Hlavní obsah

Emotivní velký návrat. Zkazili jsme nádherný večer, mrzí Rosického

Vítězný návrat mu zkrátka není přán. Když loni v září poprvé po šestnácti letech zase oblékl rudý dres, fotbalisté Sparty jen remizovali s Mladou Boleslaví (2:2). Další zápas už Tomáš Rosický v minulé sezóně nepřidal a téměř rok bojoval o návrat na trávník. A když se v neděli večer téměř po jedenácti měsících dočkal a dostal od Lafaty i kapitánskou pásku, Letenští v závěru derby o výhru zase přišli a remizovali s Bohemians 1:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický ze Sparty a David Bartek z Bohemians.

Článek
Fotogalerie

Takřka po roce jste si zase zahrál doma na Letné. Prvních ovací se vám dostalo, hned jak jste se po přestávce začal vedle hřiště rozcvičovat.

Z tohoto pohledu nádherné. Emotivní. Lidi si zaslouží poděkování, jak mě přivítali. Mohl to být nádherný večer, David Lafata dal 200. gól, vedli jsme... Jenže finále je nakonec úplně zkažené.

Čím si vysvětlujete nezvládnutý závěr?

Bohemka hrála dobře. Bod si zasloužila, v závěru jsme si o vyrovnání koledovali. Úplně jsme vyklidili, nechci ani říct střed pole, ale snad celé hřiště, vůbec jsme nepodrželi míč. Tempo bylo nahoru dolů a ve fázi, kde už jsou hráči na klíčových pozicích natolik zkušení, musíme standardku v závěru zvládnout.

Nejspíš se také projevilo, že tým s deseti letními posilami ještě není sehraný.

Máme vlastně úplně nový mančaft. Zásah do mužstva byl obrovský, velký počet nových hráčů se vždycky projeví. Pochopitelně pak chvíli trvá, než si tým sedne. Na druhou stranu, ti kluci nejsou žádní zajíci a mají zkušenosti. Na nikoho nic nesvádím. Na výkonu se podílí celý tým. A vůbec není dobrý. Bohemku musíme porážet. Máme momenty, které vypadají velice dobře, ale je jich málo.

A ve čtvrtek vás čeká pohárová odveta a dohánění náskoku Crvene Zvezdy...

Musíme přidat. Odveta musí být výkonnostně diametrálně odlišná od minulého čtvrtku. V Bělehradě jsme předvedli hodně ustrašený výkon, na domácím stadiónu musíme předvést naprostý opak. Odveta bude zápas o život.

Pro nově budovaný tým je docela rána, že mu ani druhý soutěžní zápas nevyšel.

Samozřejmě. Moc jsme potřebovali tři body, aby tým zažil pocit vítězství. Zatím se pořád poznáváme, na hřišti i mimo. Je to proces. V Bělehradě byl cítit i strach, v derby už jsme měli aspoň náznaky. Ale pokud jich nebude mnohem víc, nepostoupíme.

A vy nastoupíte?

Je strašně těžké předjímat. Radši se nebudu vyjadřovat.

Jak se vlastně po dlouhé pauze cítíte?

Stoprocentní to být nemůže, fyzicky ani herně. Pořád něco doháním. Je to dost dobré, abych začal být použitelný, ale na další vývoj si musíme počkat. Doufám, že bylo znát, že do soubojů chodím normálně. Můj přístup je jednoduchý: Všechno, nebo nic. Nebudu hrát napůl.

Vnímal jste během zranění také názory škarohlídů, kteří tvrdili, že váš návrat do Sparty byl jen reklamním trikem?

Podstatné je, co přesně vnímat. Je diametrální rozdíl mezi normálním a internetovým světem. Kdekoli se objevím, lidé jsou na mě příjemní. Ať už v Praze, nebo třeba v Arsenalu. Návrat mi přejí a cítím, jak mi fandí. Z této strany se to snažím brát.

Reklama

Související témata: