Hlavní obsah

Sparta získala do útoku protřelého světoběžníka, naposledy hrával s Vaclíkem a Suchým

Praha

Další posila ve Spartě! Pro příští sezónu už čtvrtá. A vcelku zvučeného jména. Přichází rakouský ostrostřelec a fotbalový světoběžník Marc Janko. Na Letné podepsal dvouletou smlouvu. Naposledy působil v Basileji, 196 cm vysoký útočník tak hrával i s českými reprezentanty Markem Suchým a Tomášem Vaclíkem.

Foto: www.sparta.cz

Marc Janko na Letné.

Článek

"Jsem rád, že jsem mohl se Spartou podepsat. Je to skvělý klub, největší v Čechách, s velkými ambicemi. Moc se těším na to, až se potkám se spoluhráči a začneme pracovat na našem prvním cíli - na tom znovu přinést titul zpátky," řekl Janko pro sparťanský web.

Kariéru třiatřicetiletý rodák z Vídně začal v Admiře Wacker, po angažmá v Salzburgu, kde hrával společně s Čechem Patrikem Ježkem, hrál za nizozemské Twente, v Portugalsku za Porto, v Turecku za Trabzonspor, v Austrálii za Sydney FC...

Třikrát se radoval z rakouského titulu, vyhrál nizozemský pohár a superpohár, je také dvojnásobným švýcarským mistrem a jednou v zemi svého posledního působiště získal národní pohár.

V dresu Sydney FC se sice mistrem nestal, v sezóně 2014/2015 však byl nejlepším střelcem australské nejvyšší soutěže a vešel se do nejlepší jedenáctky celé sezóny. U protinožců také zaznamenal klubový střelecký rekord (16 branek) a rekordní byla i jeho série sedmi zápasů v řadě, v nichž dokázal vstřelit branku. V Sydney FC byl i díky tomu vyhlášen členem týmu desetiletí po bodu Alessandra del Piera nebo Karola Kisela.

"Můj hlavní cíl bylo najít si klub, který chce získávat trofeje. Ze Sparty jsem takový pocit měl hned a velmi stála o to, abych podepsal. Cítím se tu moc dobře a těším se," uvedl Rakušan.

Informace o Spartě, třetím celku minulého ročníku české ligy, mohl sbírat i od brankáře Vaclíka, který před odchodem do Basileje na Letné také působil. "Česká liga je tvrdá, ale na to jsem připravený, umím si najít své místo mezi obránci. Myslím, že jsem připravený na to tady hrát. Máme také nového trenéra, odhodlaného vyhrát znovu titul, s jasnou vizí toho, jak hrát," narážel Janko na italského kouče Andreu Stramaccioniho, který Spartu přebírá.

Zkušený útočník odkopal také jednašedesát zápasů za rakouský národní tým, nastřílel v nich 28 branek. Zahrál si i na posledním ME v roce 2016, nastoupil do dvou utkání, gólově se však neprosadil. Nyní se s rakouskou reprezentací připravuje na nedělní střetnutí v Irsku.

Sparta před ním pro příští sezónu získala už také Srba Vukadina Vukadinovicče ze Zlína, Bosňana Eldara Čiviče ze Slovácka a Slováka Lukáše Štetinu z Dukly.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 78. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 73. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  4 : 2 Sparta - Ostrava 4 : 2 79. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice