Hlavní obsah

Distributor drog dostal šestiletý trest, stíhání hrozí i Vaňkovi

Praha
Aktualizováno

Vítězslav Meišner, v jehož kauze svědčili fotbalisté Ondřej Vaněk a Jan Kopic, dostal za distribuci drog šestileté vězení. Dnešní rozsudek pražského městského soudu, podle nějž Meišner dodával drogy i Vaňkovi, není pravomocný. Předsedkyně senátu zároveň dala státní zástupkyni ke zvážení trestní stíhání Vaňka pro křivou výpověď, protože podle ní u soudu nemluvil pravdu. Žalobkyně novinářům řekla, že podnět ohledně fotbalisty pravděpodobně podá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Vaněk během oslav mistrovského titulu fotbalistů Plzně - ilustrační foto.

Článek

Policie sledovala bývalého hráče pokeru Meišnera od roku 2015 a odposlouchávala mu telefon. Zachytila i řadu jeho hovorů s Vaňkem v době, kdy záložník hrál za Plzeň. Fotbalista svému známému mimo jiné sděloval, že jde na diskotéku a "zkusí prášek", který je "dobrý s kokešem". Jindy říkal "potřebuju to pro kluky z Plzně" nebo "když je volno, tak všichni hulí".

Vaněk, který teď hraje v ruské Ufě, u soudu zkušenosti s drogami popřel. Přiznal pouze, že užíval kamagru - přípravek pro lepší sex. Některé odposlechy komentoval tak, že byl opilý nebo že "machroval". Jeho jméno však dnes zaznělo přímo ve výrokové části rozsudku, a to v té souvislosti, že Meišner Vaňkovi a dalším lidem poskytoval kokain a extázi, a to zpravidla po předchozích telefonických domluvách a opakovaně.

Vaněk podle soudkyně nehovořil pravdu

"Pokud by pan Vaněk po řádném poučení využil svého práva a nevypovídal, jistě by byl v mnohem příznivější situaci, než v jaké se nachází v tomto okamžiku," konstatovala předsedkyně senátu Monika Křikavová.

"Soud neuvěřil svědkovi Vaňkovi, když uváděl, že od obžalovaného odebíral pouze kamagru a kokeš a že pro něj tento výraz znamená značku piva. Je pravdou, že pivo Kokeš existuje (...), nicméně neexistuje žádná studie, podle které by kombinace piva kokeše a kamagry mohla vyvolat halucinační stavy tak, jak o nich hovořil svědek Vaněk ve své výpovědi," podotkla soudkyně. Podle ní z provedeného dokazování jednoznačně vyplývá, že "kokeš" byl kokain.

"Svědek Vaněk nehovořil pravdu, když se vyjadřoval k odposlechům. Nelze vyloučit, že by bylo na místě prošetřit okolnosti a uvážit, zda zahájit trestní stíhání této osoby vzhledem k tomu, že před soudem křivě svědčil," navrhla Křikavová státní zástupkyni Ivoně Horské.

Meišnerův právník se proti trestu odvolá

Horská novinářům řekla, že podnět soudkyně nejspíš akceptuje. "Počkám, až dostanu protokoly, ale s největší pravděpodobností ano," uvedla. Dodala, že Vaňka na následky křivé výpovědi výslovně upozorňovala.

"Odběratelem takového množství kokainu nemohli být lidé na diskotékách. Míč je teď na straně státního zastupitelství a policie," řekl Meišnerův právník Luděk Růžička. Ve prospěch klienta podá odvolání, protože se odvolala i státní zástupkyně, která požaduje přísnější právní kvalifikaci i vyšší trest.

Plzeňský fotbalista Kopic soudkyni dříve potvrdil, že Meišnera zná přes Vaňka a že mu na Vaňkův popud půjčil 500 000 korun zhruba měsíc poté, co se seznámili. O tom, že by "Víťa" prodával drogy, prý nevěděl, stejně jako netušil, na co Meišner peníze potřebuje.

Vaněk měl podle informací ČTK na Kopice velký vliv. Znal se s ním už z Jablonce a v Plzni byl jeho nejbližším kamarádem. Za národní tým nastoupil Vaněk naposledy v září 2015, tehdy byl jako spolujezdec u noční autohavárie spoluhráče Davida Limberského.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava