Hlavní obsah

Drama o Evropskou ligu: Boleslav musí, pro Teplice je bitva o poháry příjemným bonusem

Kromě mistrovského titulu vyřeší závěrečné kolo ještě jeden otazník. Teplice s Mladou Boleslaví si to na dálku rozdají o čtvrtou příčku, která jistí účast v předkole Evropské ligy. Zatímco pro Středočechy je to otázka stěžejní, na Stínadlech boj o poháry považují za příjemný bonus.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Teplická radost po gólu Michala Jeřábka do sítě Bohemians.

Článek

„Když jsem do Teplic přicházel, řekli jsme si v kabině, že bychom jednou o poháry chtěli hrát. Upřímně, neměli jsme představu, že bychom měli šanci o ně bojovat už nyní," říká trenér Daniel Šmejkal, který zažívá premiérový ročník v první lize v roli hlavního kouče. Vede si nadprůměrně. Tým, který se v uplynulé sezóně trápil, vytáhl nahoru. Teď s ním stojí před velkým finále. Pokud v sobotu porazí doma Duklu a Mladá Boleslav nevyhraje v Liberci, proniknou Severočeši na evropskou scénu.

„Moc si vážíme, že jsme ve hře i v posledním kole. Bereme utkání s Duklou jako velký svátek. A budeme doufat, že to pro nás dobře dopadne," přeje si Šmejkal. „Když už jsme tak blízko čtvrtému místu, byla by škoda to nedotáhnout. Ztrácíme jediný bod, šance je solidní. Budeme se rvát až do poslední vteřiny," doplňuje záložník Martin Fillo, jeden z klíčových strůjců vzestupu Severočechů. V této sezóně vstřelil 8 gólů, na další 4 přihrál. Má podíl téměř na třetině všech branek (38).

Přitom ještě zkraje jara měli Tepličtí jiné starosti. Na čtvrtou pozici ztráceli 9 bodů, spíš sledovali dění pod sebou. „Dá se říct, že na počátku jarní části jsme hráli o záchranu. Poměrně rychle se nám však podařilo získat důležité body, mužstvo se uklidnilo. Potom už šly výkony nahoru. Vyhýbala se nám zraněním, ustálila se sestava. Udělaly se výsledky, sebevědomí stouplo," vyjmenovává Šmejkal důvody žlutomodrého progresu.

Že Severočeši kráčí správným směrem, ukázaly partie s českou elitou. Ve všech mohli pomýšlet na vítězství. Na Spartě smolně padli 1:2, když zahodili několik šancí, shodný scénář se odehrál na Slavii. V Plzni vedli o dva góly, o triumf je připravil drtivý finiš Viktorie (2:2). „Ještě se s Viktorkou, Slavií nebo se Spartou nemůžeme srovnávat. Mám ale za to, že současný tým má solidní perspektivu," tvrdí Fillo.

Ať už závěrečné kolo dopadne jakkoli, nezmění to nic na tom, že na Stínadlech se dají očekávat lepší časy. Pokud se klubový management zachová v letním přestupním termínu citlivě, měli by Severočeši od podzimu ještě víc sešlápnout plyn. „Poslední roky v Teplicích po úspěšném ročníku přišel propad. Je pro nás velkou výzvou udržet si výkonnost dlouhodobě. To je nejtěžší věc, která nás čeká," dodává Šmejkal.

Reklama

Související témata: