Hlavní obsah

Trenérem plzeňských fotbalistů se stal Bílek

PLZEŇ

Fotbalisty Viktorie Plzeň povede v příští sezóně první ligy Michal Bílek. Bývalý reprezentant a dosavadní trenér Chmelu Blšany vystřídá na lavičce Františka Straku. Prezident Viktorie Ladislav Valášek oznámil na klubové stránce, že Bílek má v Plzni tříletou smlouvu. Plzeň se pod Strakovým vedením zachránila, ale oslavovaný kouč dal přednost nabídce z rakouského FC Tirol.

Foto: PRÁVO

Nový trenér Plzně Michal Bílek.

Článek

Bílek, který naopak v boji o záchranu Blšan neuspěl, byl od začátku nejvážnějším kandidátem na uvolněné místo. A i když se v Plzni hovořilo také o exostravském Pavlu Hapalovi, nakonec po dnešním jednání s majiteli klubu Valášek oznámil, že volba padla skutečně na Bílka. Prezident klubu o něm řekl, že má vynikající renomé jako hráč i jako trenér a že od něj očekává, že bude zároveň koordinátorem celého sportovního úseku s důrazem na tradiční péči o mládež.

Jeho asistenty budou Michal Petrouš, který právě dnes oslavil s béčkem postup do ČFL, a Zdeno Frťala s trenérem gólmanů Pavlem Průšou. Ti oba pracovali s Bílkem už v Blšanech.

Podle Bílka je plzeňský kádr kvalitní. "Je ale pochopitelně potřeba jej ještě doplnit. Na všech postech bych rád přivítal jednoho hráče, včetně brankáře," řekl ČTK Bílek, ale o konkrétních jménech je prý zatím předčasné hovořit. Na podmínkách se prý s Plzní dohodl hned na první dnešní schůzce. "Teď začnu pracovat na přípravě, mužstvo se sejde 19. června," dodal nový plzeňský kouč.

Jednačtyřicetiletý Bílek má na kontě 35 mezistátních zápasů, v roce 1989 byl zvolen fotbalovým králem a o rok později si zahrál i na mistrovství světa. Oblékal dres Sparty, ale hrál také v Betisu Sevilla, na Žižkově a v Teplicích. Tam také začal v roce 2001 svou trenérskou kariéru. Na chvíli si odskočil do Kostariky, pak vedl reprezentační tým do 19 let a od října 2003 působil v Blšanech.

Reklama

Související témata: