Hlavní obsah

Sparta zapomíná v lázních na nevydařenou sezónu

FRANTIŠKOVY LÁZNĚ

Zapomenout na nevydařenou sezonu ještě před vstupem do nového ročníku, to je hlavním mottem přípravy fotbalistů Sparty Praha, která se odehrává ve Františkových Lázních. Jejich motivaci v tréninku může zvýšit i to, že se tu při nabírání kondice potkávají s hráči Liberce, který je sesadil z ligového trůnu.

Článek

Sparťané mají se Slovanem hodně společného, nejen vysoký sportovní cíl. Do lázeňského městečka u západních hranic jezdívají nabírat sílu takřka pravidelně, v obou týmech je navíc řada hráčů i trenérů, kteří působili u konkurence. I proto mohou lázeňští hosti zahlédnout v kavárně na kolonádě ligové rivaly v družném rozhovoru.

Sparta má co napravovat, páté místo z minulé sezony je pro slavný klub mementem. "Samozřejmě bychom rádi začali sezonu co nejlépe a hráči zatím pracují velmi dobře," řekl novinářům trenér Stanislav Griga, když v hotelu Tři lilie hodnotil první týden soustředění.

Během něj si hráči sáhli na úplné dno, když ve velkých vedrech nabírali kondici. "Byla to zkouška odolnosti, v tom teplu to nebylo nic jednoduchého. Ale nikde není psáno, že v létě během ligových zápasů nebude počasí stejné," uvedl letenský kouč, který nemohl v mnoha případech časový plán přípravy příliš měnit. "Na sportovištích jsme se střídali s Libercem, nebylo to dost dobře možné," vysvětlil.

Hráči si poprvé vydechli až ve středu

Kvůli sladění harmonogramů dokonce hned po příjezdu Liberce zasedly společně oba realizační týmy. Obvyklá idylka u kávy se ale nekonala. "Jak jsme s Víťou kamarádi z Liberce, tady to bylo chvílemi husté. Ale jako kamarádi jsme se znovu rozešli," popisoval s úsměvem Griga letmé pracovní setkání s bývalým kolegou Vítězslavem Lavičkou.

Sparta využívá stejně jako její nevětší sok především místní fotbalové hřiště s přilehlým parkem a stezkami pro výběh, dále pak především moderní akvapark a jeho vybavení.

První dny sparťané jen běhali, trenér jim naordinoval pěti až devítikilometrové výběhy. Jednou zamířili kvůli časové kolizi s Libercem na hřiště do Skalné, kde je měl navštívit slavný rodák Pavel Nedvěd. Ten se však v pondělí zastavil přímo v hotelu, kde před deseti lety začala jeho slavná italská éra po přestupu do Lazia Řím.

Hodně se sparťané věnovali také regeneraci, k čemuž ideálně sloužil bazén a jeho zázemí. Uvnitř areálu fotbalisté využívali navíc také posilovnu a spiningový sál, kde byl králem masér Tomáš Stránský. Ten se stal dočasným trenérem při nabírání kondice za řidítky. "První dny jsme jezdívali až 50 minut, dnes to byla slabá půlhodina," uvedl Stránský.

Ve středu nechal Griga hráče poprvé vydechnout. Program byl především regenerační. Fotbalisté se po spiningu vyplavali z únavy v bazénu a pak zamířili na hotel, kde v minulých dnech trávili takřka všechen volný čas. Občas sice vyklouzli na zdejší pěší zónu k posezení v zahradní restauraci, ale horké počasí nepřálo ani tomu. "Spíše jsme většinu času byli na pokojích," uvedl záložník Jan Šimák.

V hledáčku jsou posily

Na hotelových pokojích byli často také proto, že se snažili sledovat co nejvíce zápasů z mistrovství světa. "Ale odpolední zápasy se nám většinou křížily s tréninkem, čas bývá až večer," uvedl Griga.

Na soustředění má třiadvacet hráčů, čtyři opory chybí. Drobný se dává dohromady po zranění na Letné, Blažek, Lustrinelli a Hašek se zapojí do přípravy později, protože působili v různých rolích na šampionátu. Jako poslední dorazí podle všeho švýcarský reprezentant, který požádal o dvoutýdenní volno.

Široký kádr je podmínkou toho, aby Sparta měla kam sáhnout během podzimu pro případ, že budou mít někteří hráče zdravotní komplikace. I proto se do klubu vrátil z Malatyasporu stoper Jiří Homola, přestože měl nabídky z turecké ligy a vážně se o něho uchází také Mladá Boleslav. "Dokud nebude zcela zdráv Vašek Drobný, nemůžeme ho uvolnit. On ho dokáže zastoupit," tvrdí Griga, který přizval do přípravy také dva mladíky Jungra se Šimůnkem.

Změny v letenském kádru ale podle všeho nejsou konečné. Ještě během léta by Griga rád viděl jednu posilu do útoku. "Hledali jsme hlavně v zahraničí, ale tím mám na mysli i české hráče," pravil tajemně trenér, ovšem konkrétní jména neřekl. Podle všeho se Sparta znovu pokouší získat zpět do svých služeb Vratislava Lokvence ze Salcburku.

Úvahy o možném příchodu kostarického reprezentanta Paula Wanchopa prý padly už na samém začátku. "Nikdy jsme s ním nejednali," prohlásil rezolutně trenér.

Reklama

Související témata: