Hlavní obsah

Kanonýr Wagner je doma a rád by pomohl Brnu výš

BRNO

Ztracený syn se vrátil. Bývalý reprezentační útočník René Wagner bude v nadcházející sezóně po desetiletém působení v Rakousku znovu oblékat dres fotbalistů Brna v tuzemské nejvyšší soutěži. "Moc rád bych pomohl Brnu v prvoligové tabulce podstatně výš než skončilo loni. Nejlépe na místa, kde tým hrával v době mého odchodu do zahraničí," netají se ambicemi kanonýr.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Český útočník René Wagner.

Článek

"Tehdy jsme byli pod trenérem Uličným třetí a dvacetitisícové návštěvy na tehdejším stadiónu za Lužánkami nebyly zdaleka ojedinělé. Nebylo by špatné vybojovat pro Brno znovu evropské poháry. Fanoušci by se určitě do hlediště vrátili. Toužím k tomu přispět. Pár gólů snad ještě nastřílím," doufá třiatřicetiletý Wagner, který se v první polovině devadesátých let pětatřicetkrát radoval v brněnském dresu z gólu. Za Rapid Vídeň pak přidal v rakouské lize dalších 75 branek a vystřílel si členství v Klubu kanonýrů.

Při návratu do Česka prý o jiném mužstvu než Brnu neuvažoval. "Ozval se mi sice i Zlín, ale já mám v Brně rodinné zázemí a šéf klubu Karel Jarůšek je pro mě zárukou naprosto seriózního jednání," naznačil Wagner, že rozhodování nebylo těžké.

Nevraživých reakcí fanoušků se neobává. "Určitě se najdou na ligových stadiónech křiklouni, kteří mě budou posílat do starého železa. Toho si ale nesmím všímat. Jim i všem ostatním musím dokázat, že na ligu ještě mám," předsevzal si.

V Rakousku si kromě fotbalu zamiloval hory

K obnovené premiéře v brněnském dresu vyběhne s jedenáctkou na zádech. Dres s tímto číslem oblékal i před odchodem z jihomoravské metropole. "Byl teď volný, a tak jsem po něm znovu sáhl. Uvažoval jsem i o sedmnáctce, s níž jsem slavil úspěchy ve Vídni. Jedenáctka to ale u mě vyhrála," prozradil Wagner, který má na kontě jedenáct startů za národní celek a dvakrát mu těsně unikl start na mistrovství Evropy.

Domů se těšil, avšak na rakouské angažmá si uchová skvělé vzpomínky. "Vždyť jsem se tam stal králem střelců a zahrál si s Rapidem Ligu mistrů třeba i v Manchesteru. To byl zážitek na celý život," vybavuje si. "Samozřejmě mi zůstala v Rakousku i řada přátel a známých, za nimiž se budu vždycky rád vracet."

Ne všechno ovšem bylo za těch deset let strávených v cizině jen růžové. "Přetržené křížové vazy a operace kolena patřily pochopitelně k tomu mnohem méně příjemnému. V obou případech jsem se však dokázal na trávník vrátit," cení si.

Nejenom fotbalem však žil Wagner v Rakousku. "Zamiloval jsem si tamní hory. Určitě popadnu i příští zimu lyže a pojedu se tam znovu na sníh trochu sklouznout," spřádá v parném létě plán na půl roku dopředu.

Reklama

Související témata: