Hlavní obsah

MŠMT začne příští týden vyplácet dotace na sportování dětí

Praha

Ministerstvo školství začne začátkem příštího týdne vyplácet sportovním klubům dotace na podporu sportování dětí a mládeže. Jedná se o 1000 korun za každé dítě trénující jednou týdně a 2000 korun za dítě, které se připravuje dvakrát týdně. Ministerstvo již ukončilo rámcovou kontrolu tohoto programu, dopadla v pořádku. Novinářům to dnes po zahájení oslav programu Erasmus na Kampě řekla ministryně Kateřina Valachová (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Valachová na tiskové konferenci.

Článek

"Aktuálně kontrolní komise ministerstva prověřila celý program 8, to je jedna miliarda pro děti a mládež, trenéry, která je absolutně transparentní," řekla Valachová. Komise jí prý doporučila, aby částku pro děti, které sportují dvakrát týdně, zvýšila na 2000 korun. V programu je podle ní dostatek finančních prostředků. "Dobrá zpráva je, že nebyly zjištěny žádné pochybnosti," dodala.

Ministryně nařídila pozastavení a přezkoumání dotačních programů pro sport v souvislosti s podezřením z jejich zneužití. O sportovních dotacích se údajně domlouvala její náměstkyně Simona Kratochvílová s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Oba policie obvinila a skončili ve vazbě. Investiční program, kterého se případ týká, Valachová minulý týden zrušila.

Sportovní svazy by měly na svou činnost v červnu dostat vyplacenu zálohu ve výši minimálně poloviny loňské dotace. Zbytek peněz obdrží po novém posouzení žádostí. Rychle by mělo být zajištěno i financování významných akcí, aby neutrpěla mezinárodní prestiž České republiky a závody se mohly bez problémů konat, slíbila již v pátek ministryně.

Reklama

Související témata: