Hlavní obsah

Půlmiliardová dotace pro sport se podle policie dělila nezákonně

Dotace pro sport v hodnotě 454 miliónů korun se podle vyšetřovatelů nerozdělovaly podle zákonných kritérií. Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou se na nich domlouvali nezávisle na jednání expertní komise, mimo jiné i v bytě v centru Prahy, který za tím účelem Pelta pronajal. Radiožurnál to zjistil od vyšetřovatelů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Půlmiliardová dotace pro sport se podle policie dělila nezákonně - ilustrační foto

Článek

Policie podle tohoto zdroje skupinu sledovala od loňského listopadu, pořídila desítky hodin odposlechů, včetně těch z pronajatého bytu. Z nich údajně vyplývá, že ani jeden z 50 projektů nebyl vybrán podle zákonných kritérií, a proto vznikla České republice škoda téměř půl miliardy korun. Za to by obviněným ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinností při správě cizího majetku hrozil až dvanáctiletý trest vězení.

Peltův obhájce Bronislav Šerák však připomněl slova ministryně školství Kateřiny Valachové, podle níž letos žádné investiční dotace pro sport vyplaceny nebyly a žádná škoda tedy nevznikla.

Druhá větev kauzy se podle Radiožurnálu dotýká samotné Fotbalové asociace ČR, která byla obviněna jako právnická osoba. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že Pelta si vynutil navýšení dotace pro FAČR o devět miliónů korun, tedy na částku 562 miliónů, až poté, co bylo o dotacích na ministerstvu rozhodnuto. K tomu podle policie napomohl i třetí obviněný v dotační kauze, bývalý šéf ministerského odboru Zdeněk Bříza.

Kriminalisté se domnívají, že si Pelta zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

Reklama

Související témata: