Hlavní obsah

Brno - Sparta 2:0Brno i v oslabení uštědřilo Spartě první prohru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Polák 1 : 0
58. Vraštil 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Brna porazili v prvním utkání po odvolání trenéra Svatopluka Habance nečekaně Spartu 2:0. Zbrojovka vedla v utkání pátého kola od 22. minuty po gólu Jana Poláka, druhou branku přidal v 58. minutě Lukáš Vraštil, který byl poté v 69. minutě po druhé žluté vyloučen. Spartě však ke zvratu přesilovka nepomohla a připsala si první ligovou prohru. Brno díky výhře opustilo poslední místo v tabulce.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jan Polák z Brna (vlevo) střílí hlavou gól na 1:0.

Článek
Fotogalerie

Po odvolání trenéra Habance převzali dočasně Zbrojovku asistenti Dostálek s Přerostem. Pozměnili taktiku, na hrotu útoku zůstal pouze osamocený Koné a poprvé v této sezóně dostal ve středu pole příležitost Sedlák. Hostující kouč Stramaccioni pozměnil sestavu na dvou postech ve středu pole, kde Sáčka a Mavubu nahradili Mandjeck a poprvé po devíti týdnech od zranění kolena Vácha.

Brňané proti favorizovanému soupeři vsadili na pozornou a obětavou hru v defenzívě. Tu se snažili prokládat rychlými protiútoky. Sparta měla po celý poločas neplodnou územní převahu, ze které vytěžila pouze několik nepřesných střeleckých pokusů.

Naopak brankáře Koubka prověřil poprvé v 17. minutě Lutonský, jehož nepovedený centr se zatočil do branky. O pět minut později už Brňané udeřili. Pilík rozehrál trestný kop z levé strany, Polákovu hlavičku ještě lehce tečoval Josef Šural. Nečekaný gól domácí fotbalisty povzbudil. Ve 27. minutě se přes zadáky soupeře protlačil Přichystal a jeho střelu stačil Koubek jen reflexivně vyrazit.

Sparta před přestávkou ještě zvýšila svůj tlak, který postrádal efekt. Navíc ve 42. minutě po zranění opustil trávník na nosítkách Mandjeck, kterého nahradil Sáček.

Brno ani po změně stran neopustilo taktiku dokonale zajištěné obrany a snaha Sparty o křídelní hru s centrovanými míči před branku na domácí zadáky neplatila, neboť domácí obránci stačili všechny pokusy odvracet.

V 58. minutě přidala Zbrojovka druhý gól. Pilíkovi se sice nepodařilo rozehrát přesně trestný kop, jenže nedůslední zadáci Sparty míč neodkopli. Ten se dostal k Vraštilovi, který prostřelil brankáře Koubka.

Velkou šanci na obrat dostala Sparta v 68. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Vraštil. Hostům to ale příliš nepomohlo a jejich jedinou výraznou šanci v přesilovce připsal až v 82. minutě Janko. Ale s jeho hlavičkou si brankář Melichárek poradil.

5. kolo první fotbalové ligy:
Zbrojovka Brno - Sparta Praha 2:0 (1:0)
Branky: 22. Polák, 58. Vraštil. Rozhodčí: Příhoda - Paták, Blažej. ŽK: Pavlík, Vraštil - Mareček, Vácha. ČK: 68. Vraštil. Diváci: 8016.
Brno: Melichárek - Jakub Šural, Pavlík, Kijanskas, Vraštil - Polák, Sedlák - Přichystal (70. Jovanovič), Pilík (76. Kratochvíl), Lutonský - Koné (54. Škoda). Trenéři: Dostálek a Přerost.
Sparta: Koubek - Zahustel (46. Vatajelu), Mareček, Hovorka, Costa - Biabiany, Vácha (71. Janko), Mandjeck (43. Sáček), Ben Chaim - Lafata, Josef Šural. Trenér: Stramaccioni.

Reklama

Související témata: