Hlavní obsah

Liberečtí fotbalisté chtějí zaklepat na bránu milionářské soutěže

FRANTIŠKOVY LÁZNĚ

Ještě před měsícem doznívaly pod Ještědem oslavy fotbalového triumfu, ale teď už jsou minulostí. Ligový mistr odstartoval ve Františkových Lázních přípravu na novou sezónu a v klubu už vyhlížejí ještě těžší úkol. Koncem prázdnin chtějí Severočeši zaklepat na bránu milionářské Ligy mistrů, o niž se budou bít v třetím předkole soutěže.

Foto: čtk

Hráči Slovanu Liberec s pohárem pro mistra první fotbalové ligy

Článek

Přípravu na novou sezónu začali stejně jako před rokem kondičním pobytem na západě Čech. Františkovy Lázně bere trenér Vítězslav Lavička jako ideální lokalitu, kde lze v domácích podmínkách nabrat dostatek sil na těžkou sezonu.

Získáváním fyzické kondice zde stráví šest dnů. "Déle ani hodinu, protože to tak máme odzkoušeno. Pak začíná ponorková nemoc," řekl Lavička novinářům.

Hrozí ztráta motivace

Vedle výběhů, plavání a aerobiku trenér myslí i na to, jak hráče na ligový a pohárový start připravit mentálně. Postupně bere hráče po hráči, aby s nimi promluvil o tom, zda po zisku titulu neztratili motivaci. "Takové nebezpečí po úspěchu vždy hrozí, to je samozřejmé. S hráči jsem ale individuálně mluvil a mám z toho dobrý pocit. Chceme společně zaklepat na bránu Ligy mistrů a pro hráče je to velká výzva," uvedl Lavička.

Postoupí Liberec do Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

S mistrovskou sestavou ale do nové sezóny Slovan nevstoupí. Martin Abrahám překvapivě přestoupil do Mladé Boleslavi, o Tomáše Zápotočného stojí nejen reprezentační kouč Karel Brückner, ale nadále také několik zahraničních klubů.

Lavička přesto neztrácí trpělivost. "S Abrahámem jsem několikrát mluvil, ale nebylo to nic platné. Rozhodl se odejít, a tak přestoupil," řekl trenér. Liberecké vedení proto začalo ihned jednat a z Příbrami dorazil juniorský reprezentant Tomáš Frejlach. "Myslím, že to je kvalitní náhrada. Je to hráč s velkou perspektivou," pochvaloval si Lavička příchod mladíka, jímž Slovan potvrdil trend posledních let: hráči žádaní jinde za tučné odstupné odejdou, zatímco klub stahuje málo známé nadané mladíky.

Na jména je příliš brzy

S odchodem Abraháma se Slovan už vyrovnal, ale dokáže to i v případě Zápotočného? "Rádi bychom, aby ještě nejméně na podzimní část zůstal, ale pokud by k tomu došlo, máme připravenu náhradu," tvrdí Lavička, který by prý rád také přivedl ještě jednoho hráče do útoku, kde po návratu Zbyňka Pospěcha do Sparty zůstává prostor. "Některé hráče máme v hledáčku, ale na jména je příliš brzy," řekl kouč.

Vedle Frejlacha už přivítal i další nové či staronové tváře. Ze slovenské Šažy dorazil mladíček Daniel Rehák, z Jihlavy Jiří Liška, z Blšan se vrátil Jan Broschinský a z Hlučína gólman Petr Bolek. V přípravě jsou navíc liberečtí mladíci včetně Jana Poláka, který se nedávno předvedl v dobrém světle na evropském šampionátu sedmnáctiletých.

Start v Českých Budějovicích

Ne všichni hráči ale zůstanou na prvoligové soupisce. "Teď máme v kádru včetně gólmanů šestadvacet hráčů, do podzimu chceme mít k dispozici o tři hráče méně," nastínil Lavička.

Po ukončení kondičního kempu sehraje mistr první přípravné zápasy proti Nitře, Čáslavi a Apoelu Limassol. Pak vyrazí na herní soustředění do Rakouska, kde potká zvučné zahraniční soupeře: Rapid Vídeň, reprezentaci Ománu a zřejmě také Besiktas Istanbul.

Do první ligy vstoupí Liberečtí během posledního červencového víkendu na hřišti Českých Budějovic, kvalifikace Ligy mistrů je čeká 9. a 23. srpna.

Reklama

Související témata: