Hlavní obsah

Costu čeká v semifinále Ferrero, Verkerk se utká s Coriou

Až šestý mečbol po dalším pětisetovém čtvrtfinále French Open proměnil Juan Carlos Ferrero a na antuce v Paříži jako poslední doplnil nejlepší mužské kvarteto. Ve španělském derby se střetne s mistrem tenisových maratonů Costou.

Foto: ČTK/Novinky

Obhájce trofeje na tenisovém French Open Albert Costa pokračuje ve vítězné cestě pařížským turnajem.

Článek

Obhájce trofeje na tenisovém French Open Albert Costa pokračuje ve vítězné cestě pařížským turnajem, jeho tažení však připomíná spíše maratonský běh. Ve španělském čtvrtfinále proti Tommymu Robredovi potřeboval už počtvrté pět setů, přitom už podruhé dokázal zvrátit nepříznivý stav 0:2 na sety.

Semifinálové dvojice - muži:
Verkerk (Niz.) - Coria (7-Arg.)
Ferrero (3-Šp.) - Costa (9-Šp.)

Devátý nasazený hráč porazil krajana po třech hodinách a 29 minutách 2:6, 3:6, 6:4, 7:5 a 6:2. Statistici mu spočítali, že strávil na kurtech v areálu Rolanda Garrose 18 hodin a 32 minut.

"Tedy odehrát na jednom turnaji čtyři pětisetové zápasy, to se mi ještě nestalo. Překvapil jsem sám sebe," konstatoval Costa. "Myslel jsem jen na to, že ještě není konec a mohu to zvládnout. Takže proč nepokračovat v podobném duchu, když mi to tělo dovolí?" ptal se.

Překvapení má jméno Verkert

Pařížská antuka má nového hrdinu. Martin Verkerk není bludným Holanďanem, ale za zjevení se skoro považovat dá. Nizozemec při své premiéře na grandslamovém French Open postoupil do semifinále, čímž dosáhl životního úspěchu.

Poslední obětí jeho drtivého servisu a odhodlání se stal v úterý Španěl Carlos Moya, kterého porazil v dramatickém pětisetovém klání. Verkerk hrál teprve podruhé v kariéře tolik setů najednou. Stal se po deseti letech prvním Nizozemcem v semifinále na Roland Garros. Před ním se zde tak daleko dostal Richard Krajicek v roce 1993.

"Před rokem bych nevěřil, kdyby mi někdo tvrdil, že porazím Carlose Moyu ve čtvrtfinále French Open. To bych tehdy dokázal jen po pár pivech v hezkém snu," smál se rodák z Leiderdorpu. "Před rokem jsem neuměl voleje, teď už ano," řekl sebejistě.

Belgické finále? Spíš fantazie...

Na pařížské antuce se poprvé rýsuje duel o titul ze čtveřice největších turnajů v belgické režii. Tenistky Kim Clijstersová a Justine Heninová-Hardenneová by si to mohly v sobotu rozdat o prvenství na French Open, ale nejdříve musejí přejít přes semifinále. V cestě jim stojí obhájkyně titulu Serena Williamsová, která změří síly s Heninovou-Hardenneovou, zatímco Clijstersovou čeká Ruska Naděžda Petrovová.

Těžký úkol stojí hlavně před Heninovou-Hardenneovou. Podle agentury Reuters půjde o 'mission impossible'. Serena předvedla ve čtvrtfinále perfektní výkon plný agresivních míčů a nekompromisně vymazala Francouzku Amélii Mauresmovou z kurtu. Belgičanka Serenu porazila na antuce v Charlestonu, ale sama ví, že jen vzpomínky jí teď nepomohou.

Výsledky:
Muži: Dvouhra - čtvrtfinále:
Costa (9-Šp.) - Robredo (28-Šp.) 2:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2. ,Ferrero (3-Šp.) - Gonzalez (19-Chile) 6:1, 3:6, 6:1, 5:7, 6:4.
Ženy: Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hantuchová, Rubinová (9-SR/USA) - Bovinová, Moliková (Rus./Austr) 6:3, 6:1, Clijstersová, Sugijamaová (2-Bel./Jap.) - Matevžičová, Nagyová (Slovin./SR) 6:2, 7:5, Blacková, Lichovcevová (4-Zim./Rus.) - Dechyová, Loitová (12-Fr.) 6:4, 7:6 (7:1),  Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) - Husárová, Schettová (11-SR/Rak.) 6:1, 6:3.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Raymondová, M. Bryan (2-USA) - Petrovová, Haarhuis (Rus./Niz.) 6:2, 6:1, Blacková, Black (4-Zimb.) - Fernandezová, Etlis (Arg.) 6:3, 6:3, Lichovcevová, Bhúpathí (3-Rus./Ind.) - Morariuová, Björkman (USA/Švéd.) 6:4, 6:3

Reklama