácku, pak s Libercem a nyní v utkání se Spartou," usmíval se Mihálik po triumfu 3:1 nad adeptem ligového titulu. Kdykoliv v probíhající sezóně naskočil do hry jako náhradník, skóroval!

Letenské dorazil třetí trefou, když chladnokrevně poslal pod břevno míč odražený po rohovém kopu. „O chvilku dříve jsem nevyužil individuální akci, kdy jsem Koubka sice prostřelil, ale míč šel mimo tyče. Dost mě to mrzelo. Když jsem po střele Beneše měl míč před sebou, mířil jsem pod břevno a hlavně si říkal, abych nikoho netrefil," vyprávěl.

Do ligy naskočil už v sedmnácti. V září 2014 debutoval v Příbrami. K devatenáctým narozeninám si druhý aprílový den minulého roku „nadělil" premiérovou ligovou trefu do sítě Zlína. Jako střídající...

A v letošní sezóně už nashromáždil pět branek, přičemž v osmnácti kolech byl jen desetkrát v základní sestavě. „Brankovou bilancí jsem překonal tátu," lebedil si Ondřej Mihálik, jehož otec Štefan nastupoval na severu Čech v devadesátých letech.

Tátovým radám pořád naslouchá

Kvůli zranění však na nejvyšší úrovni brzy skončil. „Pořád mi předhazoval, že ve třinácti zápasech dal dva góly. Teď už statistiky mluví pro mě. Ale tátovým radám pořád naslouchám," ujišťoval Mihálik junior.

Skvělá produktivita dává jabloneckému odchovanci naději k naplnění snu o účasti na červnovém ME hráčů do jednadvaceti let. Na první start v týmu chystajícím se na šampionát v Polsku sice teprve čeká, nicméně v minulosti prošel všemi mládežnickými reprezentačními výběry. „Udělám vše, abych trenéry přiměl uvažovat o mé nominaci," říkal bojovně Mihálik, jehož výkon proti Spartě sledoval trenér „jednadvacítky" Vítězslav Lavička přímo z tribuny. „Určitě není bez šance," říká trenér jednadvacítky.

Mladý útočník či ofenzivní záložník si uvědomuje, že klíčové bude jeho vytížení a zejména pak produktivita v dresu Jablonce. „Když jsme měli na podzim sérii osmi zápasů bez výhry, bylo mi hodně úzko. Ale nemyslím si, že patříme na sestupové pozice. Triumf nad Spartou nám všem dodá řádnou dávku sebevědomí, mě nevyjímaje. Snad se odrazíme směrem do popředí," doufal Mihálik.

Reklama

Související témata: