Hlavní obsah

Musíme vybrat odolnější hráče, tvrdí kouč Boleslavi. V červnu se těší na svatbu

Mladá Boleslav

Z posledních tří střetnutí uhráli mladoboleslavští fotbalisté jen bod, na závěr v Liberci utrpěli debakl, přesto se jejich sen o pohárech nerozplynul. Trenér Martin Svědík, jenž po podzimní části nahradil na lavičce Středočechů Leoše Kalvodu, dovedl tým k čtvrtému místu znamenajícímu start v předkole Evropské ligy. Dvaačtyřicetiletý kouč tak splnil cíl, který si pro jaro vytyčil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský trenér Martin Svědík.

Článek

S ligou jste se rozloučili vysokou porážkou, čtvrté místo zaručující start v předkole Evropské ligy jste však uhájili. Jaké máte pocity po skončení sezóny?

Rozporuplné, k Evropě nám nakonec pomohla Dukla, které na dálku děkuji. Poslední dva zápasy se Slavií a v Liberci jsme nezvládli v hlavách. Se Slavií jsme první poločas prohospodařili. Začali jsme hrát až po přestávce a to je proti úplně všem soupeřům v lize málo. Hráči si musejí uvědomit, že zápas je o devadesáti minutách neustálé koncentrace a maximálního výkonu. Ti, co to nezvládají v hlavě, nemohou v kádru být. Přijdou evropské poháry a je to pak to samé. Hráči musejí v nich ty zápasy vyhrát. Musíme si to vyhodnotit a připravit se na novou sezónu daleko líp. Bude to i o tom sestavit mužstvo trochu jinak, vybrat odolnější hráče.

Otřásl s mužstvem v závěru soutěže ztracený tříbrankový náskok v Plzni?

Na těch zbylých dvou zápasech se Slavií a v Liberci bylo vidět, že nás to ovlivnilo. Byli jsme čtyři minuty od splnění cíle. Byli bychom pak daleko víc v pohodě, i výkony by byly jiné.

Jaké byly hlavní příčiny, že jste o účast v evropských pohárech bojovali až do posledního kola?

Ztráceli jsme body doma. Až na výjimky jsme měli celkem dobrou obrannou činnost, byli kompaktní a nedostávali moc gólů. V rozhodujících zápasech nám ale vázla ofenzíva. Naším velkým problémem byly velké ztráty míče. Nemohli jsme se pak dostat do kombinace a rozvinout ji.

V čem byl problém, že jste venkovní duely zvládaly lépe než domácí?

Bylo vidět, že mužstvo hrálo na hřištích soupeřů pod menším tlakem. Diváci v Boleslavi jsou nároční. Když se nedaří, začnou pískat, nadávat, a kluci to neunášejí. A potíž byla ve ztrátách. Když jsme měli doma kombinovat a soupeře přehrát, tak kvůli ztrátám míčů jsme měli dobrých akorát dvacet nebo třicet minut v utkání. Když jsme dostali gól, mužstvo znervóznělo. Ve spoustě zápasů jsme se dostali do vedení, ale nedokázali ho navýšit. Pak přišlo třeba s Teplicemi vyrovnání na 1:1 a my jsme si s tím už nedokázali poradit. Některé zápasy jsme si nechali uniknout i v závěrech.

Jak moc vás v ligovém finiši poznamenaly absence některých ofenzívních hráčů?

Bylo to těžké. Kvůli zranění vypadli Matějovský, Magera a Kysela, který měl od zápasu v Plzni něco se svalem, tak jsme ho už nenasadili. Jenže tihle hráči v tomto směru mají něco za sebou a třeba Magera by mužstvu v koncovce hodně pomohl. I tohle chybělo, ale na tohle se nechci vymlouvat. Kádr byl široký na to, aby rozhodující zápas v Liberci zvládl.

Brzy odcestujete s reprezentační jednadvacítkou na Euro. Najdete alespoň pár dnů na odpočinek?

Musím říct důležitou věc a to, že se 10. června žením. Užiju si tedy svatbu s přítelkyní a synem a pak mám tři dny volna, kdy se budu věnovat jen rodině a svatebním radovánkám. Už teď se moc těším. Přítelkyně je úžasná, moc mě podporuje. To je pak balzám, když přijdete z fotbalu a víte, jaké máte doma skvělé zázemí.

Reklama

Související témata: