Hlavní obsah

O záchranu bojovat nechceme, říkají Jihočeši

Českobudějovický nováček první fotbalové ligy má v nadcházející sezóně větší ambice, než se jen udržet mezi elitou. Po návratu do nejvyšší soutěže se chtějí Jihočeši pohybovat ve středu tabulky a v každém případě se vyhnout boji o záchranu. Budou o to usilovat ve fialových dresech, protože během letní přestávky obměnili klubové barvy a vzdali se tradiční černo-bílé kombinace.

Foto: čtk

Předseda představenstva a hráč fotbalového klubu SK České Budějovice Karel Poborský na tiskové konferenci.

Článek

"Nejsme klasický nováček, jen jsme rok strávili ve druhé lize. Ideální by bylo, kdybychom se pohybovali ve středu tabulky," uvedl trenér jihočeského celku František Cipro na čtvrteční tiskové konferenci. Jeho tým má za sebou pětitýdenní přípravu a z Cipra vyzařovala spokojenost. "Byla dostatečná a jsem s ní spokojen. Ale podstatné budou výsledky v lize," dodal Cipro.

Pro trenéra je největším vkladem do sezóny skutečnost, že v ligové kariéře pokračuje záložník Karel Poborský, donedávna reprezentant a účastník mistrovství světa. "Nebylo potřeba mě k další aktivní kariéře přemlouvat. Fotbal mám stále rád, zdraví slouží a já nevidím důvod, proč končit," řekl Poborský. Sám už po individuální přípravě trénuje týden s týmem a ve středu nastoupil k prvnímu zápasu, v němž hned dvěma góly přispěl k výhře 9:0 nad rakouským Weidhofenem.

Baláž se jeví nejlépe

Z posil si kouč pochvaluje kvality drnovického Adamce a tria mladíků Jeslínka, Volešáka a Žižky ze Sparty, kteří jsou na jihu Čech na hostování. "A vůbec nejlépe se jeví Baláž z Brna," uvedl Cipro. Naopak největší ztrátou je pro něj odchod Vozábala. "Byl to na jaře jeden z našich klíčových hráčů," řekl zkušený kouč.

Cipro neskrývá obavy z těžkého losu začátku ligy. "V prvním kole doma Liberec, pak hrajeme v Olomouci a doma s Brnem. To není příliš ideální," řekl kouč. Navíc mu bude nejen ve zmíněných zápasech chybět kvůli zranění stoper Pivoňka, jeden z hráčů základní sestavy. "Na tréninku si přetrhl vazy a bude mimo půl roku. Byl to náš nejlepší hlavičkář," upozornil Cipro.

Optimističtější klubové barvy

Klub se v lize prezentuje v nových barvách, které podle Poborského, jenž je zároveň předsedou představenstva a generálním manažerem klubu, souvisejí s celkovou změnou image klubu. "Jsou optimističtější," uvedl Poborský, jehož vedle samotného fotbalu dostatečně vytěžuje funkcionářská činnost. "To se teprve učím. Jdeme však cestou, na níž vidíme. Nevydáme se žádnou cestou dluhů - příjmy a výdaje musí být v rovnováze. Stoprocentně se nám povedlo zdvojit posty na každé místo v sestavě. Stoupla konkurence a máme na to hrát v klidných pozicích tabulky," zdůraznil Poborský.

Klub před sezónou pokročil i s modernizací a rekonstrukcí stadionu. Na třetí domácí souboj 27. srpna proti Slovácku bude otevřena nově zbudovaná severní tribuna. Generálkou před prvním mistrovským zápasem bude pro hráče Českých Budějovic sobotní souboj proti nováčkovi německé bundesligy Energii Chotěbuz na soupeřově hřišti.

Reklama

Související témata: