Hlavní obsah

Od trenéra Rady se můžu učit, tvrdí Rumun. Zabydluje se ve Spartě a tvrdí, že umí hrát lépe

Jan ŠvandaSport.czPrávo

Čelil palbě kritiky, vždyť po zimním příchodu z Craiovy zahříval Bogdan Vatajelu na Letné jen lavičku náhradníků a starty v rudém dresu sbíral výhradně za juniorku. Zdálo se, že ze strany fotbalové Sparty šlo o nepovedenou investici, jenže 24letý rumunský bek zavřel v závěru sezóny všem škarohlídům ústa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Bogdan Vatajelu se zabydluje v sestavě Sparty.

Článek

Za poslední měsíc jste si vybojoval místo v základní sestavě. Jste spokojený?

Prožívám teď opravdu dobré období. Dlouho jsem čekal, než si v Česku zahraju ligu. Pak jsem nastoupil pětkrát v řadě, z toho jsme čtytřikrát zvítězili, takže ano, jsem spokojený. Mé výkony nebyly špatné, umím hrát ještě lépe. Jsem hlavně rád, že tým vyhrává.

Vůbec první soutěžní duel, který jste v dresu Sparty absolvoval, byl proti rivalovi z Plzně. Jak jste si ho užil?

Nečekal jsem, že nastoupím. Bylo to skvělé, protože jsme vyhráli. Slyšel jsem, že Sparta neporazila Plzeň v lize snad tři roky. Byl to parádní zápas pro naše fanoušky.

V průběhu jara převzal tým Petr Rada. Jaký na vás udělal dojem?

Řekl bych, že pod ním hrajeme víc ofenzivně. Dal mi šanci a musím mu za ni poděkovat. Vděčím mu za svůj rozvoj. Je to dobrý trenér a myslím, že se od něj můžu hodně naučit.

Vůbec prvním hráčem, kterého jste na Letné po vašem příchodu potkal, byl Tomáš Rosický. Jak na vás setkání zapůsobilo?

Tohle byl pro mě skvělý začátek sparťanského angažmá. Potkali jsme se na konci prosince, když jsem podepisoval smlouvu a prošel lékařskou prohlídkou. Tomáš byl tehdy na stadiónu.

Co vám říkal?

Popřál mi hodně štěstí, a abych na sobě makal. I teď se mnou často mluví a já ho poslouchám. Tomáš hrával za top kluby Arsenal a Dortmund, tudíž cokoliv mi řekne, má svou váhu.

Co říkáte na úroveň české nejvyšší soutěže?

Co jsem měl možnost poznat, jde o velice kvalitní ligu. I týmy, co hrají na konci tabulky, hodně bojují a mají dobré hráče. Ačkoliv je Sparta jedním z nejlepších týmů v Česku, zápasy pro ni nejsou jednoduché. A je jedno, jestli hrajeme s Plzní, Slavií, Příbramí nebo Hradcem Králové. Každý zápas jste pod dvojím tlakem. Zaprvé jste Sparta, tak od vás každý čeká, že vyhrajete. Za druhé se všechny týmy na vás chtějí vytáhnout a porazit vás.

V čem jsou největší rozdíly mezi českou a rumunskou ligu?

Neznám detailně finanční situaci klubů v české lize, ale přijde mi, že tady nemáte tolik problémů s platy, zatímco v Rumunsku pouze šest nebo sedm klubů platí hráčům pravidelně. Česká soutěž je navíc dobře organizovaná, každý tým má vlastní autobus, rezervní tým, který hraje nižší soutěž. A tak to má být.

Co říkáte na sparťanské příznivce?

Jsou super. Na každý domácí zápas přijde deset, patnáct tisíc diváků. A líbí se mi, jak fanoušci s týmem drží. Když třeba jedeme 400 kilometrů do Karviné, jedou s námi. A i když jsme tam přišli o dva body, fandili nám až do závěrečného hvizdu. Za to jim náleží dík.

V Česku jste už pět měsíců. Umíte nějaká slova?

Jídlo, víno, pivo, ruka, noha. Znám spoustu slov, ale je pro mě těžké použít je ve větě. Chodím na lekce češtiny, ale jazyk je pro mě složitý. Není románský, jako třeba španělština, italština, které jsou podobné rumunštině. Ale doufám, že za dva měsíce budu moc říct už nějakou větu česky, protože tím ukážu svůj respekt k českému fotbalu a českým lidem.

Co říkáte na českou kuchyni?

Je hodně podobná rumunské. Také jíme spoustu masa a ostrých jídel, jako je třeba guláš. Ten je skvělý, úplně ho miluju.

Ochutnal jste i české pivo?

Ano, ale nedovedu ho náležitě ocenit, protože já osobně moc pivo nepiju. Ale slyšel jsem, že je nejlepší na světě.

Jak se vám líbí v Praze?

Všichni mi říkali, že je to jedno z nejkrásnějších hlavních měst v Evropě. Prozkoumal jsem asi šedesát procent vaší metropole a chci navštívit další místa. Krásné je zejména centrum a Pražský hrad.

Jste v Praze sám?

Jsem tu s přítelkyní a asi budoucí manželkou. Možná se za rok vezmeme. Často spolu chodíme po památkách nebo vyrazíme do parku. V Praze je řada možností kam jít. Užíváme si to tady.

Líbí se tu i vaší přítelkyni?

Moc. Akorát je to pro ni těžké, když třeba hrajeme někde venku a je v Praze delší dobu sama. Ono to vůbec pro nás oba bylo ze začátku těžké. Být daleko od domova a v cizí zemi. Ale teď už si pomalu zvykáme.

Jaký byl v dětství váš oblíbený klub?

Real Madrid. Fandím mu od pěti let. Dřív se mi líbil Roberto Carlos a teď je to Marcelo.

Rumunsko proslavila řada skvělých hráčů. Který z nich byl vaším vzorem?

Už od šesti let obdivuji záložníka Gheorghe Hagiho. Ale nemohu říct, že to byl můj vzor, protože já hraju na pozici levého obránce. Ale Gheorghe je nejlepší rumunský fotbalista, všichni u nás ho respektují. V Evropě a vůbec ve světě je známý. Když se na něj zeptáte v Turecku, každý zná jméno Hagi.

Jaký máte fotbalový sen?

Teď jsem ve Spartě, chci tady hrát spoustu let a vyhrát s ní nějaké trofeje. Můj druhý sen je hrát za národní tým.

Reklama

Související témata: