Hlavní obsah

Je otázkou, zda budeme držet krok s pražskými S my, nebo oni s námi, glosuje letní přestupy plzeňský boss

Plzeň

Nenakupovali tak horečnatě, jako jejich pražští rivalové, na prázdninové přestupové burze neutratilo vedení plzeňské Viktorie stovky miliónů, jako Sparta a Slavia. „Naši konkurenti prostě investovali nemalé prostředky, aby jejich kádry byly kvalitní,“ lakonicky glosoval transfery uplynulých dnů a týdnů generální manažer Západočechů Adolf Šádek. „Přitom na plzeňské poměry není běžné, abychom do transferu za hráče vložili padesát miliónů,“ připomínal.

Trenér Pavel Vrba hodnotí plzeňské posilyVideo: Sport.cz

 
Článek

Finanční nůžky mezi pražskými S a Plzní se v letošním létě ještě víc rozevřely. Portugalec Danny, Turek Altintop, Ukrajinec Rotaň, ale i třeba Laštůvka či Jugas ve Slavii, o deseti nových akvizicích Sparty nemluvě na straně jedné, šest plzeňských posil pořízených výhradně v tuzemsku na straně druhé o tom svědčí. Tedy, alespoň mluvou čísel a investovaných peněz.

Investice do nákupů nejsou měřítkem

„Nakupovali jsme, jak jsme potřebovali," hájí přestupovou filosofii Plzně Šádek.

„Šlo o to ho doplnit na místech, kde jsme nutnost pociťovali," přitakává staronový kouč Viktorie Pavel Vrba.

„Kádr budujeme dlouhodobě a jsme spokojeni s tím, jak je poskládaný. Proto nebude měřítkem úspěchu v nastávající sezóně, kolik jsme investovali do nákupů," trvá na svém Šádek.

„Opravdu si myslím, že bychom měli ze stabilizovaného kádru a sehranosti profitovat. Měla by to být naše výhoda," souhlasí Vrba, jemuž se evidentně ulevilo poté, co zranění čtyř hráčů v jeden den rakouského soustředění nakonec nebyla tak vážná, jak se původně zdálo.

„I tak to byl nejhorší den mé trenérské kariéry," přiznal s viditelnou úlevou Vrba, když se ukázalo, že se pohroma nekoná.

I tak mu vedení narychlo přivedlo ještě Milana Havla z pražských Bohemians, aby rány zacelilo, takže výčet plzeňských posil se zastavil na šesti.

Jak hodnotí Pavel Vrba Jakuba Řezníčka, Aleše Hrušku, vracejícího se Daniela Koláře, Diega Živuliče a mládežnické reprezentanty Aleše Čermáka a Milana Havla se můžete podívat na videu.

„V konkurenci Slavie a Sparty se naše nákupy ztratily, ale přivedli jsme hráče, které jsme potřebovali a chtěli, a jsme spokojeni," trvá na sém Šádek, který usiloval i o návrat Ďuriše z ruského Orenburgu.

„To ovšem souviselo se zájmem o Krmenčíka a jeho případným odchodem. V tom případě požadoval trenér adekvátní náhradu. Nakonec jsme se ale rozhodli Krmenčíka v Plzni podržet, protože jeho čas teprve přijde," vysvětloval Šádek, proč k transferu nedošlo.

Kotrmelce nejsou třeba, tvrdí Vrba

„Věřím hráčům, které mám vyzkoušené, proto jsem s kádrem spokojený. Čímž ovšem neříkám, že nebudu na vedení požadovat posily, pokud se ukáže, že potřebujeme sestavu na některých místech přece jen ještě doplnit," podotkl staronový kouč Viktorie.

„Není třeba ale dělat kotrmelce, jako před šesti lety, kdy jsme přece jen potřebovali nějaký čas, než se mužstvo stabilizovalo," připomínal Vrba své první působení v Plzni, během něhož nakonec s Viktorií postoupil dvakrát do Ligy mistrů.

„Poměr peněz vynaložených na přestupy není meřítko, naše ambice jsou stejné, jako ambice Slavie a Sparty. Je otázkou, zda budeme držet krok my s nimi, nebo oni s námi," je plzeňský boss Adolf Šádek přesvědčen, že Viktoria nebude v nastávající sezóně hrát roli třetího vzadu.

Reklama

Související témata: