Hlavní obsah

Plzeň nahrála Slavii na smeč. Mistrovská tahanice bude o trpělivosti a pevnějších nervech, ví Barák i Šilhavý

Praha

Teď se mohou ukázat.Před týdnem nahráli Plzni na smeč oni a remízou v Liberci ji vyzvali, aby se vrátila v tabulce na první příčku, sobotní dělbou bodů s Teplicemi úřadující mistr velkorysou nabídku slávistům vrátil. V dnešním podvečeru stačí, aby v derby porazili Spartu, a na první příčku se vrátí. A nejen to - vytoužený titul budou mít zase ve vlastních rukou. „Titul samozřejmě chceme, ale i když porazíme Spartu, sám nám do klína nespadne. Mistrovská tahanice s Plzní bude podle mého pokračovat až do konce,“ připomíná slávistický záložník Antonín Barák, že ani resumé derby o ligovém primátu nerozhodne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Slavie Praha (zleva): Milan Veselý, Jiří Chytrý a Jaroslav Šilhavý oslavují vítězství nad Plzní.

Článek

Petr Rada, trenér Sparty

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý před derby

I v Plzni jsou si situace vědomi, takže na ztracené body a velkorysou nabídku předloženou Slavii reagovali tradičně - odvoláním trenéra a celého jeho realizačního ansámblu. A to přitom před sezónou generální manažer Viktorie Adolf Šádek před startem sezóny před hráči prohlásil: „Už mě nebaví po každém zisku titulu hledat nového trenéra."

Véčko nepomohlo, přeliv také ne

Udělal to však zase, stejně jako to musel udělat, když místo vítězným „véčkem" zkrášleného Koubka instaloval na trenérskou lavičku Krejčího, jemuž ani červenomodrý přeliv ve vlasech nepomohl k tomu, aby ho do nové sezóny nahradil Pivarník.

Teď přišli Bečka s Horváthem, aby zabránili slávistickému mečbolu, i když jen na nich záležet nebude. Vše má ve své moci Šilhavého tým, který může už v derby se Spartou naznačit, zda k mistrovské korunovaci dozrál.

„Důležitý bude nejen bodový zisk z derby, ale i z každého dalšího zápasu, který nás čeká. Pro nás bylo důležité už to, že jsme Plzeň porazili a udrželi se v boji o titul. Teď nás čeká zápas se Spartou, který samozřejmě chceme také zvládnout, a věřím, že nás plný stadión požene za vítězstvím stejně, jako tomu bylo v utkání s Viktorií, ale i pak bude konec ligy ještě daleko," je si slávistický kouč Jaroslav Šilhavý vědom, že dostihy za titulem budou dál pokračovat.

Spartu by rádi odstřihli

Otázkou je, zda je bude v případě bodového importu z Edenu sledovat alespoň zpovzdálí Sparta.

„Byli bychom hodně křehkým mužstvem, kdyby nás měl případný nezdar v derby srazit," odmítá Šilhavý, že by se na jeho svěřencích mělo negativně podepsat, kdyby snad sobotní plzeňskou nabídkou pohrdli.

„My už před týdnem věřili, že by mohla přijít," připomínal Barák duel Viktorie v Karviné, kde úřadující mistr zachránil vítězství doslova v posledních vteřinách a tím Slavii z prvního místa sesadil.

„Sesadili jsme se sami. V Liberci jsme až na pasáž, v níž jsme inkasovali vyrovnávací gól, hráli dobře, vytvořili si spoustu šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Ale tak už to ve fotbale chodí. Někdy hrajete tužku a se štěstím vyhrajete, jindy vám ani deset vyložených gólových příležitostí na vítězství nestačí. Takže teď věříme, že se po Liberci zase všechno otočí a v derby budeme mít i štěstí."

„Bude to samozřejmě nejen o štěstí, ale i o taktice, která bude hrát velkou roli. O nasazení a tempu. O vykartovaných a absentujících hráčích rovněž," připomínal slávistický kouč, jenž bude proti Spartě postrádat Bořila a navíc i distancovaného Sýkoru.

„Mám dvě varianty," nechtěl Šilhavý samozřejmě prozradit, jak jarního tahouna svého týmu nahradit.

Ale tím, že by Spartu rád porazil, definitivně ji odstřihl z boje o titul a mohl se soustředit jen na boj s Plzní, se však netajil. I když stejně jako Barák ví jedno: „V mistrovské tahanici rozhodne o titulu trpělivost a klidnější nervy."

Zvláště teď, kdy Plzeň ve snaze smeč Slavie odvrátit a titul zachránit sáhla opět k tradiční trenérské rošádě.

Jak skončí v neděli tradiční derby pražských S?
Zvítězí domácí Slavia
52,3 %
Utkání skončí remízou
12,7 %
Tři body ukořistí Sparta
35 %
Celkem hlasovalo 5069 čtenářů.

Reklama