Hlavní obsah

Lidé na Bohemce vědí, proč jsem skončil, říká Čížek. Na podzim bude hrát divizi za Mšeno

Robert NeumannSport.cz

V české lize nasbíral přes 200 startů, v Lize mistrů si zahrál proti slavnému Realu Madrid. Osm sezón strávil v Rusku. Letos v únoru s profesionálním fotbalem překvapivě skončil, od té doby září Tomáš Čížek v nižších soutěžích. Během jara pomohl jabloneckému Mšenu k postupu do divize, od nové sezóny bude asistentem trenéra, a zároveň vedoucím i kustodem u juniorského týmu prvoligového Jablonce. Klubu, který ho pro velký fotbal vychoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Čížek ještě v dresu Bohemians 1905.

Článek

„Kruh se holt uzavírá," směje se 38letý Čížek. Byl to pro fanoušky Klokanů šok, když krátce před startem jarní části první ligy oznámil tehdejšímu kouči Bohemians 1905 Miroslavu Koubkovi, že končí kariéru. S odstupem několika měsíců ničeho nelituje, zachoval by se stejně i nyní.

„Spousta lidí mi říkalo, že jsem se unáhlil. To se těžko soudí. Prostě to došlo tak daleko, že jsem jinak nemohl," říká Čížek. Důvod, proč se odhodlal k touto kroku, ale ani teď ventilovat nehodlá. „Důvody, které mě k rozhodnutí vedly, lidé v Bohemce znají. Byl to těžký krok, nechci se k tomu už vracet. Prostě se stalo, tečka," podotýká Čížek.

Zabíjel čas posilovnou

Dvacet let v řadě zažíval přísný režim profesionálního fotbalisty. Jaro pro něj bylo razantní změnou. „Bylo to samozřejmě klidnější, ale volno jsem měl jen dopoledne, po obědě jsem fungoval s rodinou," culí se. Občas zašel na ryby, nebo hrál tenis. Většinou však trávil čas v posilovně na Střelnici. „Pokecal jsem před tréninkem s klukama z Jablonce, na oběd jsem mazal domů. Zabíjel jsem čas posilovnou," uvádí Čížek.

Fotbalově byl ovšem nadšený. Se Mšenem v krajskému přeboru kralovali, zkraje června slavili postup do divize. „Užíval jsem si to, vyhrávali jsme, dávali spousty gólů. Na stará kolena tohle každého potěší. To, co jsem od toho očekával, se naplnilo," pochvaluje si Čížek, který prý nemusel na svoji adresu čelit přehnanému důrazu nebo invektivám soupeřů, což se mnohdy v podobných případech děje.

„Pár vyhrocených situací tam sice bylo, ale já jsem kliďas i na hřišti. Takže jsem se vždycky jenom zasmál a šel pryč. A bylo po napětí," směje se záložník. Pokud mu čas dovolí, rád by Mšenu pomáhal na trávníku i o soutěž výš. „Ale nevím, jak to budu zvládat, s ohledem na fungování u jablonecké juniorky," krčí rameny Čížek.

Trenér, nebo funkcionář?

Co od své trojrole u jablonecké juniorky očekává? „Ani sám nevím. Bude to pro mě úplně něco jiného. Spíš se budu věnovat organizační stránce, postupně bych rád vypomáhal na trénincích. Když bude čas a síla, zatrénuju si s klukama, pokud budou liší," plánuje muž, který kromě Jablonce a Bohemians 1905 oblékal dresy pražské Sparty, Rubinu Kazaň, FK Moskva, Vladikavkazu a Novosibirsku.

Po jaké cestě se chce vydat? Zvolí dráhu trenérskou nebo funkcionářkou? Na tuto otázku zatím nezná odpověď. „Vyzkouším obě, pak se rozhodnu. Myslel jsem zprvu, že mě bude bavit organizování, ale teď jsem zkusil vést pár tréninků ve Mšeně, a také to nebylo špatné," podotýká Čížek.

Než vklouzne do nové role, dopřává si dovolenou v Chorvatsku. V týdnu zamířil na ostrov Krk, do jednoho z kempů. „Máme malý karavan, s kuchyňkou. V autě spí děti s manželkou, já ve stanu. Pro mě úplně ideální, mám to moc rád."

Reklama