Hlavní obsah

Nahradit Laštůvku nebude snadné, byl tady za Boha, tuší gólman Berkovec

Karviná

Ví, jaké to je být jedničkou v brance Slavie Praha. Poslední dvě sezóny ale Martin Berkovec musel své místo ve Slavii přenechat brankářům s ostravskou školou. Po příchodu Jiřího Pavlenky z Baníku šel hostovat do Bohemians a letos v létě nahradil v Karviné Jana Laštůvku poté, co přestoupil do Edenu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Posila ze Slavie Martin Berkovec v ligové generálce proti polskému Chorzówu inkasoval jedinkrát.

Článek

„Ten půlrok v Bohemce nebyl takový, jaký jsme si všichni představovali. Byl jsem více zraněný, než v brance, proto jsem počítal s tím, že ve Slavii nezůstanu. Slavia potřebuje do evropských pohárů rozchytané gólmany. Lašty měl v Karviné fantastickou sezónu a nedivím se, že po něm Slavia sáhla," řekl Berkovec.

Ve Slezsku bude chtít 28letý gólman dokázat, že si také zaslouží být prvním brankářem týmu. „U nás to dokáže. Znám ho a věřím, že tenhle post máme vyřešený," chválil náhradu za Laštůvku trenér Karviné Jozef Weber.

Berkovec ale tuší, že nahradit karvinského hrdinu nebude snadné. „Lašty (Jan Laštůvka) je tady za Boha. Ale podobné to bylo, když jsem šel do Bohemky po Radku Sňozíkovi. Snažím se nad tím nepřemýšlet, protože bych byl akorát tak nervózní. Jsem rád, že mě tady trenér chtěl a že můžu dál chytat nejvyšší soutěž," svěřil se Berkovec.

„Snad to bude v lize lepší, než v těch přátelácích," připomněl šest inkasovaných gólů ve třech přípravných utkáních. V prvním duelu proti Zlatým Moravcům inkasoval třikrát, od fotbalistů Ružomberku dostal góly dva a v sobotní generálce proti polskému Chorzówu po nepovedené vlastní rozehrávce na obránce Hoška jeden.

„Chvíli předtím jsem už měl jeden nepovedený odkop. To bylo to varování, které ale nestačilo, a tak jsem dostal facku," popisoval Berkovec, jenž se mohl díky vítězství nad svou minelou pousmát. „Asi bych se měl všem omluvit, protože tohle není ideální začátek. Nemělo by se mi to stávat a možná je dobře, že jsem si to vybral v přípravě. Když dostanete takový gól, je důležité se z toho nepo..at. Věřím, že jsem si to vybral a už se to opakovat nebude," svěřoval se Berkovec.

Do Karviné přišel Berkovec ze Slavie, domů - do rodného Chebu - to má ještě dál. Téměř 600 kilometrů. „Domů se teď asi moc nepodívám, i když tam budu muset někdy zajet. Svezu se s klukama, kteří jezdí do Prahy. Je to dálka, ale dát se to překonat. Nejsem ženatý, nemám ani rodinu. O to je to snazší," řekl Berkovec.

Reklama