Hlavní obsah

Ivanové už makají na Julisce, ale nigerijský střelec je fuč. Přijdou do Dukly další posily?

Praha

Prozatím dvě nové tváře představili fotbalisté Dukly, kteří se pilně připravují na novou sezónu. Vedle slovenského útočníka Ivana Schranze dorazil na Julisku i srbský stoper Ivan Ostojič. O dalších novinkách v kádru se rozpovídal kouč Pražanů Jaroslav Hynek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér pražské Dukly Jaroslav Hynek.

Článek

Hostování z belgického Gentu vypršelo nigerijskému střelci Peteru Olayinkovi. Existuje ještě naděje, že by i v příští sezóně oblékl dres Dukly?

O jeho setrvání jsme jednali. Peter se tady cítil dobře a chtěl v Dukle zůstat. Jenže on o těchto věcech nerozhoduje, protože má v Gentu platnou smlouvu. Bohužel zhruba po týdnu, co začala příprava, si belgický klub od nás vyžádal transferkartu a poslal ho na hostování do Waregemu. Je to tedy pro nás uzavřená záležitost.

Do ofenzivy jste z Trnavy zlanařili Schranze. Jedná se o náhradu právě za Olayinku?

Jde o trochu rozdílné typy hráčů. Peter hodně dominoval v rychlosti, důrazu, ale na to, kolik měl šancí, mohl dát gólů i víc. Ale zlepšoval se, jaro měl dobré a mohli jsme se o něj opřít. Ivan vypadá daleko víc klidněji v zakončení. Dává poměrně dost branek, které kolikrát Peter ani na trénincích nedával. Ivan je v tomhle vyzrálejší. Navíc je hodně pohyblivý a dokáže se dobře orientovat v soubojích. Je univerzál, můžeme ho v ofenzívě použít na jakýkoliv post.

Jak se jeho transfer vůbec zrodil?

Oslovilo ho více klubů. Měly o něj zájem třeba i Teplice. Kuba Dovalil ho znal, byl jedním z velice nadějných mládežnických reprezentantů. Rozjeli jsme se za ním spolu s manažerem Bittenglem. Sledovali jsme ho na zápase, komunikovali s ním. Pokoušeli se mu vysvětlit, jak ho vidíme v našem týmu. Co by nám mohl přinést a také co mu můžeme nabídnout my, aby se v kariéře posunul.

Citelnou ztrátou je odchod stopera Lukáše Štetiny do Sparty. Snažili jste se klíčového borce v kádru udržet?

Lukáš se Spartou od začátku komunikoval. Jako profesionál o tom nechtěl vytvářet nějaké debaty. Myslím, že hodně dlouho dopředu byli domluvení, že do Sparty půjde. Ale i vzhledem k tomu, jak se na jaře zvedla naše hernost a přicházeli výsledky, tak asi přemýšlel, jestli by to pro něj bylo to pravé. Sparta byla tehdy v nejistotě, jestli přijde nový trenér a tak dále. Možná zvažoval, jestli u nás nepokračovat, ale ve finále to dopadlo jinak. Ve Spartě se to stabilizovalo a nějaké dvě kola před koncem bylo jasné, že tam Lukáš odejde.

Kariéru ukončil i další stoper Michal Smejkal. Jak budete situaci na tomto postu řešit?

Máme vytipovaného hráče v lize, kterého bychom chtěli do základu. Je mladší a perspektivní, jenže je pod smlouvou. Snažíme se o jeho příchod. Jinak máme v kádru de facto čtyři stopery. Na tomto postu může hrát Bezpalec, Šimůnek, mladý David Šimek, který přichází z juniorky. A čerstvě přišel Srb Ivan Ostojič. Nejsme tedy v krizi, že bychom neměli na tuto pozici hráče. Chceme ale přivést do mužstva perspektivu, abychom na těchto postech byli do dalších dvou nebo tří let stabilní.

Co si slibujete od Ostojiče?

Je zkušený a schopný hrát kreativně na míči. Teď jde o to, aby si zvykl na to, že dostane prostor pro hernost. My jsme v lize jeden z mála mančaftů, který se snaží o kreativitu stoperů až skoro na hraně rizika. Věřím, že Ivan důvěru využije. Hrál v Košicích i Myjavě a mluví tedy dobře slovensky, což je výhoda.

Ztráty počítáte hlavně v defenzívě. Odešel univerzál Miloševič a krajní hráč Juroška do Slovácka. Chcete tým ještě doplnit?

My kvalitu a zkušenost máme. Je tady Kušnír, Podaný a Preisler. Máme i krajního obránce Davida Douděru. Je mladý, technický a má obrovskou rychlost. Potřebuje vyzrálost a klid, ale perspektivu má a je pracovitý. Slibujeme si od Kušníra nebo Podaného, že jeho snahu podpoří. Celkově chceme přivádět hráče, kteří budou perspektivní pro naši hru a budou mít finanční potenciál pro našeho majitele.

Jak vypadá aktuální zdravotní stav kádru?

Štěpán Koreš má potíže se zády, ale není to nic vážného. Drobné problémy měl i Michal Bezpalec, jinak žádná vážná nebo složitá zranění nemáme.

Svalové problémy sužovaly i reprezentanta Daniela Tetoura, který nemohl odcestovat s jednadvacítkou na Euro do Polska. Jak to s ním v současnosti vypadá?

Nejde o zásadní a těžké zranění, spíš je vleklejšího rázu. V minulém týdnu byl ještě v rekonvalescenci, věnoval se mu kondiční trenér. Zranění ho nepustilo do žádné práce s míčem a do sprintových věcí. Tento týden se už zapojil do plného tréninku, jen v jejich koncích se snažím předcházet přetažení, takže ho vždycky pošlu dolů.

Příprava na novou sezónu už běží v plném proudu. Jak ji zatím hodnotíte?

Pořád pracujeme na větším zkvalitnění kondice, ale konec sezóny ukázal, že na tom jsme velice dobře. Spoustu zápasů jsme otočili, dotáhli je v závěru k vítězství. Na tom se podařilo velice dobře zapracovat. Je tu kondiční trenér Lukáš Stránský a pracujeme s ním na zkvalitnění tréninkového procesu. Aby tam byla větší náročnost a současně i nějaká prevence. Čtrnáct dnů jsme měli dvoufázové tréninky, nabírali sílu. Teď poslední dva tři dny jsme zvolnili, abychom nešli do prvního přípravného zápasu úplně tuzí. Zakončíme tím utkáním náročnější blok a přejdeme do herního, který nás bude čekat.

Jaké bude mít Dukla pro nadcházející sezónu ambice?

Loni v létě strašně moc hráčů odešlo, z hlediska ofenzivy jsme měli téměř stoprocentní obměnu. Uvidíme, jak nám to půjde bez Lukáše Štetiny. S majitelem klubu jsme mluvili o tom, že uvidíme, jak si to celkově sedne. Jednoznačně bychom chtěli co nejdál postoupit v poháru a uvidíme, jak si to všechno sedne. Nebudeme říkat, že chceme hrát poháry. Klademe si postupné cíle.

Letní pauza byla krátká, nyní už jste znovu v zápřahu. Stihl jste si během dovolené vyčistit od fotbalu hlavu?

Byli jsme s rodinou týden u moře a mně tato doba stačila. Mám raději každodenní režim. Tahle práce mě prostě baví, i když stresy během sezóny byly.

Reklama