Hlavní obsah

Novák zvládl tenisový thriller a je ve třetím kole

PAŘÍŽ

Jako první český hráč postoupil do 3. kola tenisového French Open Jiří Novák. V nervydrásající dvouapůlhodinové bitvě dokázal zvrátit nepříznivý vývoj a porazil Španěla Marca Lopeze 3:2 na sety. Ve třetím kole se česká jednička utká s vítězem duelu mezi Chorvatem Ivanem Ljubičičem a Američanem Jamesem Blakem.

Foto: Novinky s použitím ČTK

Jiří Novák

Článek

Český tenista Jiří Novák měl ve druhém kole grandslamového French Open namále. Španěl Marc Lopez nad ním vedl 2:1 na sety, přičemž ve třetí sadě uštědřil třináctému nasazenému hráči 'kanára'. Novák se ale včas vzpamatoval, získal čtvrtý set v poměru 6:1 a v rozhodujícím pátém povolil Lopezovi uhrát tři gamy. Ve třetím kole se česká jednička utká s vítězem duelu mezi Chorvatem Ivanem Ljubičičem a Američanem Jamesem Blakem.

Kleinovou v Paříži zradila fyzička

Sandra Kleinová dnes ukončila svou pouť na grandslamovém turnaji French Open v druhém kole, když prohrála s šestnáctou nasazenou Ai Sugijamaovou z Japonska po setech 5:7, 0:6. Po zápase Kleinová přiznala, že na svou přemožitelku nestačila fyzicky, neboť měla za sebou v Paříži již čtyři zápasy, z toho tři kvalifikační.

Zápas na kurtu číslo dvě v areálu Rolanda Garrose přitom Kleinová zahájila skvěle: soupeřce dvakrát za sebou vyhrála servis a dostala se do vedení 3:0. Za stavu 40:15 však v následující hře při vlastním podání dvakrát chybovala a zbytek první sady se proměnil ve festival ztracených servisů.

Sugijamaové se pak ale podařilo za stavu 5:5 své podání vyhrát, kdežto Kleinová v následující hře svůj servis znovu neudržela, i když se jí podařilo odvrátit tři setboly. První sadu tak po 50 minutách vyhrála Sugijamaová 7:5. Další set už byl jednoznačnou záležitostí Japonky, která unavené Kleinové nadělila "kanára".

Přiznala, že proti rychlé soupeřce, která podle jejích slov "běhala jak čamrda", si dnes nemohla dovolit dlouhé výměny, a proto při řadě míčů dost riskovala. "Na nic se ale nevymlouvám. To, že jsem hrála kvalifikaci, je můj problém," zdůraznila 121. hráčka žebříčku WTA. Byla však na sebe dost nazlobená kvůli tomu, že v důležitých chvílích hrubě chybovala při volejích.

Vízner s Cibulcem dál, Luxa se Štěpánkem končí

Třináctá nasazená dvojice na turnaji Tomáš Cibulec s Pavlem Víznerem sice v zápase prvního kola prohrála úvodní set, pak však vývoj utkání s americko-bahamským párem Scott Humphries, Mark Merklein zvrátila a zvítězila 2:6, 6:3, 6:4.

Do druhého kola se dostali také deblisté Martin Damm a Cyril Suk, kteří porazili španělský pár Albert Costa, Alex Lopez-Moron 6:2 a 7:6. Vypadla naopak Renata Voráčová, která společně s Marlene Weingärtnerovou nestačila na americkou dvojici Teryn Ashleyová, Abigail Spearsová.

Hned první zápas také prohráli Petr Luxa a Radek Štěpánek, kteří nestačili na desáté nasazené Wayna Arthurse a Paula Hanleyho z Austrálie. V ženské čtyřhře už skončila Daniela Bedáňová, která se svou italskou partnerkou Robertou Vinciovou utkání za stavu 3:2 v prvním setu vzdala.

Dnešní zápasy českých tenistů:
Sugijamaová (16-Jap.) - Kleinová (ČR) 7:5, 6:0,
Novák (13-ČR) - Lopez (Šp.) 6:4, 3:6, 0:6, 6:1, 6:3
Cibulec, Vízner (13-ČR) - Humphries, Merklein (USA/Bah.) 2:6, 6:3, 6:4
Arthurs, Hanley (10-Austr.) - Luxa, Štěpánek (ČR) 7:5, 6:4
Damm, Suk (7-ČR) - Costa, Lopez-Moron (Šp.) 6:2, 7:6 (7:2)

Reklama