Hlavní obsah

Probudí se v Plzni touha po pomstě? Loňská blamáž v Edenu a milióny, o které tam přišla, k ní provokuje

Praha

Odflákli to na celé čáře. Zpití druhým mistrovským titulem v řadě a následnými oslavami samozřejmě také, si počínali v pražském Edenu jako úplní nazdárkové. Blamáž je slabé slovo pro to, co plzeňští fotbalisté loni uprostřed května předvedli v pražském Edenu. Ostuda ostatně také, protože aby mistr slavil korunovaci pětigólovým debaklem, to fotbalová Evropa dlouho nezažila. I na nejvyšší generalitu Viktorie to bylo příliš. Však se také plzeňští fotbaloví Einsteinové hned v kabině dozvěděli od generálního manažera klubu Adolfa Šádka, že za titul nedostanou ani korunu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bezmoc a zmar, tak opouštěli plzeňští fotbalisté loni na jaře trávník v Edenu po pětigólové ostudě.

Článek

Jaroslav Šilhavý o duelu s Plzní

Roman Hubník před zápasem se Slavií

Trenér Roman Pivarník před zápasem se Slavií

Jaromír Zmrhal o utkání s Plzní

Stanislav Tecl o utkání s Plzní

Znehodnotili zisk druhého titulu v řadě, pošlapali jméno klubu, odstřelili trenéra Karla Krejčího, který čtyři dny poté sám rezignoval. Sice s odůvodněním, že se chce naplno věnovat funkci asistenta české reprezentace, jež měla ovšem jepičí trvání, očividně ale psychicky zdevastovaný a na duši úplně zlomený. S jeho důvěrou v hráče, které by měl dál trénovat a vést, to bylo stejné.

Odstřelili Krejčího a pak i Uhrina

„Zdevastovali jsme všechno, pro mě je to obrovské poznání a zkušenost do budoucna. A jistý ukazatel také. O charakteru některých hráčů docela určitě. Po zisku titulu jsem na nich viděl, že jim hlava nefungovala, jak měla," přiznával Krejčí a slovem se nevzpouzel proti pokutě, kterou klubové vedení mužstvu i realizačnímu týmu udělilo.

„Pokuta se rovná již vyplacené týmové prémii za zisk titulu. Jde o několik miliónů korun," potvrdil Šádek, že se hráči po totálně odfláknutém zápase v Edenu pořádně finančně prohnuli.

V nové sezóně už jeden reparát za vršovickou blamáž skládali. Úspěšnou, protože na konci srpna doma Slavii porazili 3:1 a pro změnu odstřelili trenéra Pražanů.

Dušan Uhrin to měl po žalostném výsledku a hlavně bídném výkonu svých svěřenců ve Slavii sečtené a musel se pakovat. To všem Plzeňáci netušili, že si tím zadělali na další malér. Plzeňský rodák Jaroslav Šilhavý zběhl z Julisky do Vršovic, kde se uvolnilo trenérské místo, sešívaných se ujal a vydal se na spanilou jízdu ligou.

„To byla náhoda. Čistě jen souhra okolností," nepřipouští si Šilhavý, že by právě Plzeň představovala hvězdný začátek jeho slávistického angažmá a v nedělním odpoledni v šlágru jara třeba i jeho pokračování.

Poslouží trauma jako motivace?

Možná i proto, že trauma loňského jara mohlo zanechat na hráčích mistrovské Viktorie své stopy.

„Plzeň má natolik zkušené mužstvo navyklé na velké a důležité zápasy, aby si s tím poradila. Vždyť o titul hraje rok co rok, navíc úspěšně účinkovala i pohárové Evropě, takže má tolik zkušeností, aby si s tolik sledovaným duelem poradila," tváří se zdrženlivě slávistický kouč.

„Možné ale je, že je vzpomínka na loňské jaro opravdu nabudí. Záleží na tom, co si řeknou v kabině," přemítá naopak Jaroslav Zmrhal, jenž byl na rozdíl od trenéra Šilhavého přímým aktérem plzeňské demolice.

„Ale na druhou stranu už je to minulost. A hlavně; v tom zápase už Plzni vůbec o nic nešlo," připomíná, že soupeř měl ligový primát jistý, a i proto se jeho hráči počínali v Edenu jako úplní nazdárkové bez sebemenší vůle, bojovnosti a snahy odvrátit blamáž.

V neděli odpoledne Slavia rozhodně nemůže s podobným protivníkovým přístupem  počítat. Naopak, vzpomínka na loňský pětigólový výprask a milióny, které se jeho hráčům v Edenu rozkutálely, ho nejspíš nabudí ještě víc..

Reklama