Hlavní obsah

Károlyi: Za špatný výkon na hřišti hráče trestat nelze

Karel FeltSport.czPrávo

Za nedotknutelného se nepovažuje předseda disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu Alexander Károlyi, který v rozhovoru pro deník Právo říká, že hráče za špatný výkon na hřišti postihovat nejde.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alexander Károlyi.

Článek

Nová disciplinární komise prožila pořádně horké jaro. Vybral jste do ní převážně právníky, ale jaké mají zkušenosti s fotbalovými zákony?

Vždy jsem tvrdil, že právnické vzdělání automaticky neznamená znalost fotbalových norem nebo schopnost kvalifikovaně pracovat v disciplinární komisi. Optimální je právnická kvalifikace spojená s disciplinární praxí. Současná disciplinární komise je sestavena tak, že všichni její členové mají odpovídající zkušenosti z práce v disciplinárních komisích na různých úrovních a pět z nich má právnické vzdělání. Historicky v našem fotbale nebylo složení disciplinární komise na nejvyšší úrovni takto konzistentní.

Stále se diskutuje o výši trestu pro Slavii za odchod ze hřiště a její dvoumiliónová pokuta je srovnávána s půlmiliónovými z korupčních afér. Nebyl jste na červenobílé přeci jenom moc přísný?

Diskuse k fotbalu patří, ale odpovědnost za rozhodnutí nese výhradně disciplinární komise. Ta na rozdíl od veřejnosti musí znát všechny fotbalové předpisy, vyslechnout zástupce Slavie, včetně delegovaných zástupců svazu, prostudovat příslušné spisy a na základě disciplinárního řízení rozhodnout. Hodnotit provinění Slavie obecně a nezávazně na základě informací médií nebo z pohledu fanoušků, disciplinární komise pochopitelně nemůže. Dvoumiliónovou pokutu proto nelze srovnávat s půlmiliónovými z korupčních afér, protože byla uložena za jiné provinění. Dnes také platí jiný disciplinární řád, ale především nedílnou součástí půlmiliónových pokut v korupčních kauzách bylo i odebrání soutěžních bodů a uloženy tresty jednotlivcům na nejvyšší disciplinární hranici.

Před disciplinární komisi se mají dostavit liberečtí hráči Abrahám a Zápotočný kvůli údajnému telefonátu z Mladé Boleslavi, který měl slíbit, že Liberečtí nebudou litovat, když zápas vypustí. Věříte, že se podaří něco vyšetřit vaší komisi nebo policii?

Kdybychom tomu nevěřili, tak bychom v uvedené věci nezahájili disciplinární šetření. Tento postup disciplinární komise ve spolupráci s Krajským státním zastupitelstvím v Ústí nad Labem je totiž jediný možný při respektování fotbalových předpisů i zákonů České republiky.

Výkony rozhodčích v lize byly mnohdy skutečně hanebné, ale před disciplinárku se dostali jen ti, kteří neslyšeli Řepkovu urážku jihlavského trenéra Večeři. Neexistuje způsob, jak by mohla disciplinárka povolat ty, kteří očividně ovlivní zápas?

Bohužel neexistuje, protože byste mi musel doložit, jaké máte konkrétní důkazy o disciplinárním provinění zakódovaném pod pojmem "očividně". Disciplinární trest lze uložit pouze na základě nezpochybnitelných důkazů, které obstojí i v odvolacím řízení, případně před soudem. Slabý výkon však disciplinárním proviněním není a logicky ani být nemůže. Ale samozřejmě proti slabým výkonům rozhodčích existuje velmi transparentní a přitom odpovídající způsob řešení, jejich nezařazení, nebo vyřazení z listiny rozhodčích. To je samozřejmě ve výhradní gesci komise rozhodčích.

Mužstvo, které vypustí zápas a nechá zvítězit jiné, které to potřebuje, také nemůžete potrestat?

Dovoluji si upozornit, že jakýkoliv neodpovídající výkon hráčů na hřišti nebo prohra není disciplinárním proviněním. Je to stejné, jako bychom za chyby v herních činnostech, například za neproměněnou vyloženou brankovou příležitost, potrestali příslušného hráče. Naše prvoligové kluby jsou akciovými společnostmi, sestavu určuje trenér a rovněž hodnotí výkony jednotlivců i celého mužstva. Obecně lze říct, že představenstva, trenéři a hráči tvoří "triumvirát", který spoluzodpovídá nejenom za výsledky, ale i herní projev mužstva na hřišti.

Kdo by měl v takových případech dát podnět k disciplinárce, aby se tím zabývala?

Právo podat podnět disciplinární komisi konkrétně vymezuje Disciplinární řád ČMFS a disciplinární komise následně může zahájit disciplinární šetření, jestliže jsou ve smyslu tohoto řádu k tomu oprávněné důvody. Jak jsem však již uvedl, prohra mužstva není disciplinárním proviněním, tím mohou být jenom skutečnosti, které by prokázaly, že se tak stalo na základě nesportovního ovlivnění.

Je pravda, že se chystáte na odbojné členy výkonného výboru Kubíčka a Kučeru?

Disciplinární komise není orgánem, který by se na někoho chystal. V případech pánů Kubíčka a Kučery nám předal podnět Výkonný výbor ČMFS, zda jejich vyjádřeními ve fotbalovém prostředí i v médiích nedošlo ke znevážení jména ČMFS. U pana Kubíčka tento podnět navázal na podněty ještě z minulého roku od dozorčí rady STES a pánů Vlastimila Košťála a Jaroslava Vacka. Disciplinární komise se uvedenými podněty zabývá.

Spekuluje se o tom, že "noty" v některých případech vám dává místopředseda svazu Košťál?

Spekulace tohoto bulvárního typu musím jednoznačně odmítnout. Držme se však faktů. Naše disciplinární řízení je veřejně přístupné zástupcům sdělovacích prostředků, rozhodnutí disciplinární komise okamžitě po zasedání dostávají všechna média, navíc jsou veřejně dostupná na webových stránkách ČMFS, v písemné podobě je mají k dispozici potrestané fyzické i právnické osoby a proti našemu rozhodnutí je možné podat odvolání. Disciplinární komise je složena ze sedmi členů, kteří jsou společensky, ekonomicky i pracovně absolutně nezávislí na ČMFS. Mohl bych samozřejmě uvést i řadu dalších argumentů, ale pokud se někdo alespoň zamyslí nad uvedenými skutečnostmi, tak věřím, že podobné spekulace pro něj vyzní absurdně.

Cítíte se jako pan Nedotknutelný, jak napsal jeden fotbalový fanoušek?

Fanoušci jsou součástí fotbalu, ale pokud by kdokoliv z nich chtěl posuzovat například práci disciplinární komise, tak by měl mít o její činnosti a o lidech, kteří jsou jejími členy, zcela konkrétní znalosti. Je to stejné, jako kdybych já posuzoval práci nebo úroveň dotyčného fanouška bez znalosti věci, například na základě informací v médiích. Nevím samozřejmě, co měl na mysli pod pojmem "nedotknutelný", ale pokud měl na mysli například mých 28 let praxe v disciplinární oblasti v československém a českém fotbale, přibližně 60 zasedání disciplinárky ročně se 700 vynesenými rozhodnutími pod mediální a veřejnou kontrolou, několik tisíc odborných vyjádření v médiích v této oblasti a další práci ve vrcholných sportovních orgánech České republiky, tak mě za nedotknutelného asi může považovat. Při znalosti Stanov ČMFS by však musel vědět, že předseda disciplinární komise není v žádném případě nedotknutelnou osobou a ani osobně se za nedotknutelného nepovažuji.

Reklama