Hlavní obsah

Stramaccioni oficiálně jmenován trenérem Sparty

Vedení prvního týmu AC Sparta Praha přebírá Andrea Stramaccioni. Realizační tým vedený koučem Petrem Radou skončil po posledním utkání probíhající sezony v sobotu v Uherském Hradišti.

Foto: Giovannini Paolo, ČTK

Fotbalisty Sparty od nové sezóny povede italský trenér Andrea Stramaccioni.

Článek

Fotbalová Sparta potvrdila příchod italského trenéra Andrey Stramaccioniho. Bývalý kouč Interu Milán, Udine a Panathinaikosu Atény podepsal smlouvu na dva roky. Na lavičce nahradí Petra Radu, pod kterým letenský celek obsadil v ligové tabulce třetí místo.

"Trenéra doplní v nově se tvořícím realizačním týmu spolupracovníci z Itálie, zároveň bude mít možnost navázat spolupráci i s členy toho současného," uvedla Sparta na klubovém webu. Podle italských médií by si měl Stramaccioni ročně vydělat 1,5 milionu eur (zhruba 40 milionů korun).

"Klub jsem požádal o asistenta, vedoucího týmu a další pozice. Společně jsme se rozhodli pro mix. Samozřejmě, mám svůj tým, který potřebuji pro to, abychom mohli pracovat na své filozofii," uvedl Stramaccioni. "Vím ale moc dobře, jak důležité je mít českého člena v realizačním týmu. Na tom jsme se shodli a zvolíme tu pravou kombinaci," dodal.

Mezi posilami se nejspíš objeví hráči z Itálie

Jednačtyřicetiletý kouč také připustil, že si do Sparty možná přivede některé hráče z Itálie. "To je něco, o čem se teď musíme rozhodnout. Sparta má svou vizi i plány týkající se mladých hráčů. Navíc by se měla pokusit o to, získat nejlepší hráče v zemi, ale můžeme si pomoci i cizími hráči. Ale ještě je na to brzo, musíme to probrat s vedením," prohlásil.

Stramaccioni je pro Spartu už pátým trenérem za poslední rok. Sezonu odstartoval Zdeněk Ščasný, kterého v září nahradil David Holoubek. Do jara vstoupil tým pod vedením sportovního ředitele Tomáše Požára a od března se mužstva ujal bývalý reprezentační kouč Rada.

Sparta sobotní remízou 1:1 se Slováckem zakončila nepovedenou sezonu. Do ní sice vstoupila jako papírový favorit, ale opět se nedokázala probojovat do Ligy mistrů. V domácí soutěži obsadila až třetí místo se ztrátou deseti bodů na druhou Plzeň a dvanácti na první Slavii a čeká ji pouze předkolo Evropské ligy.

Stramaccioni bude teprve čtvrtým zahraničním trenérem v nejvyšší české lize vyjma koučů ze Slovenska. V roce 1994 vedl Spartu Němec Jürgen Sundermann, v Příbrami působil Massimo Morales z Itálie a Slavii v roce 2014 trénoval Nizozemec Alex Pastoor.

Jazykové bariéry se však nebojí. "Předně, sám se pomalu začínám učit česky. Třeba v Aténách to pro mě bylo velmi složité. Zaprvé jsem tam neměl tolik času na přípravu, zadruhé je řečtina velmi složitá i vzhledem k písmu," uvedl italský kouč. "Nemohu slíbit, že budu mluvit česky, ale jistě budeme mít překladatele. Já sám se budu pomalu, ale jistě učit. Nejen kvůli hráčům, vnímám to jako vyjádření respektu k zemi," dodal.

Spartu hrát už viděl, hodnotit jí však nechce

Sparta v právě skončeném ročníku obsadila až třetí místo s desetibodovou ztrátou na druhou Plzeň a dvanáct bodů ztratila na první Slavii. Stramaccioni však věří, že má vše potřebné, aby letenský celek vrátil na vrchol a navíc s ním postoupil i do vytoužené Ligy mistrů, kterou si Pražané zahráli naposledy v roce 2005.

"Kluby procházejí různými obdobími a ta jsou jednou dobrá, jednou horší. Je třeba se zaměřit na chyby a zároveň plánovat budoucnost. Musí se začít u toho, co nefungovalo, a o tom mají pánové (majitel) Křetínský s (generální ředitel) Kotalíkem jasnou představu, na které jsme se shodli. Každý ví, že Sparta musí být úspěšná. Jak v domácích soutěžích, tak v zahraničí," prohlásil.

Spartu už viděl v několika zápasech, hodnotit však tým zatím nechtěl. "Nerad bych o tom dopředu mluvil, nejdřív si chci udělat přesný obrázek o situaci," uvedl. "Hráče Sparty ale znám z působení na evropské a mezinárodní scéně, nebo z utkání Evropské ligy s Interem. Utkání jsem viděl dostatek. Se sportovním ředitelem potřebuji pořádně probrat soupisku a plán, proto bych nechtěl dopředu hovořit o tom, co nás čeká," dodal.

Reklama

Související témata: