Hlavní obsah

Žolík ze studeného odchovu. Lotyš dal gól Plzni, Slavii i Spartě

Všichni by si přáli mít žolíka, který vstřelí gól všem třem nejsilnějším týmům v soutěži. Fotbalisté Jihlavy si jednoho takového pořídili v lotyšské reprezentaci do 21 let. Davis Ikaunieks zajistil Vysočině důležitou velikonoční výhru a naději na ligovou záchranu. Po Plzni a Slavii se tak dokázal trefit také proti Spartě, čímž hned v první sezóně v české lize završil pozoruhodný hattrick.

Foto: fcvysocina.cz

Jihlavský Davis Ikaunieks oslavuje vítězný gól, který dal Spartě.

Článek

Lotyšsko není pro české kluby tradiční zásobárnou posil. Možná se tam teď podívají častěji.

„Pokusíme se přivádět hráče z Pobaltí, Skandinávie či Islandu. Jsou zvyklí na skromné podmínky, já tomu říkám ‚studený odchov'. Berou podobné peníze jako hráči u nás a pro kluby jsou ekonomicky schůdní, což je velká výhoda," vyhlásil loni Pavel Zíka z agentury Global Sports.

Davis Ikaunieks (23) stojí za pozornost. S šesti góly je nejlepším střelcem Jihlavy, která především díky jeho trefám ještě živí naději na záchranu.

Na velká zvířata má zálusk. Hned v prvním kole dal gól Plzni (1:2), ve třetím pak Slavii (1:1). Až gól Spartě měl v neděli hodnotu tří bodů (1:0).

Skromná investice, která se vyplácí

„David je pečlivě vyskautovaný. Můj syn Filip za ním půl roku jezdil do Lotyšska, než jsme ho přivedli. Hrál za jejich jedenadvacítku, dal gól i českým Lvíčatům," poukazuje hráčův agent Pavel Zíka.

Ikaunieks se Jihlavě určitě vyplácí. Před sezónou přišel za přibližně dva milióny korun. Měsíčně bere kolem 60 tisíc korun, což je 5-6krát menší plat, než mají borci pražských S.

A přesto položil Spartu, byť s přispěním její hrubé chyby, na lopatky.

„Jsem hrozně rád, že hráči sami sobě dokázali, že mohou hrát s každým. Na hřišti bylo vidět, že chceme vyhrát za každou cenu a že vítězství i více věříme," oceňuje Josef Jinoch, který na lavičce Jihlavy nahradil v minulém týdnu odvolaného Michala Bílka.

Reklama

Související témata: