Hlavní obsah

Příbramští žehrali na tragický podzim. Tobiáš by rád u týmu i po sestupu pokračoval

Jihlava

Na jedné straně obrovské zklamání a občas i slzy, na druhé euforie a šťastné úsměvy. Remíza 1:1 v Jihlavě vynesla záchranu v nejvyšší soutěži fotbalistům z Vysočiny, naopak Příbramští už mají jistotu, že se s první ligou po devíti letech rozloučí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenér Příbrami Kamil Tobiáš při utkání v Jihlavě

Článek

„Je to hrozné. Jihlavu jsme přehrávali, snad osmdesát procent času jsme měli v držení míč. Přesto jsme nezískali potřebné tři body, abychom ještě žili i v posledním kole," posteskl si příbramský záložník Tomáš Pilík.

Štvalo ho, že jeho tým inkasoval gól už v sedmé minutě po rohu. „Přitom jsme se na standardky připravovali, a přesto jsme si ji nepohlídali. Zhruba od dvacáté minuty jsme už měli tlak, ve druhé půli občas i drtivý. Jenže jsme stihli v závěru jen vyrovnat," posteskl si.

Pilík věděl, že pád do druhé ligy nezapříčinil zápas na Vysočině. „Když získáte na podzim jen osm bodů, pak se to hrozně těžko dohání," připomněl tragickou první polovinu sezóny. „Jaro už bylo lepší a pořád jsme věřili, že to ještě klapne na záchranu. Bohužel se to nepodařilo," mrzelo ho.

Nechtěl spekulovat, co bude s příbramským fotbalem dál. „To není otázka pro mě," tvrdil. Připustil, že má několik nabídek z nejvyšší soutěže. „Když bude některá z nich zajímavá pro mě i pro klub, přestupu bych se nebránil. V předchozích letech jsem snad nějakou práci pro Příbram odvedl," přemítal Pilík.

Trenér Kamil Tobiáš by naopak rád na příbramské lavičce zůstal. „Smlouvu mám ještě na rok a když klubové vedení vyhlásí cíl vrátit se za rok do ligy, rád bych k tomu pomohl," svěřil se. Mužstvo převzal v zimní pauze. „Snažil jsem se z něj na jaře vyždímat maximum. Dosud jsme získali třináct bodů a ještě hostíme doma Zlín. Nechci se vymlouvat, avšak ztráta z podzimu byla až příliš velká," uvědomoval si i on.

Jihlavským se naopak povedlo elitní soutěž udržet i pro příští sezónu, přestože i jim v průběhu jara už málokdo věřil. Obrat přišel s příchodem kouče Josefa Jinocha, zlom přinesl domácí triumf nad Spartou. „Jsem šťastný, že jsem splatil důvěru klubovému vedení. Zároveň jsem hrozně unavený, protože utkání s Příbramí bylo mimořádně hektické. Hráči nechali na hřišti všechny síly a jsme dál prvoligoví," považuje si Jinoch, který netuší, zda bude na Vysočině pokračovat i v další sezóně. „Díval jsem se do smlouvy, vyprší mi příští sobotu, kdy hrajeme poslední duel v Plzni," prozradil.

Značnou úlevu pocítil i jihlavský kapitán Lukáš Vaculík. „Střetnutí s Příbramí bylo strašně těžké. Zvládli jsme ho, a tak si to teď chvíli užijeme. Pak ovšem musíme popřemýšlet o tom, proč jsme se do tak složité situace vůbec dostali," měl jasno.

Mínil, že i Jihlavským chyběly body z podzimu. „V některých zápasech se srovnatelnými soupeři jsme neuhráli body, které jsme uhrát měli. Chtělo to získat o pět či šest bodíků víc, a na jaře by se nám dýchalo mnohem líp. Naštěstí ale nakonec všechno dobře dopadlo," oddechl si Vaculík.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice