Hlavní obsah

Soupeři nejsou blbí, vědí, že kopu přes zeď. Tak jsem to dal na vzdálenější tyč, prozradil Pilík

Příbram

Osmadvacetiletý záložník Tomáš Pilík je příbramským klenotem a spasitelem v boji o záchranu. Ve dvou jarních domácích zápasech proti Hradci a Bohemce dal rozhodující góly, které znamenaly šest nesmírně cenných bodů. Oba pravou nohou, jeden z penalty, druhý z trestného kopu. O jeho pravačce, možná nejlepší v lize, kouč Kamil Tobiáš řekl: „Trestňáky prakticky netrénuje, ale pravou nohu má od přírody. Umí s ní dávat góly, perfektně kopat standardky, přihrávat. Jen když mu sjede míč nebo podklouzne, nevzejde z jeho pravačky nebezpečí pro soupeřovu branku.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příbramský záložník Tomáš Pilík (vpravo) na archivním snímku s Vladimírem Coufalem z Liberce.

Článek

Tomáši, cítíte se spasitelem?

Abych řekl pravdu, tak ani ne. Samozřejmě jsem rád, když dám gól, ale když vyhrajeme, je úplně jedno, kdo ho dá.

Před svým gólovým trestným kopem jste u míče byli s Janem Rezkem. Dohadovali jste se, kdo ho kopne?

Réza (Rezek) kopal trestňák v první půli. Chtěl jsem mu ho nechat i v té druhé. Ale nakonec jsme se dohodli, že ho kopnu já. Rozhodl jsem se, že balón kopnu tentokrát ke vzdálenější tyči. Obyčejně to dávám přes zeď, ale oni gólmani nejsou blbí, znají mě. Vědí, že je tak kopu. Brankář Bohemky Berkovec balón ke vzdálenější tyči zřejmě nečekal. Kluci mi pak říkali, že udělal ještě krok za zeď, a ten mu pak chyběl.

Trénujete trestné kopy?

Hodně málo. Na to musí mít člověk trochu talent, aby míč dobře trefil a poslal ho kam chce. Dá se to nějakým způsobem pilovat, ale přiznám se, že na to moc nejsem.

Co výhra 1:0 nad Bohemkou pro Příbram znamená?

Ještě žijeme... První půle z naší strany už vypadalo i fotbalově. Měli jsme tam pár hezkých akcí. Doufám, že nás tyhle tři body ještě víc nakopnou. Čekají nás také hratelnější soupeři, než na začátku jara, kdy jsme potkali Plzeň, Slavii a Liberec.

Takže věříte v záchranu?

Samozřejmě! Musíme se do konce jara snažit urvat co nejvíc bodů, vozit je i z venku. Na konci pak uvidíme, na co to bude stačit.

Hradec Králové vyhrál ve Zlíně. To nejspíš pro vás není příjemná zpráva...

To tedy není, ale my musíme v první řadě koukat sami na sebe.

Bohemka měla ve druhé půli tlak, po inkasovaném gólu chvílemi až drtivý. Vy jste ji ale do šance už nepustili.

Po tom našem gólu to bylo o vůli. Vedli jsme 1:0, báli jsme se o výsledek, proto jsme se zatáhli. Bohemka posílal vysoké míče do vápna, které jsme suprovně uskákali, i na zemi jsme je ubránili. Střely z dálky byly většinou nepřesné. Vyloženou šanci opravdu neměli, což je pro nás dobře. Zvládli jsme to výborně.

Reklama

Související témata: