Hlavní obsah

S Italem do Evropy? Sparťanské hvězdy trnou, kam revoluční krok povede

Praha

Razantní krok se vším všudy. Vedení fotbalové Sparty svěřilo trenérskou taktovku italskému realizačnímu týmu pod vedením Andrey Stramaccioniho. Před sezónou, v níž si český šampión nejspíš zajistí přímý postup do Ligy mistrů, není čas na přehmaty. Letenští se přitom pouštějí do neznáma. A také do rizika. To si uvědomují i jejich nedávní hráči, kteří jsou podepsaní pod posledním titulem Sparty z roku 2014.

Foto: Giovannini Paolo, ČTK

Fotbalisty Sparty od nové sezóny povede italský trenér Andrea Stramaccioni.

Článek

Postupně se rozutekli do světa, svůj bývalý klub však nadále bedlivě sledují. A v poslední době s ním hlavně trpí.

„Sleduji každý zápas Sparty. A všichni jsme viděli, jaká to letos byla bída. Jako sparťanovi mi trhá srdce, jsem z ní smutný. Nepřicházely výsledky, také hra byla hodně špatná," kaboní se obránce Pavel Kadeřábek z Hoffenheimu.

Sparta skončila v posledním ligovém ročníku třetí. Nenabídla prodloužení smlouvy Petru Radovi a dohodla se s italským koučem. Andrea Stramaccioni je jejím pátým trenérem za poslední rok. A také teprve čtvrtým cizincem na lavičce v české lize, nepočítají-li se slovenští trenéři.

Krok správným směrem? Nebo spíš nákladné riziko s nejistým koncem? Kdo ví. Odpověď nabídnou až týdny příští. Největší soupeři sázejí na domácí kapacity. Mistrovská Slavia pokračuje s Jaroslavem Šilhavým a vicemistrovská Plzeň doufá s návratem Pavla Vrby v obnovení zlaté éry.

Zahraničních trenéři v české lize (od roku 1994, kromě slovenských):
Jürgen Sundermann (Německo/Sparta, 1994)
Massimo Morales (Itálie/Příbram, 2008-09)
Alex Pastoor (Nizozemsko/Slavia, 2014)
Andrea Stramaccioni (Itálie/Sparta, od 2017)

Cizinci k předním klubům patří

Může mít sázka na Itala v třeskuté bitvě o titul navrch?

„Sparta chce být evropský klub. A k nim zahraniční trenéři patří, to je jasné. Nastupují i k velkým klubům. Věřím, že to bude úspěšný krok, že otevře nějaké dveře, které byly po většinu historie zavřené," chápe rozhodnutí vedení brankář Tomáš Vaclík z Basileje.

„Jde o rozhodnutí doktora Křetínského. Čas ukáže, jestli dobré. Budu držet palce, aby se podařilo. V Itálii zatím větší ohlas nevzbudilo," říká záložník Ladislav Krejčí z Boloni.

„Všechno ukážou až výsledky. Přes léto bude prostor v přípravě. Doufám, že italský kouč bude ku prospěchu, moc jim fandím," přidává se obránce Jakub Brabec z belgického Genku.

„Také já doufám, že půjde o krok správným směrem. I když zahraniční kouč do české kabiny..." pozastavuje se Kadeřábek.

Krok do neznáma pro všechny

Rozhodně se nedá říci, že by si nedávné hvězdy Sparty byly jisté očekávaným efektem sázky na Itala.

„Krok do neznáma pro všechny, ale může být dobrý. Nevíme, jak se fungování nastaví, kdo bude asistentem. Hodně věcí je ve vzduchu," přemítá Krejčí.

Vaclík věří v úspěch, cítí však riziko. „Jistě jde o revoluční krok. V českém prostředí moc cizích trenérů nebylo. A jejich působení bylo spíš neúspěšné, když neberu Slováky," poukazuje brankářská jednička národního týmu.

Na Letné každopádně začíná nová éra. „Uvidíme, jak třeba budou mít zmáklou komunikaci. Trenér asi dostane překladatele, jinak základy angličtiny nejspíš každý má," zajímá Brabce.

Skeptici se najdou. „Nevím, zahraničního trenéra v české kabině jsem nikdy nezažil. Třeba se ukáže jako skvělý tah a všem zavře pusu. Nechci nic hodnotit dopředu, ale trochu se toho obávám," netají Kadeřábek.

Taktická vyspělost, velká náročnost

Krejčí uzavřel svou první sezónu v Itálii. On nejvíc může bývalým spoluhráčům naznačit, co je pod Stramaccioniho taktovkou čeká.

„Serie A je takticky obrovsky vyspělá, to mě hned trklo. Kvalita a tempo hry i tréninků jsou na vysoké úrovni, takže i příprava pro mě byla náročná. Chcete-li uspět, musíte se začlenit a přizpůsobit. Ukázat, že na to máte," líčí Krejčí.

Vedení Sparty spoléhá, že popsanou DNA italského fotbalu postupně dostanou i její hráči do krve.

Projekt Stramaccioni naostro startuje středečním zahájením přípravy.

Reklama